Esu buvusi pareigūnė, gaunu pareigūnų pensiją. Pensija labai maža, todėl nutariau prašyti kompensacijos už šildymą. Kreipiausi į savo rajono seniūniją, kur man paskyrė vizito laiką ir liepė atsinešti dokumentus, kurių vienas yra apie mano prisiregistravimą Darbo biržoje. Buvau priblokšta, nes darbo visiškai neieškau, o jei įsidarbinčiau, tai prarasčiau pusę pensijos – 152 eurus, kuriuos moka SODRA. Žodžiu, niekam tai nebuvo įdomu – pasakyta ir taškas.

Nuvažiavau į Darbo biržą registruotis. Darbuotoja ilgai traukė pečiais, nes nesuprato, kodėl darbo neieškantį žmogų, gaunantį pensiją, ji turi registruoti Darbo biržoje. Sakė, kad jei ji mane jau registruoja, tai turi įrašyti, kokio darbo aš ieškau. Sakau, gink Dieve, neieškau ir jo net bijau, nes įsidarbinusi prarasiu pusę savo pajamų.

Žodžiu, kvailumui mūsų šalyje eilinį kartą ribų nėra. Nežinau, ar yra toks įstatymas, kad žmogus -pensininkas, neieškantis darbo, turi registruotis darbu aprūpinančioje įstaigoje, ar čia seniūnijoje kažkas nelinksmai su manimi pajuokavo, bet realybė tokia, kad prie viso to, aš dar turėsiu kas mėnesį važinėti į kitą galą Vilniaus, kiurksoti Darbo biržos eilėse, nors jokio darbo man nereikia. Šiandien vizitui į biržą sugaišau tris su puse valandos. Tai šiandien nelaukiau eilėje, nes jos – prie kitų kabinetų – prie tų, kuriuose man nuo šiol reikės lankytis kas mėnesį.

Kaip sveiko proto žmogus turėtų reaguoti į tokią situaciją? Apskritai, kaip gyventi tokio besmegeniško biurokratizmo apsuptyje, kai baisus bet koks vizitas į įstaigas, kuriose tau parodo, koks esi menkas ir niekingas žmogelis, nes privalėsi vykdyti visas biurokratines kvailystes.

Nemanau, kad yra koks nors protingas šios situacijos paaiškinimas. O gal, vis dėlto, yra?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.

Komentuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Iš paklausimo turinio galima suprasti, kad moteriai yra mokama pareigūnų ir karių valstybinė pensija bei pareigūnų ir karių valstybinių pensijų priedas už tarnybą.

Priedas, kuris šiuo metu sudaro 152,92 Eur, mokamas iki asmuo pradeda gauti socialinio draudimo pensiją (senatvės arba netekto darbingumo).

Priedas iki senatvės pensijos mokamas, jei žmogus neturi draudžiamųjų pajamų arba šios pajamos mažesnės yra nei 1 minimalioji alga.

Vien ta aplinkybė, kad asmuo registruojasi darbo biržoje ir įgyja bedarbio statusą, neturėtų turėti įtakos pareigūnų ir karių valstybinių pensijos priedo už tarnybą mokėjimui.

Netekti viso ar dalies valstybinės pensijos priedo už tarnybą galima tik tokiu atveju, jei asmuo kartu įgyja teisę gauti nedarbo draudimo išmoką, kuri yra laikoma asmens draudžiamosiomis pajamomis. Taigi, nors pensija būtų mažesnė, moteris gautų nedarbo išmoką.

Jeigu kyla klausimų, prašome skambinti 1883 „Sodros“ informaciniu numeriu.

Pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą, socialinės pašalpos ir būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijos teikiamos nepasiturintiems gyventojams įvertinus jų turimą turtą ir gaunamas pajamas, kai suaugę šeimos nariai yra išnaudoję visas kitų pajamų gavimo galimybes.

Piniginės socialinės paramos sistema padeda mažinti skurdą, garantuojant minimalias pajamas, bet kartu užtikrinant, kad darbingo amžiaus darbingi nepasiturintys gyventojai išsaugotų paskatas aktyviai dalyvauti darbo rinkoje.

Asmenys, kurie gauna už tarnybą paskirtas pareigūnų ir karių valstybines pensijas, paprastai yra darbingo amžiaus darbingi asmenys, todėl, kreipdamiesi paramos, jie turi atitikti bent vieną iš minėtame Įstatyme nustatytų sąlygų, pavyzdžiui, dirbti, o neturintiems darbo reikia registruotis teritorinėje darbo biržoje ir ieškoti darbo siekiant išnaudoti visas teisėtas pajamų gavimo galimybes.

Tuo atveju, kai asmenys neatitinka įstatymuose nustatytų sąlygų, bet parama pagal nustatytą teisinį reguliavimą nepriklauso arba yra nepakankama, savivaldybės administracijai suteikiama teisė, įvertinus asmens (šeimos) gyvenimo sąlygas ir surašius buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktą, skirti piniginę socialinę paramą išimties tvarka, pvz., skirti vienkartinę, tikslinę, periodinę, sąlyginę pašalpą, apmokėti įsiskolinimą už būstą ir kita.

Dėl piniginės socialinės skyrimo išimties tvarka ar kitos paramos siūlytume moteriai kreiptis į savivaldybę, kurioje gyvena (deklaruoja gyvenamąją vietą).