Ir, tiesą pasakius, viskas čia būtų kaip ir nieko išdygo, tai išdygo, juk neįsakysi sulįsti atgal, tik, štai, toks išsišokimas visai netyčia ima ir demaskuoja gal veidmainišką, o gal ir ne iki galo apgalvotą rūpestį vaikų sveikata. Nes, pasirodo, viskas turi vykti pagal planą, ar pagal mistinę programą. Ir dantys čia jokia ne išimtis!

Pagal planą drąsuolis nuolatinis krūminukas turi išdygti šeštais gyvenimo metais ir ne anksčiau. Nes būtent nuo tada graži teta iš reklamos kviečia neskubėti mokėti už daug žadančią šviežutėlių nuolatinių dantų silantavimo paslaugą 1cm, nes juk valstybei LABAI RŪPI vaikų dantys! Ir valstybė PASIRUOŠUSI SUMOKĖTI tiek, kiek reikia, kad užkirstų kelią vaikų dantis nuo mažumės siaubiančiam ėduoniui! Bet tik tada ir tik tada, kai dantukai bus klusnūs, besąlygiškai besilaikantys terminų ir dygstantys tuo metu, apie kurį pagalvojo protingi dėdės ir tetos iš TOS ministerijos. Įžūlūs pirmūnai ir maištingi nedorėliai, keliantys baltas galvas į gyvenimą anksčiau laiko, šioje darbščių bitučių veidmainiškai nuoširdžiu rūpesčiu apdulkintoje programoje bus tiesiog... ignoruojami. Taukšt! Mokėk, mama ir tėti!

Blogas dantukas! Labai blogas dantukas! Išdygo ne laiku! Kur matyta, taip siautėti!? Net penkerių nesulaukus!

Ir kai, negalėdamas tokiu akibrokštu patikėti, kreipiesi į valstybinę mokesčių inspekciją, klausdamas, kaip čia dabar taip mažutėlių tėvų piniginės dėl akivaizdžios diskriminacijos skriaudžiamos, gauni paprastą atsakymą su nuoroda į oficialų dokumentą. Įstatymo raidę matai? Skaityti moki? Nuo šešerių silantuojami, mama, nuo šešerių, ir klausimas uždarytas...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.

DELFI paprašė priminti vaikų dantų silantavimo programos taisykles Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo Rimanto Zagrebajev:

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad tėveliai, turintys vaikų nuo 6 iki 14 metų ir norintys savo atžaloms nuolatinius krūminius dantis padengti silantais, šią paslaugą gali gauti nemokamai. Šios išlaidos yra apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Todėl VLK ragina tėvelius aktyviai naudotis šia galimybe ir neskubėti už tai iš savo kišenės mokėti.

Daugelio burnos sveikatos problemų galima išvengti, ypač dantų ėduonies, kuri yra pažeidusi daugelio vaikų bei paauglių dantis. Nors dantų ėduonies profilaktika gali būti vykdoma įvairiomis priemonėmis, tačiau medicinos mokslų įrodymais pagrįsti duomenys patvirtina silantavimo efektyvumą. Silantai – tai dantų ėduonies profilaktikai skirtos medžiagos, mechaniškai uždengiančios dantų vageles ir įdubas, kad į jas nepatektų ėduonį sukeliančios bakterijos.

Be to, silantavimas – neskausminga, keliolika minučių trunkanti procedūra. Dantų gręžti nereikia – grąžtas, kurio vaikai paprastai bijo, nenaudojamas. Jų paviršius nuvalomas, apdorojamas specialia pasta ir specialiomis priemonėmis padengiamas silantu. Jei silantas po kurio laiko iškrenta – procedūra kartojama. Priminsiu, kad ši paslauga nekainuoja – ją apmoka ligonių kasos.

Dantų padengimas silantais kompensuojamas 6-14 metų vaikams, nes taip numatyta teisės aktuose, reglamentuojančiuose vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis ir išlaidų kompensavimo iš PSDF tvarką. Beje, jaunesniems vaikams dantis silantuoti nebūtų tikslinga, nes būtent 6-14 metų vaikams išdygsta nuolatiniai krūminiai dantys. Šis procesas užtrunka kelerius metus, todėl sumanūs tėveliai stengiasi kuo anksčiau silantais padengti ką tik išdygusius savo atžalų dantis, kol šie yra dar visiškai sveiki. Pas gydytoją odontologą arba burnos higienistą šiuo tikslu apsilankoma net po kelis kartus – pradžioje silantais padengiami pirmieji išdygę nuolatiniai krūminiai dantys, vėlesnių apsilankymų metu – vėliau išdygę dantys, kol visi nuolatiniai krūminiai dantys būna silantuoti.

Papildyta 11:29 Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarybos pirmininko Alvydo Šeikaus komentaru:

Lietuvos Respublikos odontologų rūmai yra įsitikinę, kad silantavimas naudos duoda tik tuomet, kuomet jis atliekamas laiku – tik išdygus pirmajam krūminiam dančiui. Šiuo metu pirmieji krūminiai dantys dažnai išdygsta ketverių-penkerių metų amžiaus vaikams, ir juos silantuoti reikėtų nedelsiant. Vėliau atliktas silantavimas gali būti nebeefektyvus. Yra atlikti moksliniai tyrimai, apginta disertacija, įrodanti, kad Lietuvos vaikams krūminiai dantys išdygsta anksčiau negu 6 metų amžiaus.

Lietuvos Respublikos odontologų rūmai prieš kurį laiką raštu kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), prašydami pakeisti vaikų dantų dengimo silantinėmis medžiagomis tvarką. Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, silantais dengiami vaikų nuo 6 metų amžiaus dantys.

Lietuvos Respublikos odontologų rūmai dar kartą kreipsis į SAM dėl to paties klausimo.