Tikrai visi pamename ir žinome naująjį įstatymą, kurį priėmė prieš kelis mėnesius, leidžiantį tėvams kosintį ar sloguojantį (neva gerai besijaučiantį) vaiką leisti į ugdymo grupę. Iškart klausiu, kas pasikeitė? Kodėl dauguma tyli? Atsakyti galiu tik, deja, į pirmą klausimą.

Šis įstatymas visuomenei per trumpą laiką parodė, kiek daug turime neatsakingų ir klaidingai mąstančių tėvų. Vaikų ugdymo grupėse padaugėjo įvairių (net ir labai nevaikiškų) ligų skaičius, užkrečiamumas ir sergamumas. Auklėtojos dejuoja „...pas mus čia visas priimamasis...“, „...negalime nieko tėvams pasakyti...“, „...užjaučiame sveikus vaikus...“ ir t. t.

Ne visi tėveliai veda vaikus pas gydytojus sukosėjus ar pradėjus sloguoti, o kitą dieną dažniausiai tų vaikų jau nebebūna grupėje. Kai kuriems tėvams atrodo, kad kosintis ar sloguojantis vaikas yra normalu, nieko baisaus (net jei vaikas turi vos kelias dalis temperatūros ir pasak jų gerai jaučiasi). Nekalbu apie kosulį, slogą ar bėrimą dėl alergijos. Kalbu apie ligas, kurias į darželius atsineša naujojo įstatymo palaiminti vaikučiai.

Nesuvokiu, kaip tėvai nesupranta, jog su prasidėjusiu kosuliu ar sloga jų vaikai sėkmingai platina virusus ir bakterijas, dėl ko serga ir kiti vaikai. Kol vieni veda sergančius vaikus, kiti sąžiningai gydosi ir niekaip negali ištrūkti iš besisukančio ligų rato... Be to, kitiems, ypač silpnesnio imuniteto vaikams, maži susirgimai baigiasi didelėmis ligomis, komplikacijomis, ligoninėmis ir kt. Suprantu, kad su įvairiais virusais ir bakterijomis tokiose vietose vaikai susiduria nuolat, bet kam to reikia papildomai? Darosi baisu leisti vaikus į ugdymo įstaigą vien todėl, kad kažkas norėjo kelias dienas dar padirbti savo darbuose.

Taip pat nesutinku su gydytojais, kurie mano taip pat kaip toji „palaimintųjų“ tėvų dalis. Jei gydytojas leidžia į darželį kosintį ar sloguojantį vaiką, manau, jam reiktų atimti licenciją už suteiktą galimybę „specialiai“ susargdinti kitus vaikus grupėse.

Nejau buvo toks blogas senasis įstatymas, kuris draudė sergančius vaikus vesti į darželį?.. Vaikai bent jau buvo saugesni sveikatos požiūriu. O jei tėvams atsibodo lakstyti pas gydytojus dėl vieno kostelėjimo tai čia jau jūsų ir darželio personalo nesusikalbėjimas. Kodėl per neatsakingus tėvus turi kentėti sveiki vaikai?

Kreipimasis į tėvus – būkime atsakingi savo ir kitų atžvilgiu, nebūkime tokie egoistiški ir pagalvokime apie kitus, ne tik apie save. Linkiu supratingumo tėvams ir sveikatos visiems vaikučiams.

Kreipimasis į valdžią – kam toks drastiškas įstatymo pakeitimas? Juk buvo galima padaryti mažą pataisą, pvz.: leisti ugdymo įstaigas lankyti kosintiems ar sloguojantiems vaikams, kurie turės gydytojo pažymą, kad taip yra dėl alergijos. Leiskite sveikiems vaikams mėgautis žaidimais darželiuose, kai tuo tarpu sergantys turi gydytis namuose. Linkiu didesnės meilės šalies vaikams ir teisingų sprendimų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.