O kaip tik, panašiu metu skaičiau straipsnį apie tai, kaip elgtis sužinojus, kad vaikas vartoja kvaišalus. Nesiginčysiu su straipsnio aktualumu, labai laiku ir vietoje. Noriu paklausti, o iš kur nepilnamečiai susiranda narkotikų, nejaugi šalia mokyklų stovi „spaudos“ kioskai, kuriuose parduodama žolė ir kitos priemonės? Įsigilinus į savo vaikų veiklą feisbuke, peršasi išvada, kad viskas kur kas paprasčiau. Ryšiai yra pagrįsti abipusiu pasitikėjimu, kuris dar buvo pradėtas besimokant vaikams progimnazijoje. Vėliau vaikų keliai išsiskyrė perėjus į kitus gimnazijas. Yra savi klasės draugai tiekėjai, yra savi klasės draugai vartotojai. Vardai ir pavardės tarpusavyje gerai žinomi, tačiau dėl asmens duomenų įstatymo – neviešintini.

Vienas iš kylančių klausimų, jei jau tėvai kvailinami savo vaikų, – o kur gimnazijos, kur mokytojai? Negi niekas nieko nemato? O gal negalima matyti, kadangi gimnazijoje mokosi ne vaikai, o mokinio krepšeliai? Švietimo sistema turi tendenciją slėpti savyje daug paslapčių. Taip, problemų gimnazijoje yra, ką veikia gimnazijos psichologai, ar kelia klausimų. O čia dar narkotikai gimnazijoje – na jau ne, naujo skandalo nereikia. O nereikia, nes skandalas galėtų kainuoti vadovybės šiltas vietas.

Kitas klausimas – o kur policija? Pasak vieno iš veikėjų – nėra pareiškimo, nėra problemos. O jei ir yra pareiškimas, dar nereiškia, kad bus pakankamai surinkta įrodymų.

Kitas klausimas – o kur vaikų teisės? Vaikų teisės neturi laiko tokiems mažareikšmiams klausimams, nes jie tuo metu kaimuose iš mažiau raštingų ir sunkiau besiverčiančių vaikus atiminėja.

Ką gi, pasiskundžiau, toliau seka mano pasiūlymai:

Policijos narkotikų kontrolės tarnybos pareigūnai turėtų reguliariai tikrinti mokyklas. Šuo, apmokytas aptikti narkotines medžiagas, stovintis prie įėjimo į mokyklą galėtų užtikrinti tos mokyklos švarą.

Policijos kriminalinė tarnyba turėtų susidomėti tam tikrų asmenų veikla, ypač jei jiems atvažiavus prie mokyklos ar kitos vietos, netoli mokyklos – šalia jos išsirikiuoja 10-40 vaikų eilė.

Mokyklos kartu su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu bei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikais turėtų reguliariai vykdyti prevencinius mokinių patikrinimus, o tyrimų rezultatai būtinai turėtų pasiekti vaikus, tėvus, mokyklų vadovybę, šeimos gydytojus ir kitus suinteresuotus asmenis (taip pat ir policiją).

P. S. Esu įsitikinęs, kad bus skaitytojų smerkiančių mane, kad tai tėvų problema, tėvai kalti, jog nesužiūrėjo ir nepasirūpinote savo vaikais. Atsakau, esamas problemas sprendžiame, konsultuojamės. Kita vertus, išleisdami vaikus į mokyklas mes tikimės, kad ten saugi vaikams vieta ir jų saugumu pasirūpina tos įstaigos. O mes, mokesčių mokėtojai, tikimės tinkamų paslaugų iš tų įstaigų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.