Jei atvirai, netenkina kontora – renkiesi kitą. Advokato darbo specifika tokia, kad viena išdirbta valanda nėra lygu vienai apmokestinamai valandai. Tos kontoros, kurios sugeba apmokestinti daugiau nei 40 proc. išdirbto laiko, jau yra aukšto lygio. Kitu atveju, rinkoje neparduosi savo paslaugos. Paprasto ieškinio dėl tarkim elementarios skolos kaina rinkoje apie 5 val., kad jį parašytų advokatas sugaišta apie 20 val. (nekalbu, kiek sugaištų praktikantas ar teisininkas, kadangi matuojama turi būti ir kokybės prasme). Galite pasiskaičiuoti.

Praktikantai dažniausiai atlieka skolininko monitoringą, teismų praktikos paiešką, išrašų išėmimą. Tam sugaišta daug laiko, nes paprasčiausiai neturi tiek patirties, kad atrinktų sistemingą, koncentruotą informaciją, tačiau atlikdamas tai, jis įgauna šią patirtį. Jei siekiama advokato profesijos, be šio patirties nepajudėsi iš vietos. Tad jei skaičiuoji praktikanto darbą pinigų kiekiu, gauni mažai, jei pridedi gaunamą patirtį, tai aš siūlyčiau arti toliau. Galų gale renkiesi, kiek pastangų įdedi ir kiek dar nori įdėti.

Aplink mane yra trijų tipų praktikantai: 1) ariantys daug ir kantriai, neskaičiuojantis darbo valandų, o daugiau į rezultatą ir asmeninę patirtį orientuoti; 2) nuobodžiaujantys, bet tikrai gabūs, kurie gali „prastumti“ visą dieną, o vakare esant deadlinui išspausti iš savęs viską, ką tik gali; 3) šituos vadinu „valstybiniais klerkais“ – dirba griežtai nuo 8 iki 17 val., darbo pabaigoje jiems neaktuali darbo kokybė ir užbaigtumas, jei yra deadlinas siunčia tai, ką tuo metu turi (o advokatas arba perdaro sėdėdamas naktinėje pamainoje (taip, dauguma advokatų dirba dviem pamainomis, kad būtų konkurencingi rinkoje), arba bando pabaigti nepadarytą darbą).

Dėl darbo su individualia veikla. Pagal Advokatūros įstatymą, advokatas ar advokato padėjėjas negali dirbti pagal darbo sutartį. Elementaru, kad studijuojančio ar tik baigusio studijas teisininko darbo specifika iškart derinama su individualia veikla vien dėl patirties pačiam teisininkui iki jam tampant advokato padėjėju ar advokatu.

Dėl pačios teisininkų pasiūlos. Tai ji milžiniška. Darbdavys moka tiek, kiek rinkoje darbuotojas vertas. Jei esi geresnis, mokės daugiau, nes gerų teisininkų mažai, o jų visi ir nori. Jei norite atlyginimo dabar, eikite į statybas, ten padirbsite max 30 metų ir atlyginimas tuos 30 metų bus panašaus dydžio. Jei dirbsite teisinį darbą kantriai, atsakingai ir sieksite daugiau, po 5-8 metų uždirbsite tiek, kiek statybininkas, o atlyginimas su išlaikoma reputacija, gražia kreive eis į viršų. Advokatu galite dirbti ir iki mirties patalo, nes tai jau bus jūsų pačių verslas, o protas nesudyla, greičiau tik aštrėja su laiku, ne taip kaip fizinis pajėgumas.

Galų gale, esate teisininkai, jei manote, kad esate verti daugiau, eikite ir reikalaukite. Jei esate per daug skysti išsireikalauti tenkinančių sąlygų, tai teisėje jums ne vieta. Čia jei konkurentas derėsis dėl sutarties sąlygų ar taikos ginče, būsite suvalgyti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)