Pirmą kartą organizuojamas Piliečio egzaminas kviečia pasitikrinti savo žinias apie Lietuvą, jos valdymą, nacionalinius simbolius, technologijų pažangą, valstybės saugumą bei daug kitų sričių. Tai puiki proga parodyt, kad mes esame piliečiai, kuriems rūpi kokioje aplinkoje, šalyje gyvename ir kad mums yra #NeDzin!

Jau kelis mėnesius Lietuvoje vyksta didžiausios demokratijos ir pilietiškumo šventės – rinkimai. Nuo pat pavasario pradžios rinkome savivaldą, prieš pora savaičių stebėjome kovą dėl Respublikos Prezidento posto bei skaičiavome „už“ ir „prieš“ net dvejuose referendumuose. Sekmadienį, gegužės 26 d. užbaigiame rinkiminį maratoną su rinkimais į Europos Parlamentą bei II-uoju Respublikos Prezidento rinkimų turu.

Pilietiškumas yra viena iš pamatinių tvarios ir tvirtos valstybės vertybių. Pilietiškumo formos gali būti įvairios, pradedant kasdieniniu rūpesčiu kaimynu, dalyvaujant rinkimuose balsuojant už savo atstovus ir baigiant aktyviu įsitraukimu į nevyriausybines organizacijas. Organizatorių teigimu Pilietiškumo egzaminas tai ne tik siekis atkreipti visuomenės dėmesį į pilietinio ugdymo svarbą, bet kartu ir simbolinis „pasitikrinimas“ kiek šiandien esame pilietiški, kokios mūsų stiprybės ir kur dar turime augti ir tobulėti.

Iniciatyvą „Man ne dzin“ koordinuojančios Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) Prezidentas Antanas Mikalauskas teigia, kad šiandien vykstantis Piliečio egzaminas yra puiki proga ne tik pasitikrinti savo žinias, bet ir simboliškai uždaryti rinkiminį periodą. „Nesvarbu, kiek teisingų klausimų atsakėte ar padarėte klaidų. Svarbiausia aktyvus įsitraukimas ir dalyvavimas – visai kaip ir aktyvus įsitraukimas pilietinius ir demokratinius procesus šalyje“.

Egzaminą galite spręsti šiandien, gegužės 24 d. nuo 9 iki 22 val., interneto svetainėje www.piliecioegzaminas.lt. Egzaminą sudaro 30 uždarų klausimų, kuriuos pateikė įvairios Lietuvos institucijos bei nevyriausybinės organizacijos. Iniciatyvos organizatoriai kviečia spręsti Piliečio egzaminą per pietų pertrauką, vakare grįžus namo ar bet kuriuo pasirinktu laiku. Dalyvių neriboja nei amžiaus limitas, nei išsilavinimas. Pirmi 2000 dalyvių, dalyvavusių Piliečio egzamine, gaus specialų trumpalaikės transporto nuomos „CityBee“, nuolaidos kodą, o 10 daugiausiai ir greičiausiai teisingų atsakymų pateikę dalyviai bus apdovanoti specialiais iniciatyvos „Man ne dzin“ džemperiais.

Daugiau informacijos apie egzaminą skelbiama www.piliecioegzaminas.lt bei socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Instagram“.

Piliečio egzaminą įgyvendina naujienų portalas DELFI.lt ir iniciatyva „Man ne dzin“.

Užsakymo nr.: PT_81261759