Mano vaikas mokosi mokykloje, kuri nutarė iš dalies streikuoti. Niekas apie tai mūsų neklausė, nieko nesakė, neaiškina, koks bus streiko poveikis mano vaikui, galų gale, juk visi suprantame, kad vaikas atsiliks nuo programos. Klausimas, kaip vysimės? Ar daugiau pamokų bus? Ar daugiau namų darbų bus užduota ir man reikės sėdėti po darbo ne iki aštuonių, o iki devynių. Tai kaip tada išeis? Kas galiausiai taps atsakingu, kas atidirbs už smagų ar nesmagų laiką streike?

Žodžiu, mūsų šeima yra labai sunerimusi dėl to, kokias pasekmes mokytojų streikas turės mokiniams ir jų mokymosi rezultatams. Jeigu streikuotų visos mokyklos, tai suprasčiau, kad švietimo reikalai tikrai prasti, padėtis bloga ar net beviltiška, mokytojai įspeisti į kampą ir nebeturi kitos išeities. O kai streiką paskelbia tik dalis mokyklų, tai iškart iškyla pavojus, kad streikuojančių mokytojų mokiniams tos praleistos dienos tikrai atsilieps kažkada laukiančių egzaminų rezultatams. Neslėpkime, gyvename konkurencijos sąlygomis, ir mūsų vaikai, kurių mokytojai streikuoja, ją jau dabar ima pralaimėti. Kaip sakiau, jeigu streiką būtų paskelbusios visos mokyklos, tai tada sąlygos visiems mokiniams būtų vienodos. Dabar gi jie bus apkrauti per dideliais krūviais, patirs nemažą stresą, o to jau ir taip gyvenime per akis, ypač paskutinių klasių mokiniams.

Kiekvienas patvirtinsite, kad jeigu vaikas savaitę serga ir praguli lovoj, jis puikiausiai žino, kiek jam teks po to papildomai mokytis ir kaip sunkiai dirbti, kol bendramokslius pasivys. Galvočiau ir taip, kad jeigu mokyklai nėra svarbu, ką vaikai ir kaip mokykloje mokosi, kaip tas užtikrinama, tai tokioje mokykloje apskritai tvyro netvarka ir chaosas. Mokykla nėra ta įstaiga, kuri užtikrina tik mokinių užimtumą arba rūpinasi, kad jie gerai praleistų laiką. Mokykloje mokomasi, dedami pamatai mokinių ateičiai, siekiama rezultatų.

Jeigu streikas užsitęs, tokioje situacijoje aš, kaip tėvas, matyčiau vienintelę išeitį – perkelti vaiką į kitą mokyklą, kuri nestreikuoja. Per daug radikalu?

Tas faktas, kad streiką paskelbė ne visos, o tik dalis mokyklų, signalizuoja, kad problema galbūt slypi visai ne ten, apie ką kalbama. Stebina, kad mokytojai susiskaldę į penkias ar gal net daugiau profesinių sąjungų. Ir tas susiskaldymas kenkia mokytojų įvaizdžiui, kenkia apskritai visam švietimui. Nevertinu, kurie teisūs, kurie ne. Nesmerkiu mokytojų, kurie, suprantama, kad nori geresnio atlyginimo. Labai liūdna ir neramu, kad šioje situacijoje labiausiai nukentės vaikai, kurie yra visiškai niekuo dėti ir tapę manipuliacijos objektu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.