Sausio mėnesį naršiau skelbimų portalus ieškodamas darbo ir aptikau patrauklų skelbimą. Darbas fizinio pobūdžio, grafikas naktinis, alga nuo 750 eurų „į rankas“. Išsiunčiau CV ir už kelių valandų sulaukiau skambučio. Pakvietė jau tą pačią dieną atvykti į darbo pokalbį. Atvykus mane pasitiko jaunas vaikinas, kuris papasakojo apie darbą, įspėjo, kad darbas nėra lengvas, ne visiems tinka. Paklausiau jo kokios algos galėčiau tikėtis. Ir gavau atsakymą, kad bandomuoju laikotarpiu alga yra 650 eurų („į rankas“), o po bandomojo kyla iki 750, tačiau jei dirbti seksis gerai, bandomasis gali pasibaigti ir po kelių savaičių. Iš pradžių supykau, kodėl jie meluoja savo darbo skelbime, juk jame aiškiai parašyta NUO 750. Visgi įvertinęs, kad „bandomąjį“ galima pabaigti greičiau (o tai visai realu, kadangi jau turiu nemažai patirties dirbant darbą sandėlyje), nusprendžiau, jog galbūt verta pabandyti.

Man pasiūlė jau kitą dieną atvykti „pasibandyti“ (kas vėliau paaiškėjo ateiti padirbti pusę darbo dienos nepasirašius sutarties). Mačiau, kad kito varianto nėra, taigi sutikau.

Darbas nebuvo lengvas, nes reikėjo daug ir greitai vaikščioti nešant siuntas iš vienos vietos į kitą. Visgi sekėsi neblogai ir darbas atitiko mano lūkesčius. Nuo kitos dienos pradėjau dirbti, visgi sutartį gavau pasirašyti tik po dviejų dienų. Aš ir kitas neseniai įsidarbinęs kolega atėjome pasirašyti sutarties ir štai kertinis istorijos momentas – sutartyje nurodytas minimalus mėnesinis darbo užmokestis, o ne 650 eurų, ką man sakė per darbo pokalbį ir 750 eurų net nekvepia, ką rašė darbo skelbime.

Žinoma, turėjau galimybę atsisakyti pasirašyti sutartį arba reikalauti, kad ją perrašytų, bet netikėjau, kad tai yra realu, pamaniau, kad mano prašymo net nesvarstytų. Taip pat buvo labai gaila prarasti pinigus už jau išdirbtas dvi darbo dienas. Mano kolega irgi nusprendė sutartį pasirašyti.

Aš įvertinau dar tai, kad praeitame mano darbe, taip pat buvo nurodyta minimali alga plius žodinis susitarimas, kad „grindys“ yra 550 eurų ir su algų mokėjimų buvo viskas tvarkoje, tad sutartį pasirašiau. Pagalvojau, kad galbūt dabar tokia įmonių praktika, kad sumokėtų mažiau mokesčiu. Čia tik mano samprotavimai, spėlionės... Išdirbęs nepilną mėnesį nusprendžiau, kad čia dirbti nebenoriu. Visu pirma, per trumpą laiką išgirdau ne vieną istoriją apie išskaičiuotus didelius pinigus iš algos už broką. O jį padaryti buvo tikrai lengva. Nepatiko ir naktinis grafikas, supratau, kad jis ne man. Taip pat bedirbdamas gavau ne vieną skambutį su pasiūlymais įsidarbint kitur, už tą pačią ir net didesnę algą.

Parašiau prašymą, atidirbau tris dienas ir praėjus 4 d. gaunu pervedimą iš įmonės ~360 eurų. Dar ~210 eurų trūksta, pagal mano skaičiavimus (naudojant proporciją). Pradėjau aiškintis, kas per nesąmonė. Paskambinau į tą patį numerį, kuriuo man skambino, kai kvietė į darbo pokalbį. Atsiliepusi darbuotoja užsirašė mano duomenis ir paprašė paskambinti jai vėl pirmadienį popiet.

Nusprendžiau pirmadienio nelaukti, iki darbo nuvykti pačiam ir paklausti dėl algos savo buvusio tiesioginio vadovo. Deja, nuvykęs nieko nepešiau, man tiesiog pasakė, kad neišdirbau 3 mėnesių, todėl „man motyvacinė negalioja“, o pamatęs, kad rankoje laikau telefoną, pagrasino iškviesti policiją. Išeidamas priėjau prie to pačio kolegos su kuriuo pasirašinėjome sutartį. Paklausiau, ar jam pervedė sutartą algą ir ar esant reikalui paliudytų, kad darbo pokalbio metu žadėjo 650 Eur. Užsirašiau jo vardą ir telefono numerį. Grįžus namo po kokių ~4 val. gaunu dar viena pervedimą: + 80 Eur. Visgi ~120 Eur trūksta. Pirmadienį popiet skambinu kaip sutarta, prisistatau, primenu praeitą skambutį ir situaciją. Gaunu atsakymą, kad vadybininkas ją patikino, kad su manimi atsiskaitė kaip priklauso, viskas su išmokėjimu gerai. Aš jos klausiu, ką reiškia gerai, jei sutarta alga yra 650 eurų, o pervestą 120 eurų mažiau. Ji atsakė, kad komentuoti negali, nes nieko apie šį susitarimą nežino.

Kreipiausi į darbo inspekciją. Papasakojau visa šią istoriją. Paminėjau kolegą, kuris gavo sutartą algą ir galėtų patvirtinti, kad darbo pokalbio metu žadėjo 650 eurų per bandomąjį. Taip pat paminėjau, kad juk galima patikrinti, kiek gavo kiti darbuotojai mano pamainoje, tie, kurie neišdirbo 3 mėn.

Bet likau nieko pešęs. Pasirodo, mano kolegai ir man galėjo pasiūlyti skirtingas algas, juk mūsų darbo pokalbiai buvo ne tuo pačiu metu. Tad jei ieškočiau liudytojo, jis turėtu būti žmogus, kuris stovėjo šalia ir girdėjo, kaip man pažadėjo minėtus 650 eurų. Jei ir bandyčiau toliau kovoti, tai greičiausiai reiktų daryti teismuose.

Ties čia ir nuleidau rankas. Supratau, kad teisybės nerasiu. O pamoka išmokta tokia: nuo šiol besidarbinant jau skambučio metu (dar nenuvykus į darbo pokalbį) ne tik išsiaiškinti, kokia alga per bandomąjį ir kokia po jo, bet ir klausti, kokia alga bus parašyta darbo sutartyje sėkmės atveju.

DELFI skaitytojai, ar jums yra tekę papulti į panašias situacijas? Kaip manote, ar viešas atlyginimo skelbimas padarytų galą tokioms darbdavių avantiūroms? Pasidalinkite savo mintimis rašydami el. paštu su prierašu „Alga“.