Kaip tai padaryti? Paprasta ir pigu. Be teismų. Sumažėtų kontrolierių, valdininkų. Ženkliai pasipildytų valstybės biudžetas.

1. Kiekvienas NT savininkas savo turtą įvertina pats tokia suma, kokia yra tikroji jo vertė, atsižvelgiant į visas aplinkybes, ir, žinoma, sutiktų jį parduoti atsiradusiam pirkėjui. Kiekvienų metų pradžioje iki sausio 31 d., pvz., savo namą ir sklypą jis įvertina 260.000 Eur ir deklaruoja VMI bei sumoka nustatytus mokesčius, sakykime, 1 proc. turto vertės, t. y. 2600 Eur.

2. Jokių tikrinimų, ar tas NT įvertintas teisingai, nereikia. Būtina, kad VMI/ar kita institucija/ jau tų metų, pvz., kovo mėn. viešai paskelbtų visas NT deklaruotas kainas. Kiti asmenys, matydami to NT kainą, be teismų turi teisę jį nupirkti, pradžioje įmokėdami VMI ar kitai institucijai užstatą, pvz., 10 proc. tos deklaruotos vertės. Jeigu po to atsisakytų tą NT išpirkti per 1 mėn., užstatas lieka Valstybei, kuris reikalingas, kad nebūtų šantažo. Jeigu pirkėjo ketinimai rimti, NT savininkas, deklaravęs mažesnę kainą, negu to NT vertė ir norėdamas neprarasti savo turto, jo kainą gali deklaruoti brangiau, pvz., 280.000 Eur, ir nedelsiant sumokėti priklausomo mokesčio skirtumą (šiuo atveju priemoka būtų 200 Eur).

Pirkėjas įvertina, ar naujoji suma jam tinka ir nusprendžia dabar už naują NT kainą pirkti, ar ne. Jeigu nusprendžia pirkti, savininkas už tą kainą parduoda arba kainą dar pakelia, pvz., iki 300.000 Eur ir tuoj pat sumoka mokesčių skirtumą. Ir taip surandama tikroji NT turto vertė ir priklausantys mokesčiai. Po naujai deklaruotos NT vertės, jeigu pirkėjas jau neperka to turto, jam grąžinamas pradžioje įmokėtas užstatas, atskaičius administravimo mokestį, pvz., 1 proc. užstato.

3. Kiekvienų metų pradžioje visi LR gyventojai deklaruoja turimą NT: butą, namą, pastatą, žemę, sodo sklypą, mišką ar kt. ir patys įvertina rinkos kaina kiekvieną objektą atskirai. O mokesčius moka nuo bendros turo vertės. Už NT iki 1000 Eur mokesčiai neimami, tačiau deklaruoti būtina. Nuo 1000 iki 100.000 Eur NT galėtų būti apmokestintas 0.1 proc. jo vertės. NT, kurio vertė nuo 100.000 iki 200.000 Eur, galėtų būti imamas 0,5 proc. Už NT, kurio vertė nuo 200.000 iki 1.000.000 Eur, mokestis turėtų būti 1 proc. jo vertės. Didesnės kaip 1 milijonas eurų NT turėtų būti apmokestintas, pvz., 1,1 proc. ar daugiau jo vertės.

4. Pritaikius šį NT deklaravimą ir mokesčius, stabilizuosis NT rinka, žinosime tikrąją jo vertę. NT savininkai bus sąžiningesni, Valstybė surinks be didelio vargo jai priklausančius mokesčius, nereikės bylinėtis teismuose. Galbūt reikės sukurti vykdantį organą, į kurį galėtų kreiptis pirkėjai, bet jis atsipirktų šimteriopai. Suprantama, tokiai tvarkai labai priešinsis turtingieji valstybės „ponai“, kuriuos matome sukčiaujant, kad tik išvengtų teisingų mokesčių.

5. Aš esu pensininkas, turiu sovietinių laikų butą ir kolektyvinį sodą. Norėdamas juos išlaikyti, deklaruosiu teisingą vertę ir mokėsiu mokesčius. Juk Valstybę privalome išlaikyti visi, jokių privilegijuotųjų neturėtų būti. Tik tuomet gyvensime geriau ir turtingiau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.