Taip nutiko kovo 21 d., kuomet dirbau rytinėje pamainoje, įsukęs į vieną iš kiemų pamačiau be gyvybės ženklų gulinti vyrą. Nedelsiant iškviečiau greitąją, o telefonu trumpai apklausė kas jam nutiko. Sakiau, kad nežinau, o kraujo nesimatė. Gerai, laukiam greitosios, tik patikslinsiu, kad skambinau 5.16 ryte, o mašina rodė -3 laipsnius šalčio.

Kol laukiau greitosios, mėginau kalbinti vyrą, kuris, panašu, buvo benamis, bet esmės tai nekeičia. Į kalbinimus jis nereagavo, todėl nusprendžiau jo nejudinti. Kol laukiau greitosios, pro šalį praėjo gal keturi žmonės, kurie žvilgtelėjo ir net nestabtelėję nuėjo toliau.

Praėjus 15 minučių, 5.31 iš tolo matau greitosios siluetą, kuri neskubėdama (be švyturėlių) dar sustoja prie raudono šviesoforo signalo. Privažiavus greitajai – parodau gestais, kad čia, o vairuotojas atsidaręs langą išrėkia „trauk mašina na**ui“, nors vietos būtų užtekę ir pravažiuot, ir apsisukt.

Kaip tik tuo metu man tenka išvažiuoti į iškvietimą. Taigi važiuodamas mąsčiau, ar jei man nutikus kažkokiai nelaimei aš norėčiau, kad būtų irgi taip reaguojama? Juo labiau, kad šis įvykis buvo Kauno g. Vilniuje, o į šią vieta atvykti iš bet kurio centro kampo užtektų 5 minutes, žinant, kad buvo rytas ir eismo nulis.

Svarstau, kas galėjo lemti tokį abejingumą, gal kraujo nebuvimas? O gal darbas per kančias? Sunku pasakyti ir nesinori kaltinti kažko, bet situacija atrodė prastai. Linkiu nei vienam neatsidurti tokioje situacijoje ir būti šiek tiek pilietiškesniais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

Greitosios medicinos pagalbos stoties Viešųjų ryšių vyr. specialistė Dalia Bacevičienė

Išklausius 2018-03-21 kvietimo į Kauno g. telefoninio pokalbio įrašą nustatyta, kad pokalbis su GMP dispečere buvo etiškas, mandagus, be įžeidimų ir tikslus.

Pagal GPS duomenis (jie yra įrašomi) GMP brigada į iškvietimo vietą atvyko laiku ( pagal SAM nustatytus reikalavimus):

· kvietimas per BPC GMP dispečerinei buvo perduotas 05:17 val.

· GMP brigadai kvietimas perduotas 05:19 val.

· GMP brigada nedelsiant išvyko ir įvykio vietoje buvo 05:30 val.

· po paciento apžiūros ir suteiktos pagalbos iš įvykio vietos GMP brigada išvyko 05:41 val.

· 05:50 val. pacientas buvo pristatytas į ligoninės priėmimo skyrių ir perduotas medikams.

Iškvietimas užfiksuotas gyvenamajame rajone, į kvietimo vietą GMP brigada vyko ankstyvą rytmetį, kuomet gatvėje nėra intensyvaus eismo bei matomų kliūčių. Patikiname, kad GMP brigados operatyvumo ir pagalbos kokybės neįtakoja garsinio signalo ar švyturėlių naudojimas, jeigu kelias tinkamai apšviestas, nėra staigių posūkių ir intensyvaus eismo. Gerbiame visų gyventojų poilsį nakties metu, todėl, prieš jungdami garsinį signalą ir švyturėlius, vadovaujamės protingumo principais. GMP brigados KET išimtimis (vykti su švyturėliais ir specialiaisiais garso signalais) naudojasi tik tuomet, kai nėra kitų galimybių užtikrinti operatyvų ir saugų vairavimą kitais būdais.

Šiandien objektyviai įvertinti greitosios ir taksi vairuotojų bendravimo formos ir aplinkybių iškvietimo vietoje neturime galimybės. Šias aplinkybes įvertinsime artimiausiu metu ir, pagal poreikį, apie rezultatus galime Jus informuoti atskirai.