1. Motinos, kurios išvyksta su pažadu po kurio laiko pasiimti vaikus. „Gegutės“. Nepykite, brangiosios, bet tai tiesa. Išvykusios valyti kambarių, viešbučių, jūs pamirštate vaikus jau po pirmos algos. Nuoma name, kur gyvenimas be problemų, gera alga, „šopingai“ ir vakarai „gardene“ su draugėmis, „partis“. Jeigu moteris išsituokusi, naujas draugas, o vaikai juk tik nereikalingas bagažas. Taip ir laukia, vėliau ir nebe, vaikai greit pripranta prie laisvės. O mama tampa ne autoritetas, tik „gegutė“.

2. Tėveliai, kurie išvyksta uždirbti daugiau pinigų šeimai. Bučiuoja žmonas ir sako – nebijok, aš grįšiu. Taip ir norisi oro uoste juoktis... Negrįš jis, nelauk... Nebent tavo vyras aklas ir kurčias. Londono barakudų žodžiai „Jei vyras Lietuvoje turi žmoną, mums jis laisvas, mes žiūrime, kad dirbtų ir jeigu geras vyras, žmona mums ne stabdis. Žiūrime savęs, norime gerai gyventi. Linksmintis, gražių daiktų. Čia nėra problemų: paskolų, vaikų, nuomuojiesi namą, pasiimi mašiną lizingu ir keliauji, „šopiniesi“.

Vyrai kaip maži vaikai. Tik ištrūkę iš problemų, jau pamiršta namus, atsipalaiduoja. Nori gražios mašinos, o mašinoje ir kita moteris ar mergina. O lietuvės čia gražios, pinigų negaili, kad nuviliotų gerą vyrą.

Paprasta istorija, kuri vyko tiesiog name, kur gyvenau. Vakaras kiemeliuose, visi kepa lietuvių mėgstamą šašlyką. Juokas, merginos iš gretimo kiemelio išgirsta, kad mes irgi lietuviai. Vyrai šilti, merginos apsvaigusios. Netikėtai visi susibėga į mūsų kiemelį... Vakaras pačiame įkarštyje, aš moteris, ne kvaila. Pradedu matyti simpatijas, netikėtus „alia“ prisilietimus, šypsenas. Žmonoms Lietuvoje pasakyta, kad dirba naktinę pamainą...

Vakarėlis baigėsi, visi eina į savo kambarius miegoti. Ryte išeinu į kiemą, netikėtai sutinku gretimo kiemelio merginą, ji ramiai gurkšnoja kavą su vedusiu vyru. O vyrui skambina N-ąjį kartą žmona, jis neatsiliepia. Man tai kas, kol brangi žmona iš Lietuvos nepaskambina man. Aš nieko nežinau, tegul aiškinasi patys. Ne mano daržas...

Po kelių dienų brangus vedęs kaimynas jau miega su nauja drauge. Vaidina šeimą... Naujoji draugė mielai sukasi virtuvėje ir jo lovoje. Važiuoja apsipirkti. Lietuvoje žmona galvoja, kad jos mylimas vyras sunkiai dirba, naktimis kala pinigus. Skaipu kalba trumpai, vyras dūsauja, koks jis pavargęs, kaip nori namo pas žmoną ir vaikus... Kol naujoji draugė darbe, skambina žmonai.

Čia viena istorijų apie nelaimingos šeimos baigtį. Jeigu naujoji draugė jauna, skuba pastoti ir taip vyrą prisirišti. Jeigu moteris vyresnė, ji netyčia skaipu atsiliepia ar telefonu.

Taip vyksta mūsų su vyru draugų rate, kurie vedė, kartu šoko vestuvėse, laukė vaikučių, kūrė gražius planus. Taip iš daugelio liko tik keletas porų kartu. Kiti išsiskyrė, kiti tiesiog dingo Londono mieste...

Per daugelį metų sutiktų žmonių, galiu drąsiai pasakyti, kad moterys žiaurios būtybės, joms nėra tabu.... Vyrus, kaip nori, taip tampo... Apsuka galvas greitai.

Galite rašyti, kad esu beraštė, pletkų boba ir kitokius komentarus. Tiesiog apsidairytkite, kiek šeimų liko kartu, kai vyrai išvyko...

Aš žinau, nes grįžau į Lietuvą palaikyti dviejų draugių, kurios skiriasi. Nei namų, nei pinigų, nei šeimos. Tik daug laukimo, ašarų ir skausmo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.