Užpernai grįžau gyventi į Lietuvą po daugiau nei šešerių DB praleistų metų. Kaip žmogus, pats perėjęs šį grįžimo iš DB į Lietuvą gyventi procesą, norėčiau pasidalinti savo patirtimi ir pakomentuoti tam tikrus vyraujančius mitus.

Mitas Nr. 1 – Lietuvoje mažos algos. Vidutinė alga į rankas DB – 2 037 €, Lietuvoje – 728 €. Taip, Lietuvoje vidutinis atlyginimas į rankas yra daugiau nei dukart mažesnis. Tačiau tai yra skaičius, atkeliavęs iš oficialiosios statistikos, į kurio skaičiavimą neįtraukiamos dirbančiųjų „šešėlyje“ pajamos. O dirbančiųjų „šešėlyje“ ir nuslepiančių visas ar dalį savo pajamų Lietuvoje yra daug. Taigi realybėje vidutinis atlyginimas į rankas Lietuvoje yra didesnis nei 728 €. Štai, pavyzdžiui, IT srityje Lietuvos atlyginimai praktiškai nenusileidžia DB IT specialistų atlyginimams. Tad jei dirbate IT srityje, Lietuvoje išties lengvai rasite darbą už panašų atlyginimą, kokį dabar gaunate DB. Tačiau jei dirbate ne IT srityje, Jūsų, tikėtina, atlyginimas Lietuvoje bus išties mažesnis. Bet mažesnės bus ir išlaidos. Pateiksiu savo pavyzdį. Esame trijų asmenų šeima, leidžianti vaiką į darželį, gyvename dviejų miegamųjų bute ir turime du automobilius. Mūsų šeimos kasmėnesinės išlaidos gyvenant DB būtų 2 800 €: 1 200 € darželiui, 1 200 € buto nuomai, 400 € mokesčiams įskaitant council ir vehicle tax. Tos pačios šeimos išlaidos gyvenant Lietuvoje 900 – 1 400 €: iki 500 € darželiui (arba nemokama, jei gyvensite ne Vilniuje), 700 € buto nuomai, 200 € mokesčiams. Taigi, jei esate panaši šeima į mūsų ir grįžus gyventi į Lietuvą Jūsų šeimos neto pajamos bus 1 400 – 1 900 €/mėn mažesnės, Jūs išlaikysite tą patį pragyvenimo lygį.

Mano pateiktieji skaičiavimai yra labai konservatyvūs, į juos neįtraukti kiti pinigų sutaupantys dalykai: šalia esant vaiko seneliams sutaupoma auklių paslaugoms, nemokamos mokyklos, daugiau nemokamų paslaugų sveikatos priežiūros institucijose, pigesnis automobilio draudimas ir statymas mieste ir kt. Be to, po Brexit krentant svaro kursui Jūsų perkamoji galia DB sparčiai mažės. Siūlau į mano pateiktus skaičiavimus atsižvelgti prieš priimant sprendimą.

Mitas Nr. 2 – Lietuvoje sunku rasti darbą. Jei esate nekvalifikuotas darbuotojas, Jums darbą rasti Lietuvoje bus sunkiau nei DB. Jei esate aukštos kvalifikacijos specialistas, Jums darbą Lietuvoje rasti bus žymiai lengviau nei DB. Aukštos kvalifikacijos gerų specialistų Lietuvoje yra didelis trūkumas ir darbą Jūs rasite tikrai lengvai. Tačiau tikėtina, kad siūlomas atlyginimas bus mažesnis ir taip pat bus didelė tikimybė, kad pradėti dirbti reikės nuo žemesnio pozicinio laiptelio. Lietuvoje yra itin vertinamas darbuotojų lojalumas ir darbdaviai yra linkę į aukštesnes pozicijas skirti gerus rezultatus parodžiusius savus darbuotojus. Iš išorės skyrių vadovų paprastai nėra ieškoma. Susitaikykite su tuo, kad kiekvienoje naujoje darbovietėje teks pradėti nuo kiek žemesnio laiptelio negu Jūs norėtumėte ir nuo įsidarbinimo momento iki pakilimo iki Jūsų lūkesčius atitinkančios pozicijos praeis apie metus. Žinoma, tų metų nesinori prarasti. Tačiau tai yra normalu keičiant šalį. Pagalvokite apie tai, kiek laiko užtrukote, kol susikūrėte Jums patogų gyvenimą DB. Užtrukote tikrai ilgiau nei metus.

Kitas esminis dalykas, Lietuvoje konkurencija dėl darbo vietų mažesnė. Pretenduodami į poziciją DB Jūs konkuruojate su pretendentais iš viso pasaulio. Kai dirbau klinikoje DB, į mano poziciją pretendavo daugiau nei šimtas žmonių. Lietuvoje dėl kalbos barjero ir kitų priežasčių konkurencija į kiekvieną poziciją gerokai mažesnė – varžotės tik su keliais pretendentais iš Lietuvos, o ne su dešimtimis ar šimtais pretendentų iš viso pasaulio.

Mitas Nr. 3 – Lietuvoje tavo nuomonė niekam nerūpi. Iš savo praktikos vienareikšmiškai norėčiau paneigti šį mitą. Jei žinai ką kalbi, Lietuvoje tapti žinomam savo srities ekspertu yra nesunku. To priežastis – mažas, kiekvienoje srityje dirbančių žmonių skaičius. Tad jei dirbi su siaura tema, didelė tikimybė, kad būsi vienintelis šalyje dirbantis su ta tema, taigi tapsi žinomas kaip šios srities ekspertas. Kur jau kur, bet DB tavo nuomonė tikrai mažiau kam rūpi.

Tikiuosi, kad mano pasidalijimas savo patirtimi apie grįžimą iš DB gyventi į Lietuvą ir komentarai apie vyraujančius mitus buvo naudingi. Brexit neturi precendento, tad nėra aišku, kokia situacija bus DB po išstojimo iš ES – gali būti, kad pasilikus ten, Jūsų šeimos gyvenimo kokybė pasikeis. Tad verta pradėti domėtis galimomis alternatyvomis.

Prašome šiuo metu gyvenančių Anglijoje atsiliepti: pasidalykite, kaip jaučiatės, ar nerimaujate, kaip nors keis jūsų gyvenimo planai po Brexit? Ar planuojate grįžti į Lietuvą? Savo mintimis galite pasidalyti el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Brexit“.