Amerika turi nemažai prioritetų užsienyje, pažvelkime, kuriuose iš tų prioritetų Rusija turi įtakos:

Kišimasis į rinkimus (sąmokslas?);
JAV biudžetas;
Kinija;
Šiaurės Korėja;
Iranas;
Sirija;
Izraelis;
Palestina;

Visose išvardintose srityse Amerikai labai praverstų turėti Rusijos paramą ir pakenktų, jei ji būtų priešas.

Ką Ameriką gali naudoti kaip svertą su Rusija:

Amerikos tiekiami ginklai Ukrainai;

Sankcijos. Turi didelį efektą ir laikui bėgant jis vis labiau jaučiamas.

Atleidimas Putinui, ignoruojant jo praeities veiklą (Krymas, apnuodijimai, t. t.).

Apsauga nuo terorizmo ir parama;

Prestižas

Vokiečių naftotiekis. Trumpas neseniai atkreipė dėmesį į tai. Neaišku, ar tai turės realų efektą, tačiau yra psichologinis efektas, nes tai dar vienas dalykas, dėl kurio reikia jaudintis. Trumpas galėtų organizuoti pokalbius dėl Vokietijos išmetimo iš NATO ir tai suteiktų įtampos Vokietijai.
Atominių ginklų sutartis. Greičiausiai Rusija to nori labiau, nes jų ekonomika neleidžia jiems konkuruoti su Amerika (ekonomika 1/10 JAV).

Išprašyti diplomatai. Nelabai svarbu, bet gali turėti simbolinės įtakos.

Gali atrodyti, kad Amerikai yra iškilę daug problemų, su kuriomis reikia pagalbos. Pažvelkime į tai kitaip. Rusijos bandymas kištis į Amerikos rinkimus greičiausiai nėra kažkas naujo. Anksčiau žmonėms tai taip nerūpėjo. Tačiau dabar visa Amerikos populiacija ir valdžia sako „Rusija, jei dar kartą kišiesi į mūsų rinkimus, mes to nebeignoruosime“.

Ką Trumpas neseniai padarė, tai suteikė Rusijai politinę vietą ir orumą, taip pat lankstumo, kad jeigu elgsis gerai, tuomet Rusija galės turėti gerų rezultatų, o jei ne, jų problemos tik padidės. Svarbiausias dalykas yra tas, kad šiuo metu Amerikos rinkėjai rodo milžinišką valią kažką daryti su Rusija. Tačiau visada apsimoka pirmą bandyti susitaikyti ir jei tai nepavyksta. tapti griežtesniu, nes atvirkščiai darant atrodai silpnas.

Pažvelkime, koks gali būti geriausias scenarijus Amerikai ir Rusijai:

Šiaurės Korėja: Tam, kad Šiaurės Korėja atsikratytų savo atominių ginklų, jiems reikia apsaugos garantijų iš Amerikos, Kinijos, Pietų Korėjos ir Rusijos. Rusija gali būti paskutinė šalis, reikalinga Šiaurės Korėjai jaustis saugiai atsikratant savo atominių ginklų. Ji negali tiesiog pasitikėti Trumpo pažadais, ypač jei kitas prezidentas turės kitokią poziciją. Tokioje situacijoje Rusijos, kuri yra Amerikos konkurentė, garantija turi daug svorio.

Kišimasis į rinkimus (sąmokslas?)

Kas atsitiks, jei Rusija pradės viešai veikti Amerikos interesų naudai? (Būtų ir jų naudai). Ypač kai tai susiję su Amerikos didžiausiais prioritetais, pavyzdžiui, Šiaurės Korėja. Jei taip atsitiktų nuolatos, tada Trumpo rinkimų sąmokslo teorija galiausiai bus paneigta.

Rusija yra artima Sirijos ir Irano partnerė, šios dvi šalys yra svarbios Amerikai ir Rusijos pagalba tikrai padėtų gauti norimą rezultatą. Iranas remia bloguosius Palestinos elementus kaip Hamas ir tos paramos nutraukimas gali būti pasiektas su Rusijos pagalba. Rusija dėl to galėtų išlaikyti savo įtaką Sirijoje valdant Asadui ir tai būtų gerai Amerikai ir Izraeliui, nes Sirijos valdžia išliktų sekuliari.

Kinija: Kinija nekelia tiesioginio pavojaus, tačiau jos armija plečiasi ir įtaka auga. Jeigu palygintume Ameriką, Kiniją ir Rusiją, pastaroji būtų trečioje vietoje. Ką tokiu atveju jai geriausia daryti? Palaikyti glaudžius ryšius su kita valstybe. Su kuo didesnis šansas Rusijai bendradarbiauti? Jei Rusija produktyviai išvien dirbtų su amerikiečiais, tuomet įgytų prestižo ir įtakos ir taip atsidurtų arčiau Vakarų nei Kinijos. Tai kažkiek sutramdytų Kinijos ambicijas ir leistų pamatyti, kad santykiai tarp JAV ir Rusijos gerėja ir visoms pusėms tai būtų naudinga.

Biudžetas: Kariuomenės biudžetas iš dalies yra veikiamas Amerikos santykių su Rusija. Atominių ginklų sutartis praverstų abiem valstybėms, nes jos galėtų jį sumažinti.

Putino Rusijos nusikaltimų atleidimas:

Trumpas jau išreiškė norą pamiršti praeitį, tačiau tai gali pasikeisti ateityje. Jei santykiai pagerės, gali atsirasti sprendimų net ir Krymo situacijai išspręsti.
Jeigu įžvelgi tik Putino nusikaltimus, tai Trumpo susitikimas su Putinu ir jo gyrimas gali atrodyti kaip pataikavimas, tačiau pažvelgę į tai platesniame kontekste, matome, kad Rusija gali prisidėti sprendžiant beveik visas aktualias Amerikos problemas.

Derybose, kai turi tokius svertus, kaip išvardinta aukščiau, ar viešai pažeminti savo derybų partnerį gera idėja? Tai būtų labai bloga idėja ir tikėtis tokios neproduktyvios kritikos iš Trumpo nėra tikėtina. Manau, ir tikiuosi, kad net ir didžiausi Trumpo kritikai sutiks, kad jis sieks to, kas gali jam atnešti daugiausiai naudos. Rusija yra susieta su beveik visais didžiausiais Amerikos interesais užsienyje.

Kitas klausimas: ar mes galime pasitikėti, jog Putinas darys tai, kas yra jam palankiausia? Manau, taip, t. y. dirbti su Trumpu, kuris aiškiai išsakė savo norą bendradarbiauti sprendžiant įvairias pasaulio problemas ir taip įgyti stiprią sąjungininkę, gauti
palengvintas sankcijas, reputaciją ir sumažintas išlaidas.

Dabar Putinui yra svarbiausia siekti savų interesų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.