Grįžus iš Afganistano man buvo suteiktas grandinio laipsnis, per tuos ketverius metus užsitarnavau keturis medalius ir daugybę padėkos raštų ir t. t. Deja, po to keitėsi laipsnių sistema ir visi karių laipsniai sumažėjo, taip pat ir mano, todėl likau vėl eilinis, o dabar esu kviečiamas atlikti įgūdžių atnaujinimą. Aš to tikrai nesiruošiu daryti, nes esu pakankamai Lietuvai atidavęs ir dėl jos padaręs. Pikta, kad kai 2003 m. reikėjo tarnauti, iš visų mano draugų aš tik vienas ėjau į tarnybą, nes tai man buvo garbė. Vienas draugas tai į lovą sisiojo, kitas – aukštojoje mokykloje mokėsi, trečio – tėvas pinigų turėjo, o dabar tas draugas jau nebesisioja į lovą ir yra stiprus vyras, tas, kur įgijo aukštąjį išsilavinimą ir mokėsi, sėdi „Maximos“ kasoje, o to, kurio tėvas pinigų turėjo ir išsisuko nuo tarnybos, išėjo Anapilin. O aš, šitiek atidavęs tėvynei, vis dar turiu vardan jos tarnauti. Man grasina, kad nubaus pinigine bauda, persekios su karo policija, gali netgi į kalėjimą pasodinti. Argi ne absurdas? Kai tarnavau, daviau priesaiką, bet ją Lietuva pirma sulaužė, privertė mane išvažiuoti į užsienį dirbti, kad galėčiau savo būstą nusipirkti ir t. t.

Šiuo metu gyvenu Šilalėje, dirbu tolimųjų reisų vairuotoju, mano atlygis yra 450 Eur, o visa kita – dienpinigiai. Turbūt, kaip ir visi žino, tie dienpinigiai yra pinigai, iš kurių mes gyvename, o kariuomenė siūlo sumokėti tik atlyginimą. Mano būtinosios mėnesio išlaidos yra 700 Eur, o jie siūlo sumokėti 450 Eur. Manau, tai yra visiškas absurdas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.

Komentuoja Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Parengtasis kariuomenės personalo rezervas, visų pirma, tai visi karo prievolininkai, įgiję pagrindinį karinį parengimą Lietuvos kariuomenėje arba turintys jam prilygintą parengimą, pagal Lietuvos kariuomenės vado nustatytų kariui būtinų žinių ir gebėjimų standartus, iki jiems sukaks 60 m. Parengtojo rezervo karių rengimo tikslas – atnaujinti karines teorines žinias ir praktinius įgūdžius, supažindinti su Lietuvos kariuomenės naujovėmis, suteikti naujų žinių ir įgūdžių, kad prireikus parengtojo rezervo kariai galėtų efektyviai dalyvauti šalies gynyboje.

Einamaisiais metais atrinktiems parengtojo rezervo kariams yra siunčiami šaukimo nurodymai paskirtą dieną atvykti į Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Regioninį karo prievolės ir komplektavimo skyrių ar poskyrį (toliau – RKPKS), kur atitinkantys reikalavimus bei patikrinti karo medicinos ekspertizės komisijos būna paskirti į pratybas ir mokymus kariniuose vienetuose (mokymai trunka nuo 20 iki 30 dienų per penkerius metus) ir taip atnaujinami kariniai įgūdžiai. 2019 metais į kartotinius rezervo karių mokymus planuojama pakviesti beveik 1400 asmenų.

Be abejo, visada yra galimybė atidėti mokymus – Karo prievolės įstatymo 15 straipsnio 1 dalies 3–14 punktuose nurodytiems karo prievolininkams numatyta, jog – jei atliekantiems privalomąją karo tarnybą būtų padaryta neproporcingai didelė žala jo asmeniniams ar visuomeniniams interesams, kurios būtų galima išvengti, jeigu karo prievolininkas privalomąją karo tarnybą atliktų kitu metu. Šiuo atveju karo prievolininkas turi teisę rašyti prašymą atidėti privalomąją karo tarnybą Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkui, pateikdamas jo prašymą visus pagrindžiančius dokumentus (išverstus į lietuvių kalbą bei patvirtintus vertimų biuro), dėl ko tarnyba jam turėtų būti atidėta.

