Gyvenu Vilniuje, sename daugiabutyje, trečiame aukšte. Praėjusiais metais žiemą lūžo klubo sąnarys, šiais metais dar labiau saugausi ir stengiuosi nevaikščioti apšalusiais šaligatviais. Mūsų namas yra vienas iš penkių dideliame kieme, taip jau nelemtai nutiko, kad visi mano langai yra į vieną pusę, į tą, kur vienas prie kito surikiuoti septyni atliekų konteineriai.

Niekuo stengiuosi nesiskųsti, bet dabar didžiausiu galvos skausmu man tapo kasdienis šiukšlių išvežimas. Visada miegu su šiek tiek praviru langu, net ir žiemą, nes šildymo sezonu namuose labai sausas oras. Garsas siaubingas, jau nuo pusės aštuonių ryto prasideda konteinerių kratymas, girdisi daužymas, šiukšlių mašinų ūžesiai. Jei tai būtų tik kartą per dieną, sakyčiau, tebūnie, taigi tai, ką mes prikaupėme surenka, tačiau nepraėjus nei valandai prie tų pačių konteinerių atvažiuoja kita šiukšlinė, susiverčia šiukšles iš dviejų konteinerių ir išvažiuoja. O kiek prieš pietus sulaukiame dar vienos, kuri išveža šiukšles iš likusių trijų...

Ar taip yra protinga? Nesuprantu, kodėl jų negali išvežti vienu metu? Atrodo, toks paprastas dalykas, bet viena mašina važiuoja iš vienos pusės, kita – iš kitos. Tos šiukšlinės juk milžiniškos, ūžia, baubia visokiais garsais. Ryte pabundi nuo triukšmo, kitą rytą vėl tas pats!

Pirmame aukšte gyvena šeima su mažais vaikais, tiesą sakant, neįsivaizduoju, kaip jie su tuo tvarkosi. Sako, kad reikia garso izoliacijos. Bet aš apie jokią izoliaciją iš pensijos negaliu net pagalvoti.

Ar galima būtų, kad bent jau tie išvežiojimai ir konteinerių tuštinimai vyktų vienu metu, ne kelis kartus per dieną? Suprantu, kad reikia vežti atliekas, bet ar galima gyventojus kažkaip apsaugoti nuo besikartojančių triukšmų, kuriuos sukelia nesibaigiantys sunkvežimių srautai? Pensininkus, aišku, galima užmigdyti vaistais, tačiau kol dar užmiegu be jų, noriu pakvėpuoti ir bent šiek tiek ramiai dar pagyventi.

Niekas tiesiog nesuprantame, kodėl tai vyksta... Juk už visa tai mokame nemažus pinigus, o esame dar ir kankinami to baisaus judėjimo po langais.

Susidariusią situaciją paaiškino specialistas, norintis nuraminti gyventoją.

„Gali būti, kad šalia konteinerių aikštelės gyvenantiems žmonėms atrodo, kad šiukšliavežių intensyvumas yra didelis. Iš tiesų – šiuo metu galioja ydinga tvarka: jei konteinerių aikštelėje stovi, tarkime, 7 konteineriai, gali būti, kad juos ištuštinti atvyksta 2, 3 ar net 4 skirtingi atliekų vežėjai. Natūralu, kad tai vyksta nesuderintu laiku ir šiukšliavežių srautas yra didelis. Tai vyksta todėl, kad iki šiol gyventojai ir daugiabučių administratoriai, atliekų vežėjus galėjo pasirinkti patys, tad atliekų vežėjų gali atvykti tiek, kiek aplink atliekų surinkimo aikštelę yra daugiabučių.

Galiu tik nuraminti, kad ši situacija nuo gegužės 1 d. keisis, kuomet triukšmu ir šiukšliavežių eismo intensyvumu besiskundžiantiems gyventojams bus tikrai ramiau.

Nuo minėtos datos Vilniaus miestas bus padalintas į zonas ir kiekvieną jų aptarnaus vienas atliekų tvarkytojas. Tarkime, jei gyvenate Žirmūnuose, visą jūsų rajoną administruos vienas atliekų vežėjas.

Tuomet, savaime suprantama, bus sumaniau suderinti šiukšlių išvežimo grafikai, mažės sunkiasvorių automobilių intensyvumas,“– situaciją komentuoja Valdas Juodis, Vilniaus m. savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.