Lietus Nidoje, nupirkau bilietus internetu. Atvažiavus pasidžiaugiau, šiuo sprendimu, prie Delfinariumo apie 40 minučių eilė. Pasirodymas puikus, delfinai abejingų nepalieka. Grįžtam į Nidą, prie ekologinio kiosko. Pasisveikinu, rodau bilietą ir anksčiau sumokėtą ekologinio mokesčio čekį. Kiosko darbuotoja tikrai nesako „Laba diena“. Vietoj to gaunu – „Ką čia man kišat“?. Man vidurys atostogų, esu pailsėjusi ir žinau, kad mano kantrybė yra aruodo dydžio. Ramiai paaiškinu, kad atostogaujame Nidoje, buvome pas delfinus, grįžtame namo ir kad smagu, kad nebereikės mokėti ekologinio mokesčio.

„Kur kvitas iš kasos? Nežinai, kad reikia kasoje kvitą paimti?“. Tikrai nežinojau. Žinau, tik kad cypianti peroksidinė galva tikrai žino. Klausiau, ką man daryti, juk akivaizdu, kad turiu visus reikiamus įrodymus, kad ką tik buvome delfinų pasirodyme. „Negaliu praleisti, man reikia formą užpildyti, turėjote kvitą paimti, kaip man formą įskaitys – neįskaitys formos, reikėjo kvito“. Pasiūliau paskambinti į kasas paklausti „unikalaus mano atveju priskirtino kvito numerio“. Tai ją įsiutino, man buvo paaiškinta, kad visi žmonės apsisuka ir grįžta prie kasų. „Važiuokit į kasas arba mokėkit iš naujo“. 20 Eur nekeičia mano atostogų tik liūdina pati situacija.

Neringos savivaldybėje jau labai seniai turėjo nelikti ekologijos muitinės kontrolės, su nereikalingais etatais ir mažiausiai vienu viršininku. Nuskenuoti susimokėjusių mašinų numerius, bilietus ir visus įmanomus kvitus gali automatiniai skeneriai, aš jau net nekalbu apie sistemų automatinį suintegravimą su bilietų skenavimu Jūrų muziejuje. Tačiau labiausiai liūdina pats požiūris. Neringos savivaldybė visai Lietuvai pasakė, kaip ji laukia turistų ir kokią didžiulę naujovę – lengvatą įvedė, tik pamiršo pasakyti, kad tai juos sugrąžins į 1993-uosius, kur kvitai, blankai, kelialapiai ir fiziškai tušinuku supildomi raštininkių duomenys (kartais naudojant kalkę) buvo neatsiejama gyvenimo dalis. Nevažiuos Nidos turistai atgal į kasą pasiimti kvitų – nevažiuos, nes jie atvyko ne tam, kad tenkintų Jūsų biurokratinį ego.

Atspėkite Jūs, Nidos biurokratizaurai, Jūs nemylite savo darbo, nemylite to nuostabaus kurorto, nes per pastaruosius 15 metų jis stūksto toks, koks buvo: su subyrėjusiais šaligatviais, parkingo problemomis, nelegalia nuoma, apleistu kultūriniu paveldu, sutręšusiais pastatais ir sutręšusiu požiūriu į tai, kas yra paslaugos turizmui. Sakysite, nepatinka – nevažiuok. Patinka, net labai patinka Neringa, jau 20 metų kaip patinka. Tik Jūs, Neringos biurokratizaurai, prie to neprisidėjote nė vienu savo sprendimu ir jokioms aplinkybėmis neturėkite iliuzijų, kad esate kažkaip susiję su tomis priežastimis, dėl kurių ten atvykstama.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.