Nemaža dalis interneto vartotojų yra jauni žmonės, kurie beveik arba išvis nežiūri televizoriaus, o geriau peržiūri „Riverdale“ seriją per filmai.in ar kitas svetaines. Ir tuomet iškyla problema, kodėl taip vyksta?

Kad ir kaip norėtume, žmonėms iki 18 metų yra prabanga pirkti Netflikso ar kitokias prenumeratas. Žinoma, pagaliau programėlių kūrėjai (pvz.: „Spotify“) pradėjo atsižvelgti į tai ir skirti būtent jaunajai auditorijai palankias sumas. Tad Lietuvoje norint mažiau piratavimo, viena iš išeičių – sumažinti prenumeratų kainas arba jas dalinai finansuoti.

Kitas pasiūlymas – pertvarkyti televizijos programas. Šiuo metu lietuviškoms televizijoms vis artėja sunkesni laikai, kai televizijos žiūrimumas kris, reklama bus rodoma dar dažniau, ir tai lems dar didesnį kritimą, kol galiausiai lietuviška televizija bus priskiriama prie tokių dalykų kaip dinozaurai ar telegrafas. BET yra išsigelbėjimas: laikas atsisakyti vis mažiau įdomaus rusiško turinio, bei pereiti prie lietuviškos kūrybos arba pirkti serialus, kurie sudomina jaunesnes auditorijas tokiose šalyse kaip JAV, D. Britanija ir pan., kadangi panašus susidomėjimas yra ir Lietuvoje.

Laikas persitvarkyti. Laikas nustoti rodyti tokias laidas kaip „TV pagalba“, kurios mažina žmonių pasitikėjimą savo valstybe, laikas nustoti rodyti „Dvi širdis“ du kartus per dieną, užleidžiant dalį eterio jaunesnei auditorijai ir parodant tokius serialus kaip „Riverdale“, „Scandal“ ar „Game of thrones“.

Kita sritis – muzika. Viena iš problemų – lietuviškos muzikos kūrėjai ir jų atlikėjai vis dar sunkiai naudojasi „Spotify“. Galbūt, jeigu būtų teikiama pirmenybė tokioms muzikos platformoms, sumažėtų ir parsisiunčiančių muziką iš „YouTube“ ar kitų platformų.

Kita priemonė – viešinti puikią platformą „Pakartot“, kuri, deja, bet tarp jaunimo yra sunkiai plintanti ir informacijos apie ją yra maža. Tad galbūt yra problema, kad nemokame viešinti suteikiamų privilegijų, o vėliau skundžiamės, kaip sunku?

Ir žinoma, elektroninės knygos. Sprendimas pats paprasčiausias – bibliotekos. Laikas bibliotekoms modernizuotis, ir stengtis pritraukti jaunesnes auditorijas. Tai, žinoma, yra sudėtinga, bet galiu pateikti puikų pavyzdį – Marijampolėje veikia puiki erdvė vaikams ir jaunimui „Multicentras“. Tad galbūt sekant tokiu pavyzdžiu, pavyktų pritraukti jaunąją auditoriją ir į kitas bibliotekas.

Taip pat – elektroninų knygų nelaikyti po 9 užraktais. Galbūt, jeigu būtų sukurta elektroninė knygų biblioteka, kurioje už nedidelį mokestį būtų galima skaityti knygas, ir tai būtų išviešinta tinkamai, manau, tuomet sumažėtų ir „biškį“ vagiančių.

Ir galiausiai – reikia šviesti visuomenę. Bet šviesti ne kuriant puslapius, bei klijuojant plakatus kino teatruose. Šviesti galima su minimaliomis investicijomis pasinaudojant socialiniais tinklais bei plakatais tokiose vietose kaip mokyklos, universitetai, bibliotekos ir kitose panašiose vietose. Ir tai bent jau iš dalies atsipirks.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!