(Jei referendume ketinate balsuoti NE, t. y. prieš Seimo narių skaičiaus mažinimą, siūlau iš karto šokti į paskutinę pastraipą, sutaupysite laiko).

Visų pirma norėčiau paaiškinti, kodėl referendumas vyksta. Tikrai galvojate, kad tam, jog būtų sumažintas Seimo narių skaičius ir sutaupyta lėšų (prie lėšų temos grįšiu kiek žemiau)? Pagalvokite dar kartą. Tik priminsiu, jog sprendimą skelbti referendumą YPATINGOS SKUBOS tvarka priėmė valstiečiai kartu su socdarbiečiais. Ypatingos skubos reiškia, jog projektas tą pačią dieną buvo ir pateiktas, ir priimtas. Taigi, jokios kritiškos diskusijos, kaštų/naudos analizės ar apskritai rimtesnio svarstymo net nebuvo. Dar daugiau, nors iš pradžių planuota referendumą skelbti kartu su antru prezidento rinkimų turu, paskutinę minutę buvo persigalvota ir pono Karbauskio pasiūlyta prijungti prie pirmo turo – pamačius naujausius krentančius „valstiečių“ kandidato reitingus ir suvokus, jog jam pagalbos reikia jau pirmajame ture, nes iki antro jis gali ir neištraukti.

Pala, sakysite, grįžau prie prezidento rinkimų temos. Taip, iš tikrųjų grįžau, nes pagrindinis šio referendumo tikslas ir yra padėti „valstiečių“ kandidatui. Labiausiai Seimo narių skaičių mažinti nori vidutinio ir vyresnio amžiaus, rajonų centrų ir kaimų gyventojai, vidutinių ir mažesnių pajamų atstovai. Labiausiai už Skvernelį nori balsuoti, kaip „Vilmorus“ apklausa parodė, bedarbiai, ypač mažas pajamas gaunantys rinkėjai, kaimo gyventojai. Jaučiat persidengimą? Tik va, bėda, kad tie labiausiai nusivylę, bedarbiai ir šiaip mažas pajamas bei menkesnį išsilavinimą turintieji, kurie balsuotų už Skvernelį, tuo pačiu yra mažiausiai linkę ateiti prie balsadėžių ir išreikšti savo nuomonę. Va būtent juos suaktyvinti ir skirtas šis referendumas, numetant jiems tą galimybę atkeršyti tiems „vagims ir veltėdžiams“, sėdintiems Seime. Šis referendumas – tai paprasčiausias saldainiukas atvilioti tuos neaktyvius piliečius, kurie pajaus palaimą, galėdami sumažinti jų nekenčiamą Seimą, na ir, žinoma, tuo pačiu balsuos už Skvernelį (už kurį, jei nevyktų referendumas, ateiti balsuoti paprasčiausiai tingėtų ). Simple as that!

Bet gerai, ignoruokime tą faktą, jog referendumas rengiamas tam, jog mobilizuoti „valstiečių“ kandidato rinkėjus. Apkritai, ir taip dauguma lietuvių yra nusivylę Seimu ir apie 90 proc. visų gyventojų norėtų jį sumažinti, parodant kur jo vieta. Bet tai tėra emocija. Emocijomis žaisti lengva. „Va nekenčiamą Seimą sumažinsime, pinigų sutaupysime, parodysime tiems vagims jų vietą, gi jie visi nupirkti, mažiau vogs“, – maždaug taip pasakytų tūlas pilietis.

Emocija gal ir panaši. O faktai? Vieno Seimo nario „kaina“ (kartu su jo padėjėjais ir kanceliarinėmis išlaidomis) per metus yra netoli 100 tūkst. eurų, taigi 20 Seimo narių per mėnesį „kainuoja“ apie 160 tūkst. eurų. Daug, sakysit. Gerai, palyginkime su viso biudžeto išlaidomis, kurios šiemet sieks beveik 1 mlrd. eurų per mėnesį. Visada lengviausia žmonėms lyginti kažką su savo gaunamu atlyginimu. Tai jeigu visą valstybės mėnesio biudžetą prilygintume vidutiniam mėnesio atlyginimui, siekiančiam 800 eurų į rankas, tai sutaupymas, „atleidus“ 20 Seimo narių, nuo to atlyginimo būtų vos 12,8 centų per mėn. Tai va, jei jūs esate „valstybė“, uždirbanti 800 eurų į rankas, galit nuo savęs nusimesti 20 išlaikytinių, kurie jums kainuoja po 12,8 centų. Jau ne taip ir daug atrodo. Ai, tiesa, tam reikės išleisti apie 1 eurą nuo jūsų atlyginimo, nes pats referendumas kainuos apie 1,3 mln eurų.

