Taip, aš suprantu, kad šie įstatymai yra tam, kad apsaugotų neįgalųjį žmogų nuo galimos didesnės žalos darbovietėje. Taip, aš sutinku su tokia apsauga, bet šitokia apsauga šiek tiek perlenkia lazdą. Klaustumėte: kodėl? Atsakysiu klausymu.

Kam yra skirtos darbų saugos priemonės?

Sakykime, žmonės turi silpną klausą, vadinasi, jie negali dirbti triukšmingoje aplinkoje, kad triukšmas dar labiau nesugadintų klausos. Pavyzdžiui, komisijos nustatytas apribojimas „iki 80 db“ triukšmo lygis, kuriame dar galima dirbti.

Klausimas: tai kam tada yra skirtos garso izoliacinės ausinės?

Tai yra viena iš priežasčių, kas, mano nuomone, yra absurdiška, kad „šios ausinės skirtos apsaugoti žmogaus gerą klausą, esant triukšmingoje darbo aplinkoje – sako specialistai“. Kaip suprantu, žmogui su negalia, tos saugos priemonės negalioja dėl to, kad jo klausa silpna. Man įdomu, kodėl triukšmo analitikai nesiima patikrinti, koks yra girdimas triukšmo lygis dėvint ausines?

Juk turime triukšmo matuoklius. Manau, darbo salygų patobulinimų visi esame nusipelnę. Niekas nenori sėdėti be darbo, ypač kai įsidarbinimo galimybes riboja įsatymai neturint įstatymuose galimų išimčių, turint galvoje, apie galimybę taikyti apsaugos priemones darbe.

Dabar dėl darbo pasiūlos. Teko peržiūrėti neįgaliųjų asociacijos sukurtą darbo siūlymų puslapį. Darbo ieškančių yra daugiau nei darbo pasiūlymų. O siūlomi darbai, kurie yra paskelbti dar šį mėnesį, jų labai nedaug, kiti skelbimai yra jau maždaug dviejų mėnesių senumo. Kodėl, pavyzdžiui, kiti internetiniai puslapiai neturi vadinamo skyrelio „žmonėms su negalia“, ar panašiai. Toks jausmas, kad tie pavieniai skelbimai, kurie patenka į vadinamus CV puslapius, paskęsta tarp kitų skelbimų ir esi priverstas kapstytis, kol atrasi. Apskritai man atrodo, darbdaviai turi mažai informacijos apie puslapius, kuriuose galima būtų dėti darbo skelbimus.

Taip, šaunu, kad yra neįgaliųjų darbo asociacijos, jie mums padeda integruotis, bet tai yra maža dalelytė to, ką jie gali padaryti stengdamiesi bendradarbiauti su įmonėmis.

Negalvokime, kad tam, kas dažniausiai skundžiasi reikia sudaryt geras sąlygas, visi turi turėti lygias galimybes, bet ne visi gali ar žino, kaip išsakyti, kaip galima būtų padėti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!