Taigi logiškai pamąsčius, prieš tai nieko gero neradus interneto paieškoje, nusprendžiau (pirmą kartą, po kokių 10 ar daugiau metų) paskambinti į informacijos liniją 118. Deja, adreso ten nesužinojau. Tuomet pamaniau, kad reikia griebti jauti už ragų. Paskambinau į Lietuvos paštą. Na, kas jau kas, o Lietuvos paštas tikrai žinos! Juk būtent ten suplaukia visi visi (ir su adresu, ir be jokio adreso) vaiku laiškai Kalėdų Seneliui. Turėčiau pridurti, kad atsidariusi Lietuvos pašto interneto puslapį tikėjausi pirmiausia didelėmis raidėmis pamatyti kreipimąsi į vaikus (juk būtent jiems Kalėdos yra didžiausia šventė) ir raginimą rašyti laiškus Kalėdų Seneliui, na ir aišku, svarbiausia, adresą. Nebuvo to. Neradau net ir gerai paieškojus. Sužinojau apie labai gražius naujus Kalėdinius pašto ženklus, taip pat, kad galima gauti kalėdinį antspaudą. O adresas? O laišką kur siųsti? Na, nėra jo, to adreso.

Taigi aš paskambinau tau, Lietuvos pašte. Tu juk toks senas, išmintingas ir modernus tuo pačiu metu. Tu atsakysi į mano „neįprastą“ klausimą. Po ilgų laukimo minučių malonus moteriškas balsas pradėjo pasakoti apie kažkokį vykdomą projektą. Kad reikia rašyti elektroninį laišką apie planuojamų parašyti laiškų kiekį į kažkokį elektroninį adresą. Bet, sakau, manęs nedomina projektas, nedomina, kad gaučiau atsakymą iš Laplandijos, ar dar kažkur. Lietuviškas Kalėdų Senelis domina. Patriotė esu (o, beje, ir be projektų kanadietiškas Kalėdų Senelis atrašo, ir netgi LIETUVIŠKAI, ir visiškai nemokamai, tik apsišarvuoti kantrybe reikia, nes laiškai į Kanadą ir iš jos ilgai keliauja) ir noriu savam, mūsiškiui parašyti.

Taigi, išsiaiškinusi, kad aš noriu tik viena laišką siųsti, maloni ponia pasakė, kad ne, vieno laiško rašyti negalima. Aš iš nuostabos perklausiau, ar tikrai Lietuvos vaikai negali rašyti laiškų Kalėdų Seneliui? Ir ji maloniu skambiu balseliu atsakė, kad ne, šiuo metu tokie projektai nevykdomi.

Fantastika!

Tai gal ir Kalėdų nebešvęskime, nes projektas joks šiuo metu nevykdomas?

Aišku, emocijos kunkuliuoja ir labai daug nelabai gražių žodžių norėjosi maloniai poniai, o ir šiam laiške išsakyti... Bet neleiskime sau to... Geriau pagalvokime, kaip turėtų būti? Ir ką mes galime padaryti, kad tai pakeistume?

Ko norėtųsi? Paprasčiausiai visiems prieinamo Kalėdų Senelio, arba, kaip žiniasklaida vadina, Senelio Kalėdos pašto adreso.

Visi vaikai žinotų, kad nusiųs ten, kur reikia. Kad laiškas adresatą būtinai pasieks.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.

Komentuoja Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė

Lietuvos pašto funkcija – rūpintis nenutrūkstamu finansinių, korespondencijos ir siuntų paslaugų teikimu, kurių srautas šventiniu laikotarpiu padidėja kelis kartus, tačiau pagal galimybes kiekvienais metais prisidedame prie gražių socialinių iniciatyvų.

Mūsų žiniomis, Lietuvoje yra net kelios iniciatyvinės grupės, kurios rūpinasi Kalėdų senelio laiškais – vienos atsakymais į laiškus rūpinasi nemokamai, kitos už tai ima tam tikrą mokestį. Mes jau kelinti metai iš eilės padedame VšĮ „Kalėdų senelio paštas“: visi tvarkingai adresuoti Kalėdų seneliui Kalėdai, Šventaragio slėnis, Grįžulo ratų paštas, su atgaliniu adresu ir pašto ženklais laiškai mūsų laiškų skirstymo centre surenkami ir pristatomi šios iniciatyvos atstovams. Tokių laiškų kasmet būna apie 5-8 tūkstančius – juos visus „Kalėdų senelio pašto“ savanoriai atsakingai perskaito ir nemokamai nurodytu adresu išsiunčia atsakymus.

Kalėdų seneliui adresuoti laiškai be pašto ženklų, tačiau su atgaliniu adresu, vežami į mūsų laiškų skirstymo centrus – į juos taip pat parengiamas atsakymas ir išsiunčiamas nurodytu adresu. Gaila, tačiau dauguma laiškų būna be jokio adreso, tad į juos atsakyti galimybės neturime.

Norintys siųsti laišką ne lietuviškam Kalėdai, tai taip pat gali padaryti: rašyti reikia Santa Claus, Main Post Office, Tahtikuja 1, 96930 Rovaniemi, Finland.