Bet Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė kitaip, ir už mus – nes jie žino geriau, kaip panaudoti valstybinę žemę ir biudžeto lėšas, net 23-28 mln. eurų.

Pasirodo, kad Vilniaus miesto savivaldybė dar 2007 m. Vilniaus savivaldybė patvirtino bendrąjį planą, 2009 m. – detalųjį planą, kuriame buvo nustatyta, jog aukštingumas negali viršyti 35 metrų, o užstatymo tankumas – 60 proc. Sklypas teismų pastatui buvo skirtas 2011 m., tačiau suinteresuotoms gyventojų grupėms, specialistams įsitraukti į Šeimyniškių g. 28 projekto užduočių formavimą, eigą diskutuojant viešai su įvairių sričių specialistais nebuvo sudarytos sąlygos. Gyventojai ankstyvaisiais projekto rengimo etapais negavo jokios informacijos, todėl negalėjo teikti pastabų, komentarų, ginti savo teisėtus interesus. Informaciją apie būsimas statybas bendruomenė sužinojo tik iš spaudos š. m. rugpjūčio mėn.

Šalia Generalinės prokuratūros ketinama statyti U formos statinį naują teismų rūmų pastatą – Šeimyniškių g. 28, Vilniuje. 0,7 ha žaliame parko ploto sklype Šeimyniškių gatvėje planuojamas aštuonių aukštų 20,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatas. Po pastatu suplanuota 3,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Pastatą planuojama statyti valstybės lėšomis, jo kaina apie 23–28 mln. eurų biudžeto lėšų. Statybas planuojama pradėti 2019 m., jos truks 2-3 metus.

Bendruomenę neramina, kad iš rajono gyventojų bus atimtas 0,7 ha žalias visuomeninės paskirties sklypas, kuriame aktyviai laiką leidžia vaikai (yra vaikų žaidimų aikštelė), senjorai (skaito knygas ant suoliukų, žaidžia šachmatais), gyventojai vedžioja savo augintinius; iškertant augančius medžius (apie 30). Baiminamės ir didėjančio triukšmo, oro taršos, dar didesnių transporto grūsčių. Neįsigilinta kokie automobilių transporto srautai atsiras įgyvendinus projektą (nes bus įrengtas papildomas įvažiavimas iš Rinktinės g.; Šeimyniškių g. atsiras lėtėjimo juosta). Įgyvendinant projektą bus patraukta Rinktinės stotelė, kurioje kursuoja 3, 9, 12, 14, 19 troleibusai ir 27, 37 autobusai.

Manome, kad pasikeičia vietovės inžinerinės geologinės sąlygos, kadangi keičiamos grunto sluoksnių fizikinės ir mechaninės savybės, statinio statybos darbai bei eksploatavimas daro įtaką požeminei hidrosferai. O prognozuojamas triukšmo lygio viršijimas – 1-12 dB(A) – prie gyvenamųjų namų ir visuomeninės paskirties pastatų šalia gatvių, ribojančių teritoriją lems intensyvūs transporto srautai.

Ekspertai mus informavo, kad pastačius Prokuratūros pastatą Rinktinės ir Šeimyniškių gatvių sankryžoje avarijų pagausėjo. Tačiau nebuvo įvertinta, kaip naujo projekto metu bus mažinamas avaringumas šioje zonoje?

Nėra aišku, kaip planuojamo naujo teismų pastato Šeimyniškių g. 28 projektas atsižvelgia į Jungtinių Tautų Darnaus Vystymosi Tikslus, o dėl užstatomo/mažinamo žaliojo ploto, didėjančios oro taršos ir triukšmo kyla grėsmė gyventojų psichinei ir fizinei sveikatai, ir gyvenimo kokybei.

Mus neramina, kad paviešintas Šeimyniškių g. 28 projektas buvo parengtas neatlikus būtinų oro taršos, triukšmo, transporto srautų tyrimų, ir neišvysčius produktyvaus dialogo su visuomene.

Kai mūsų bendruomenė suvienijo jėgas ir pasakė savo nuomonę, kad projektas šioje miesto vietoje nereikalingas, sulaukėme agresyvaus puolimo. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius teigia, kad pastatu mes turėtume džiaugtis, nes miestui bus gražiau, o bendruomenė gaus fontaną. Ačiū, fontano mums nereikia, nes kitoje gatvės pusėje irgi bus fontanas su vandens kaskadomis... Užteks vieno fontano. Povilas Poderskis savo socialinio tinklo feisbuko paskyroje mus, kaip bendruomenę, viešai kaltina dėl netinkamo parašų rinkimo, dokumentų klastojimo, bet gerbiamas administracijos direktoriau, žmonės pasirašė savo noru: matė brėžinius, būsimo pastato nuotraukas ir nors Jums sunku suprasti jiems patinka jų parkas, jų žalioji zona... Todėl prašau, nekaltinti mūsų nebūtais dalykais, juolab, kad peticijos forma yra ir elektroninė https://www.peticijos.lt/visos/74838

Vilniaus miesto savivaldybei sunku suprasti, kad bendruomenė nenori pastato, o nori išsaugoti žaliąją erdvę... Ir tada prasideda agresija prieš bendruomenę: mums bando įrodyti, kad parkas neva apleista teritorija, kad parašai suklastoti; bendruomenė netgi pavadinta neišsilavinusia, prieš mus prasideda agresyvus puolimas feisbuke, užsakomieji straipsniai... Mes laikomi kvailiais, arba nusistačiusiais prieš progresą... Jeigu žmonės gina tai, kas jiems brangu ir svarbu, tada jie kvailiai? Man pirmą kartą gyvenime liūdna ir skaudu dėl savo miesto. Skaudu, kad bendruomenė neturi teisės išsakyti savo nuomonės... Liūdna, kad apie miesto plėtros planus sužinome tik iš spaudos...

Labai liūdna, kad Vilniaus miesto savivaldybė nesupranta, kad Jie atstovauja bendruomenės interesus. Pabaigai turiu paskutinį klausimą, merui ir administracijos direktoriui, ar dalyvaujate vietos bendruomenės veikloje? Nes viskas prasideda nuo mažos bendruomenės...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.