Ar tėveliams teks kas mėnesį iš savo piniginės atseikėti po 100 eurų, jau šį trečiadienį spręs Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

Dviejų mokytojų modelis, kurį siūloma įvesti Vilniaus Genio progimnazijoje, klasėje bus taikomas, jeigu „už“ pasisakys 80 proc. klasės mokinių tėvų. Likusieji 20 proc., nenorintys ar negalintys prisidėti prie vaikų ugdymo tėvai, galės ir nemokėti. Vis dėlto teikiamo svarstyti dviejų mokytojų modelio tvarkos aprašo 15 punktas sako, kad nenorintys mokėti tėvai turi teisę pateikti prašymą ir perkelti jų vaiką į kitą klasę, kurioje ugdymas vykdomas neteikiant papildomos modelio klasės paslaugos.

Apmaudu, nes Švietimo įstatymas numato, jog valstybinėje ir savivaldybės mokykloje mokymas yra nemokamas, visiems lygios galimybės – švietimo sistema yra socialiai teisinga. Kaip šis siūlomas dviejų mokytojų modelis spręs Žvėryno mikrorajone gyvenančių bei mažesnes pajamas uždirbančių tėvelių ir negalinčių kas mėnesį atseikėti po 100 eurų? Ar negalinčių ir nesutinkančių mokėti tėvų vaikai galės toliau mokytis toje pačioje klasėje su norinčiais ir galinčiais mokėti? Panašu, kad patvirtinus šią tvarką bus pasiūlyta vaiką perkelti į kitą klasę ar net ir kitą filialą, kur bus klasė, kurioje dirba tik vienas mokytojas? Kokį poveikį tai turės neišgalinčių mokėti tėvų ir vaiko savijautai, emocinei ir psichologinei būsenai? Kodėl vaikai toje pačioje ugdymo įstaigoje turės būti rūšiuojami į turtingųjų klases ir neturtingųjų?

Spėju, kad maža dalis pasiryžusių mokėti pinigus tėvų pasidomėjo, kokios kokybės paslaugą apskritai pirks už 100 Eur per mėnesį. Dalis tėvų net nesusimąstė, kokią papildomą paslaugą už 100 eur gaus, t. y., ką papildomai turės daryti mokytojas ar asistentas ir ko nedarytų, jeigu nemokėtų. Įdomu, tai, kad antrojo mokytojo išsilavinimo, psichologinio, pedagoginio pasirengimo niekas netikrino iki šiol nors neįteisintas modelis ir 100 eur mokestis egzistuoja jau daug metų. Ar šiuolaikinė mokykla neturi suteikti vaikams kokybiško mokslo? Kiek yra ne tik Lietuvos, bet ir Europos Sąjungos finansuojamų programų ir iniciatyvų padedančių užtikrinti kokybišką, inovatyvų mokslą Lietuvos mokyklose. Vis dėl to Genio progimnazijos administracijai lengviau „prastumti“ dviejų mokytojų modelį ir rinkti pinigus iš tėvų nei pačiai kurti šiuolaikišką mokyklą ir suteikti vaikams kokybišką mokslą.

Net 66 proc. šalies gyventojų rinkimuose palaikė Gitaną Nausėdą ir jo gerovės valstybės viziją. Kokia kryptimi juda Vilniaus miesto savivaldybė, įteisindama dviejų mokytojų modelį? Genio progimnazija yra valstybinė mokykla, kurioje turi būti užtikrinamas nemokamas ir tuo pačiu kokybiškas mokslas. Ar Vilniaus miesto savivaldybės taryba palaimins dviejų mokytojų modelį, pažeisdama lygias galimybes pasiturinčiųjų bei mažesnes pajamas uždirbančių tėvų vaikams ir taip kurs atskirtį valstybinėje švietimo įstaigoje? Mokykla susidurs su visa puokšte psichologinių bei socialinių pasekmių, ar tai rūpi Vilniaus savivaldybės tarybos nariams? Šis sprendimas parodys, ar Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai atstovauja tik siaurą pasiturinčių tėvų ratą, kurie valstybės finansuojamą mokyklą nori paversti pusiau privačia mokykla.

Nesistebėsime, kad komiteto „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!”, dabar jau ir Laisvės partijos atstovai Remigijus Šimašius, Vytautas Mitalas, Donalda Meiželytė, Povilas Poderskis, Gediminas Jaunius ir kiti palaikys buldozeriu stumiamą dviejų mokytojų modelį Genio progimnazijoje. Juk, modelį paruošusios mokyklos direktorius Rimantas Remeika yra bendrapartietis... Kyla klausimas, kaip elgsis Vilniaus miesto savivaldybės koalicijos partneriai: 9 vietas laimėję Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, 6 vietas turinti Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ bei Darbo partija (5 tarybos nariai). Ar šios partijos pademonstruos bent kažkokį socialinį jautrumą, ar aklai pritars „į vaiką orientuotam ugdymo modeliui“, už kurį kas mėnesį tėvai turės primokėti po 100 eurų.

Trečiadienį su nerimu lauksime Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo, nes tada paaiškės, ar galėsime vaiką palydėti į mokyklą ir dalyvauti mokyklos bendruomenės veikloje oriai iškelta galva, ar Vilniaus miesto savivaldybės tarybai patvirtinus dviejų mokytojų modelį būsime tarp tų 20 proc., kurie bus priklausomi nuo kitų 80 proc. tėvų malonės. Ar mūsų vaikai nesulauks patyčių ir mažesnio pedagogų dėmesio vien todėl, kad mes negalime šeimos biudžete surasti po 100 Eur kiekvieną mėnesį mokėti už atžalos ugdymą valstybės lėšomis finansuojamoje mokykloje. Gal čia tik mums taip skauda?

Gal iš tiesų 80 proc. visos šalies pradinukų tėvų galėtų mokėti po 100 Eur už savo vaikų ugdymą? Klausimas tik ar, tas 100 Eur, kuriuos dalis Genio progimnazijos tėvų pasiruošę mokėti, padidins mokymo kokybę. Labai tikiuosi, kad Laisvės partijos remiama iniciatyva netaps nacionaline...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.