Taigi, visagaliame „Google“ per kelias minutes radau, kur už pinigus, per 15 minučių pasirašo medicininėje knygelėje. Aišku, už 15 EUR, bet yra ir pigiau. Atrodo, ir poliklinikoje kainuoja kelis eurus. Nuvykus į gydymo įstaigą, padarė kardiogramą, paėmė kraują (atsakymas dėl kraujo po kelių savaičių, nes toje įstaigoje nedaro tyrimo), patikrino regėjimą ir visas patikrinimas (kai tikrinuosi profilaktiškai, tikrai daugiau atlieku procedūrų). Pakalbėjus su pažįstamais, kurie atliko patikrinimą poliklinikoje, beveik viskas tas pats, turiu omenyje, pati patikrinimą, tik ten dar papildomai padaro plaučių nuotrauką.

Grįžęs namo, atsisėdęs ir susimąsčiau, kam reikalingas tas vadinamas sveikatos patikrinimas. Ar čia nėra papildomai apkraunami gydytojai vadinamomis komisijomis, kuri neva sprendžia, ar gali dirbti, ar ne, ar ne geriau gydytojams būtų geriau tikriems ligoniams skirti gydyti ir mažinti eiles, o ne tik padėti parašą, kad galėtų dirbti. Ar čia sukurta sistema privatiems už nieką pasirinkti pinigų? Kiek teko dirbti Europoje (Didžioji Britanija, Olandija, Norvegija, Švedija), niekur niekas neprašo atlikti kažkokio sveikatos patikrinimo. Mano subjektyvia nuomone, jei žmogus sirgs ar negalės dirbti tam tikro darbo, vargu, ar jis eis ten dirbti, o jei ir nueis, bus atleistas dėl sveikatos, jog negali dirbti. Arba pats išeis pamatęs, kad dėl sveikatos negali susitvarkyti su darbu.

Noriu pakviesti į diskusiją ir pasisakyti, kas ką galvoja šiuo klausimu, ką galvoja pats sveikatos ministras, ką galvoja gydytojai. Jei jau taip reikia švaistyti ligonių kasų pinigus, kodėl ant medicininės pažymos negali pasirašyti šeimos gydytojas, o reikia gaišti poliklinikos eilėse, vadinamose komisijose.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.