Šio renginio metu bus pasakojama Latvijos istorija, įspūdingą reginį papildys muzikinė programa, atspindinti įvairius Latvijos istorijos laikotarpius. Be šio renginio dar vyks šviesų festivalis „Šviečianti Ryga“, kur šviesos meno kūriniai bus eksponuojami Rygos parkuose ir aikštėse. Šokio ir multimedijos projekte „Abi pusės“, 450 baleto, šiuolaikinių ir liaudies šokių šokėjų surengs įspūdingą pasirodymą.

Peržiūrėjęs šio savaitgalio LRT televizijos programą, neradau, kad nors vieną iš šių renginių transliuotų LRT televizija. Man atrodo, būtų labai gražu ir prasminga, kad Lietuvos žmonės pamatytų savo kaimynų latvių šventę. Kodėl to nėra, kokios čia problemos – techninės, finansinės ar tiesiog nėra noro tuo pasirūpinti? Būtų keista, kad latviai neduotų teisės pertransliuoti savo šventinius renginius. Dabar esame pasaulyje tik dvi baltų tautos, o tarpusavio kultūrinis bendravimas labai menkas. Manau, kad daugeliui LRT žiūrovų būtų įdomu pamatyti šiuos renginius, pasiklausyti latvių kalbos, kur ir nemokant šios kalbos kas kelintas žodis yra suprantamas.

Dabar Latvijos šimtmečio proga sekmadienį per LRT rodomas latvių filmas „Pagonių žiedas“. Tai šis tas, bet toli gražu ne tai, ko buvo galima tikėtis šia proga. Mano vidurinės mokyklos lotynų kalbos mokytoja, prieš karą studijavusi Kauno universitete, pasakojo, kad studentai būrėsi į organizaciją, kuri visokeriopai skatino Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendradarbiavimą visose srityse. Tas bendradarbiavimas ir būtų stiprėjęs, jei ne Baltijos šalių okupacija. Tuomet nespėta visko padaryti, nes nepriklausomybė buvo tik du dešimtmečius.

Kas trukdo bendradarbiavimą stiprinti dabar, kai esame nepriklausomos valstybės beveik tris dešimtmečius. Belieka viltis, kad LRT vadovybė susitars su Latvijos televizijos vadovybe, kad svarbiausi Latvijos šimtmečio renginiai būtų retransliuoti per LRT televiziją bent ateinantį savaitgalį.