Bet vis dėlto aš linkęs balsuoti už kandidatą, kuris Vilnių paverstų skandinavišku miestu, koks yra Talinas. Šiuo metu, kad ir Vilnius užima aukštesnes vietas įvairiuose tyrimuose ir reitinguose, bet realybėje tai sovietinis miestas, kuris dar ir renovuojamas posovietiniu stiliumi. Tuo tarpu Talinas – tiesiog alsuoja Skandinavija ir ten labai geras jausmas būti. Vilniuje net nauji turėklai Lazdynų seniūnijoje pastelinės, rytus primenančios spalvos. O tvorų ir turėklų gausa – tai pirmasis rytų Europos miesto simbolis.

Vilnius neturi vieningo skandinaviško stiliaus kaip vizijos. Vietos architektai neturi išlavinto skonio ir saiko.

Sostinė nėra turtinga, bet jai visuomet yra pinigų fejerverkams ir kraupiai atrodančioms, pastelinėms, neskoningai „suderintoms“ spalvoms ir daugybei klaikių turėklų. Atrodo kaip 1991 m. Gariūnų prieigos. Nauji šviestuvai – tai trikampis, apverstas aukštyn kojomis. Tai rytietiškų miestų naujas infrastruktūros stilius. Vilniaus miesto infrastruktūroje dominuoja šiuolaikinis, neskoningas stiliaus suvokimas.

Dangoraižiai Vilniuje – irgi rytietiško stiliaus, kai tuo metu Rygoje jie yra vokiški, o Taline – skandinaviški.

Per šią mero kadenciją išdygo daug naujų, itin modernių, bet negražių pastatų.

Kuo gi Kaunas laimi prieš Vilnių: Kaune yra mažiau griaunamas senamiestis, mažiau modernių pastatų šalia centro. Buvusių sovietinių seniūnijų daugiabučiai renovuojami dažnai dažant skandinaviškomis spalvomis, visai kaip Taline. Tai yra didžiulis Kauno pasiekimas. Šiame mieste vyrauja išlavintas skonis. Pėsčiųjų perėjos ir kiti nedidelės infratruktūros elementai daromi panašiai kaip Skandinavijoje ar Estijoje.

Trumpai, kas įvyko per pastarąją mero kadenciją – tai Vilniaus nauji rajonai tapo labiau pasteliniai, nauja infrastruktūra prasto stiliaus. Profsąjungų rūmai bus greičiausiai nugriauti ir vietoj jų bus pastatytas dar vienas modernus pastatas ir visa tai bus ir vėl įterpta į senamiesčio zoną. Prašau, nustokite niokoti Vilnių moderniais pastatais! Kiek metų miesto gyventojai turi būti šokiruojami?

Vilniuje daug laisvų erdvių toliau nuo centro, ten ir statykite tuos antiskandinaviškus baisuoklius. Talinas turi ilgametę viziją tapti skandinavišku miestu, todėl jis taip smarkiai lenkia Vilnių ir atrodo toks įspūdingas, fun ir cool. O Vilnius išlaiko sovietizmo dvasią.

Nepaisant visų tų pompastiškų savireklamų, Vilniaus realybė t. y. reali vizija trumpai yra tokia: griauti ir niokoti Vilniaus senamiestį, nuolat įterpiant modernius pastatus, „miegamųjų“ seniūnijų pastatus po renovacijos išdažyti neskoningomis, pastelinėmis spalvomis, kad primintų pereinamojo laikotarpio Gariūnus. Beje, šiuo metu beveik dauguma naujų pastatų Vilniuje dažomi išimtinai balta spalva. Baigėsi kitos spalvos, ar kaip?

Kada nors yra tekę girdėti apie europietiškas sodrias spalvas? Aš noriu gyventi europietiškame, skandinaviško stiliaus mieste. Ir ką jūs ruošiatės daryti, kad Vilnius taptų cool kaip Talinas?

Atvežk žmogų užrištomis akimis į Vilnių ir paklausk, nuėmęs raištį, kur jis yra, žmogus atsakys, kad kažkur rytų Europoje. Tą patį padaryk Taline ir žmogus atsakys, kad jis kažkur Skandinavijoje.

Net gatvių pavadinimai tiek Rygoje, tiek Taline labiau europietiški, o Vilniuje gatvės visokios su Rytų Europos pavadinimais, kurie yra svetimi mūsų ausiai.

Vilnius trumpai: posovietizmas plius modernus pastelinis rytų europietiškumas su tvoromis ir turėklais ir daug grafičių. Toks įspūdis, kad Vilnius varžosi su Klaipėda, kuris miestas labiau ir greičiau suniokos savo paveldą. O Klaipėdos senamiestis yra vienintelis Lietuvoje 100 proc. europietiškas. Klaipėda vietoje to, kad atstatytų per karą sugriautas bažnyčias, pasistatė du rytų skonio dangoraižius pačiame istoriniame miesto centre. Tai – nusikaltimas. Reikia atstatyti po karo sugriautus įspūdingus istorinius pastatus.

Tuomet turizmo dėka Klaipėda galėtų klestėti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.