Esame iniciatyvinė grupė „Lietuva Už cirką be gyvūnų”. Nuo 2017 m. gegužės mėnesio kovojame už laukinių gyvūnų gerovę, už cirką be laukinių gyvūnų! Mus mūsų „Facebook“ puslapyje „Lietuva už cirką be gyvūnų“ palaiko daugiau kaip 5000 žmonių.

Šiuo metu 27 Europos ir daugiau kaip 56 pasaulio valstybės yra priėmusios draudimus arba apribojimus naudoti laukinius gyvūnus arba visus gyvūnus cirko pasirodymuose. Laukinių gyvūnų išnaudojimas cirke niekaip nesiderina su XXI a. technologine pažanga ir vaikų edukacija. Lietuva turi kuo skubiau žengti šiuolaikinės sąmoningos valstybės keliu ir uždrausti cirką su laukiniais gyvūnais dėl šių priežasčių:

● 13,6 m x 2,47 m – tokie yra standartinio krovininio vilkiko, krovinio gabenimui skirtos dalies, išmatavimai. Cirko naudojamų vilkikų viduje yra grotomis atskirtos patalpos – jose gyvūnai ne tik keliauja transportavimo metu, bet ir praleidžia laiką ne pasirodymo metu, cirko trupei reziduojant konkrečioje teritorijoje. Tokiuose vilkikuose gyvūnai gauna minimalią dozę saulės šviesos arba iš viso jos negauna, nes vilkikai dažniausiai dengiami brezentiniu tentu arba metalinėmis sienelėmis.

● Šiltnamis – brezentiniu tentu ar metaline sienele dengta patalpa saulės šviesoje įkaista labai greitai ir nesunkiai gali vidų įkaitinti dešimčia ar daugiau laipsnių pagal Celsijaus skalę nei yra išorėje. Gyvūnai tokiuose „šiltnamiuose“ neturi nei pavėsio, nei galimybės atsivėsinti vandens telkinyje – jų vilkikuose tiesiog nėra.

● Kelių eismo saugumo pavojus – pagal kelių eismo taisyklių 27 skyriaus 208.2 pp. krovinys turi būti padėtas, o prireikus - pritvirtintas ir uždengtas taip, kad nepažeistų transporto priemonės stabilumo ir netrukdytų jos vairuoti. Azijos dramblys gali sverti, priklausomai nuo lyties, nuo 2,7 t iki 4 t. Kelias tonas sveriantis, nepritvirtintas „krovinys“ tikrai neatitinka minėto Kelių eismo taisyklių reikalavimo ir kelia pavojų eismo saugumui. O gal cirko „kroviniai“ vilkikuose būna surakinti, kad kelionių metu valandų valandas negalėtų pajudėti?

● Tigrai – dažnai maudosi vandens telkiniuose, kad atsivėsintų. Jie gali plaukti iki 30 km/val. greičiu. Tokios galimybės jie neturi visą gyvenimą būdami vilkike arba narve.

● Liūtai – savo būriuose labiausiai socialūs iš visų laukinių kačių, gyvena su savo giminėmis būriuose, kuriuose įprastai būna apie 15 narių. Jie yra neaktyvūs maždaug 20 valandų per parą ir mėgsta glaustytis. Tai visiška priešingybė tam, kas vyksta cirke, išnaudojančiame laukinius gyvūnus.

● Drambliai gyvena būriais, kurių dydis gali svyruoti nuo keliolikos iki keliasdešimt narių. Cirke „Francesko Jung“, kuris lankosi Lietuvoje, yra viena dramblio patelė.

● Badiklis („Elephant goad”) – paprasčiausiai įveskite paieškos sistemoje ir pažiūrėkite vaizdus. Tokiu įnagiu drambliai yra tramdomi daužant per galvą, ausies vidų ar burną, kur gyvūnas yra jautriausias, pradedant tuomet, kai dramblys būna kelių dienų amžiaus tam, kad būtų palaužtas.

● Mokslininkų Kathleen N. Morgan ir Chris T. Tromborg aprašytas tyrimas „Streso nelaisvėje šaltiniai“ nurodo, kad dresūros metodai gyvūnų gerovę smarkiai paveikia, nes yra naudojamos fizinės bausmės. Tokie metodai sukelia gyvūnui fizinį skausmą, pastovų baimės jausmą ir stresą.

● Per pastaruosius 22 metus Europos sąjungos cirkuose įvyko 305 su gyvūnais susiję incidentai, kuriuose 86 žmonės buvo sužeisti, o 11 – neteko gyvybės.

● Gyvūnų naudojimas pramogoms neturi jokios edukacinės vertės. Daugiau negu dešimtyje JAV valstijų egzistuoja humaniško švietimo įstatymas, kuriuo remiantis vaikai yra mokomi, kad cirkas su gyvūnais neturėtų būti mokyklos veiklos dalis ir kad mokyklos neturėtų jiems pritarti. Šie įstatymai įpareigoja mokyti priimti gerumo principus ir vengti žiaurumo gyvūnams.

Tai yra tik keli faktai, kurie leidžia suvokti, kokia ne graži tradicija, o siaubinga ir žiauri praktika yra cirkas su išnaudojamais laukiniais gyvūnais. O kur dar dresūros metodai!..

Smurtas ir prievarta yra cirko vergovėje laikomų laukinių gyvūnų kasdienybė. Cirke jie laikomi kaip inventorius, nepaisant jų prigimtinių poreikių. Dėl nuolat patiriamo streso ir žiaurumo daugumai cirke naudojamų laukinių gyvūnų išsivysto elgesio sutrikimai, jie tampa neprognozuojami, kelia pavojų aplinkiniams. Užsienio šalių praktika rodo, kad XXI amžiuje taip elgtis su gyvūnais nedera.

Lietuva yra vienintele Baltijos šalimi, kuri niekaip neriboja gyvūnų naudojimo cirke. Latvijoje draudžiama cirke naudoti laukinėje gamtoje sugautus gyvūnus. Estijoje draudžiama naudoti visus, tiek laisvėje, tiek nelaisvėje gimusius laukinius gyvūnus. Laukinių gyvūnų naudojimas cirke taip pat uždraustas Austrijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose, Kroatijoje ir daugelyje kitų valstybių.

Lietuva rodo pavyzdį pasauliui technologijų srityje, savo darbštumu, ekonomine pažanga ir puikiai atliekamais darbais taip pelnydama pasaulio valstybių pagarbą ir pripažinimą. Esame maža valstybė, tačiau įdėjome pastangas ir esame Europos Sąjungoje bei NATO. Tai tik įrodo lietuvių veržlumą, drąsą, stiprybę ir spartų žengimą lygia greta su pasaulio pažanga. Turime žengti greta su pasauliu ir priimant šį sprendimą! Už cirką be laukinių gyvūnų!

Esame civilizuota, demokratiška valstybė, todėl svarbu, kad mūsų vaikai augtų kaip nauja ir sąmoninga karta, netoleruojanti smurto, gerbianti vieni kitus, gamtą ir tai, kas joje.

Kviečiame, raginame Jus būti sąmoningumo, pagarbos gyvūnų teisėms pavyzdžiu Lietuvoje ir pasaulyje, ir priimti teisingą sprendimą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.