Dėl apmokėjimo rezervistams, pašauktiems į RKPKS ar karinės medicinos ekspertizės komisiją, mokami dienpinigiai (7,6 EUR) ir maistpinigiai (8 EUR), iš viso 15,6 EUR už 1 dieną, bei kelionės išlaidų atlyginimas. Norintiems gauti šias išmokas, karo prievolininkams reikia užpildyti atitinkamą anketą bei prašymą. Karo prievolininkams, gyvenantiems Lietuvoje, kompensuojama ne daugiau kaip 5,7 eurų už vieną kelionę (pirmyn ir atgal 11,4 eurų per dieną). Karo prievolininkams, kurių gyvenamoji vieta yra Europoje (valstybės išvardintos Vyriausybės nutarimo priede), kompensuojama ne daugiau kaip 98,8 eurų už vieną kelionę. Karo prievolininkams, kurių gyvenamoji vieta yra ne Lietuvoje ir ji nėra nė vienoje Vyriausybės nutarimo priede išvardintoje užsienio valstybėje, kompensuojama ne daugiau kaip 380 eurų už vieną kelionę. Gyvenamąja vieta laikoma deklaruota gyvenamoji vieta, nebent karo prievolininkas pateikia dokumentus, nurodančius kitą faktinę gyvenamąją vietą.

Kelionės išlaidos karo prievolininkams bus kompensuojamos po to, kai jis RKPKS pateikia prašymą kartu su patirtas kelionės išlaidas patvirtinančiais dokumentais (bilietais, čekiais, kt.). Tokių bilietų nepateikus, jei karo prievolininkas vyksta nuosavu transportu, jam kelionės išlaidos bus kompensuojamos pagal Krašto apsaugos ministro nustatytus 1 km važiavimo nuosavu transportu kompensavimo dydžius (1 km 0,06 euro) ir ne daugiau negu 190 km į abi puses per dieną. Kompensacija pervedama tik į asmeninę karo prievolininko Lietuvoje esančio banko sąskaitą, arba teisiškai įgalioto asmens sąskaitą.

Pratybų metu prievolininkams bus taikomas kareivinių režimas, dėl ko jie nebus išleidžiami už dalinio ribų. Pažymėtina, jog pašauktieji bus aprūpinami apranga, maistu ir tarnybine gyvenamąja patalpa, taip pat bus mokamas atlyginimas už tarnybos dienas, taikomos socialinės garantijos. Pašauktiems į mokymus, už tarnybos dienas mokama 100 procentų profesinės karo tarnybos kariams patvirtinto tarnybinio atlyginimo pirmaisiais tarnybos pagal kario laipsnį metais (pvz., jei Jūsų laipsnis yra j. eil. ir esate šaukiamas dalyvauti pratybose ir mokymuose, kurie truks 21 dieną, Jūs gausite apie 470 Eur, kurie per 18 darbo dienų nuo mokymų pabaigos bus pervesti į Jūsų asmenines banko sąskaitas. Primename, kad tai tik pavyzdys ir apmokėjimas priklauso nuo prievolininko įgyto karinio laipsnio. Jeigu, pašaukto į mokymus, pagrindiniame darbe gaunamas vidutinis darbo užmokestis yra didesnis nei kariams savanoriams ir kitiems aktyviojo rezervo kariams, taip pat parengtojo rezervo kariams apskaičiuotas tarnybinis atlyginimas, jam išmokamas jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio atlyginimas, neviršijantis dviejų Lietuvos statistikos departamento paskutinį kartą paskelbto šalies ūkio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžių.