Savaitę sodinau krūmus, grėbiau mėšlą, lupau bei tryniau bananus. Pirmosiomis dienomis jaučiau didžiulę laimę pamatyti dramblį, prie jo prisiliesti, nusifotografuoti. Paskui mano emocija labai pakito. Didžiulį džiaugsmą pakeitė liūdesys ir ašaros, teko nusileisti ant žemės ir pamatyti dramblių gyvenimo realybę.

Visi drambliai į parką atkeliavo iš cirko, turistinių atrakcijų, tokių kaip jodinėjimas ar darbo miškuose. Visi jie sužaloti tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Kai kuriems dar buvo galima padėti, o kai kurie jau buvo per daug „atidirbę“ turistams.

Parke mums labai vaizdžiai pasakodavo kiekvieno dramblio istoriją. Aš anksčiau irgi nežinojau, bet baisiausias etapas yra dramblio kelionė iki vietos, kurioje jis tampa turistine atrakcija. Drambliai negimsta nusiteikę būti jojami ir tarnauti žmogui – dar mažus aptikus miške ir prieš akis dažnai nužudžius ginti bandančią šeimą, prasideda kelerius metus trunkanti dresūra, skirta palaužti visą dramblio esybę ir sukuriamas baimės vedamas dramblio prisirišimas prie jo dresuotojo. O tada jau cirkas, aplodismentai, „Instagramo“ nuotraukos iš jodinėjimo ir konfeti, tik šiame šou pagrindinė žvaigždė yra skriaudžiama, o visas uždarbis keliauja į rankas tų, kurie užsidirba tokią sumą, kuri motyvuoja juos eiti į kitą mišką ir palaužti dar vieną nuostabią sielą.

Verslas, kuris mato gyvūną tik kaip pajamų šaltinį, niekada jam nelinki gero ir niekada jam nesuteiks tokių sąlygų, kurias jis turėtų gamtoje. Aš pati pamenu save einančią į cirką ir plojančia drambliui už tai, kad jisai piešė ant drobės. Pamenu, kaip turėjau svajonę ant dramblio joti, man tai atrodė didelė laisvės ir didybės išraiška. Pagrindinė pamoka, kurią išmokau dirbdama savanore, kad tikroji didybė yra žiūrėti į šį nuostabų gyvūną su pagarba, nestoti jam prieš jo natūralią prigimtį ir stebėti jį laisvėje besivejantį šunį, metantį purvą ant kito dramblio ar valiūkiškai besivartantį dumble, man tai yra tikroji didybė.

Labai noriu paskatinti rinktis etišką turizmą ir jeigu jūs taip pat mylite dramblius, lankykite savanorystės vietas, tokias kaip Elephant Nature Park ir prisidėkite prie dramblio išsaugojimo, o ne jo sielos palaužimo.