Na gerai, sakysite, kad ir centai, bet gal sutaupykime. Na taip, galima. Bet nėra jau taip viskas paprasta ir mažesnis Seimo narių skaičius nėra vien gėris. Būtent mažesnį skaičių Seimo narių tuo pačiu lengviau yra ir paveikti, padaryti įtaką iš įvairių suinteresuotų pusių. Todėl tūlo piliečio argumentas, jog jie visi nupirkti ir sumažinus skaičių, jie mažiau vogs, vis tik gali kaip tik suveikti priešingai. Taip pat mažesnis Seimo narių skaičius būtų labai parankus tokiems lyderiams kaip Karbauskis – ogi lengviau būtų savus suvaldyti, nurodant, kaip ir už ką balsuoti. Kai dabar vis atsiranda koks pabėgėlis ar šiaip vidinę virtuvę atskleidžiantis „valstietis“.

Na ir apskritai, Konstitucijos, mūsų pagrindinio įstatymo, toks laisvas kaitaliojimas į vieną ar kitą pusę, vardan populistinių tikslų, mano nuomone, visiškai nepriimtinas. Tuo pačiu, kaip bebūtų, mažesnis skaičius reikštų ir mažesnę nuomonių įvairovę, mažesnį gerų idėjų ir įstatymų potencialą, menkesnę parlamentinę kontrolę ir savikontrolę. Dar daugiau: ar tikrai tą sumažėjusį seimūnų ir jų padėjėjų skaičių neturėtų kompensuoti atsiradę papildomi etatai kitur? Ar tas juokingas sutaupymas nebus joks sutaupymas, o iš tikro virs praradimu? Ir svarbiausia, ar jums patinka, kai jumis manipuliuoja ir numeta jums referendumą, kaip vaikui saldainiuką, jog įsiviliotų į savo mašiną (na ok, įsiviliotų į balsavimo kabiną). Jei visa tai suvokiate, suprantate, kad sutaupymai bus mikroskopiniai, jog dėl jų atsiras ir papildomos grėsmės bei suprastės Seimo darbo kokybė, suprantate, kad referendumas rengiamas vien tam, jog padidėtų „valstiečių“ kandidato šansai ir vis tiek norite jame dalyvauti ir balsuoti TAIP, tuomet tikrai nuoširdžiai jus sveikinu ir spaudžiu dešinę, nes jūs bent jau priimate spendimą viską apsvarstę ir suprasdami.

Na, o jei visgi ketinate balsuoti NE? Viskas atrodo paprasta – juk einate ir biuletenyje pažymite NE, juk taip? Deja, bet ne. Kad ir kaip juokingai skambėtų, balsuodami NE, jūs, kad ir to nenorėdami, prabalsuosite TAIP. Tokiame populistiniame referendume atsakymas TAIP mažų mažiausiai vyraus. Juk ir apklausos rodo, kad (pagauti emocijos) didžioji dalis rinkėjų pritars Seimo narių skaičiaus mažinimui. Ir negali kaltinti žmonių, balsuosiančių TAIP, kaip ir negali kaltinti žuvytės, užkibusios ant jai numesto mailiaus. Juk laiko diskutuoti, pasverti pliusus/minusus priimant sprendimą skelbti referendumą YPATINGOS SKUBOS tvarka specialiai ir nebuvo palikta. Beje, lygiai taip pat galima būtų skelbti referendumą, pvz., pakelti minimalią algą iki kokių 2000 eurų. Manau, kad taip pat didžioji dalis rinkėjų, pagauti emocijos, plodami tam pritartų (nesvarbu, jog po to sektų krachas ekonomikoje). Todėl taip, kaip akivaizdžiai didžioji dalis (suklaidintų) žmonių balsuos TAIP, jūs balsuodami NE tik padidinsite šansus, jog tas referendumas įvyks. T. y. balsuodami NE, jūs išbalsuosite TAIP...

Prisimenu vaikystėje girdėtą papokštavimą: „Ar tavo tėvai žino, jog tu esi kvailys, atsakyk taip arba ne“. Kokį atsakymą bepasirinksi – liksi kvailiu. Panašiai ir su šiuo referendumu. O aš kvailiu siūlau nebūti ir nežaisti kvailių žaidimų bei paprasčiausiai tuo klausimu nebalsuoti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.