Problema

Šioje vietoje jau daug metų (gal net dešimtmečių) kas dieną praeina labai daug žmonių. Prekybos centro link ir nuo jo veda senas šaligatvis, kuris tiesiog „smailėje“ užsibaigia į nieką ir šimtai žmonių kasdien yra priversti nusižengti KET ir rizikuoti sveikata ar gyvybe. Būtinai reikia bent tvarkingos perėjos!

Atsakymas

Informuojame, kad Ukmergės gatvėje, ties Ozo gatve yra pėsčiųjų perėjimas, tačiau pėstiesiems nėra suteikiamas pirmumas prieš transporto priemones. Taip pat įrengtas įspėjamasis kelio ženklas Nr. 128 „Pėstieji“, kur transporto priemonių vairuotojai yra informuojami, kad šiame kelio ruože važiuojamąja dalimi (kelkraščiu) skersai arba išilgai kelio vaikšto pėstieji.

Pagal Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktoriaus 2016 m. lapkričio 24 d. įsakymo Nr. V-682 „Pėsčiųjų perėjimo per kelius ir gatves organizavimo taisyklių“ 10.2. punktą nežymėta perėja – inžinerinėmis priemonėmis pėsčiųjų eismui pritaikyta perėjimo per kelią ar gatvę vieta, nepažymėta nei kelio ženklais „Pėsčiųjų perėja“, nei horizontaliojo ženklinimo linijomis.

Pranešame, kad transporto priemonių eismas važiuojant nuo Ukmergės gatvės pusės link Ozo gatvės vyksta per dvi eismo juostas, automobilių eismas išsiskiria ir įsilieja į Ozo gatvę. Vairuotojų dėmesys nebus sutelktas į pėsčiuosius, kad laiku pastebėtų ir juos praleistų. Atsižvelgus į tai, pėsčiųjų perėjos įrengimui šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir transporto departamento Eismo organizavimo skyriuje nepritarta.

Pagal Kelių eismo taisykles (42, 44 punktais) pėstieji privalo eiti į kitą važiuojamosios dalies pusę tik pėsčiųjų perėjomis, o kur jų nėra – sankryžose pagal šaligatvių arba kelkraščių liniją. Pėstiesiems leidžiama įžengti į važiuojamąją dalį tik po to, kai jie įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį ir įsitikinta, kad tai saugu ir nebus trukdoma transporto priemonėms. Dėkojame Jums už pasiūlymą.

Man keista, kad taip paprastai žiūrima. Ar negalima plačiau žvilgtelėti ir pasiūlyti perėjai vietą kiek atsitraukus nuo sankryžos (įsiliejimo)? Vietą, kur vairuotojai matytų pėsčiuosius perėjoje ir turėtų vietos ir laiko įsibėgėti iki įsiliejimo... Pikta, kad neieškoma sprendimo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.