Aišku, į viską žiūriu iš savo varpinės. Kai buvau mažas vaikas, kartais su mama užeidavome į įmportinių žaislų parduotuvę ir, žinoma, LEGO ar žaislinių mašinų su pultais kainos buvo ne mūsų nosiai.

Vėliau irgi pamenu draugių atneštus „kilograminius“ kelionių katalogus. Egiptas, Turkija, Graikija – kainos savaitei prilygdavo mažiausiai kelių mėnesių atlyginimui.

Prisiminimai lieka kaip savotiškas nepritekliaus randas, bet ne apie tai aš. Kelkimės į dabartinius laikus – 2017 metai. Esu apkeliavęs praktiškai visą Europą, pagalvojau sau – žiemos atostogoms noriu kažko originalaus ir tikrai ne turistiško. Dar, kad būtų pigu ir smagu.

Kelionių planavimui naudoju įvairius kainų palyginimų tinklapius, vieną parekomenduosiu – tai „SkyScanner“, kuris rodo pigiausius skrydžius iš nurodyto oro uosto į bet kurią pasaulio šalį.

Planavimas užtruko gal 15 minučių, atsižvelgiant, kad gyvenu Lenkijoje, nusipirkau sau du bilietus iš Vroclavo (kiek didesnis už Vilnių miestas) į Lvovą, karo nualintoje Ukrainoje.

Bilietai į dvi puses kainavo kiek daugiau nei 60 eurų su „Wizzair“ nuolaidų kortele (tikrai apsimoka pirkti, nepasigailėsite, jei skraidote bent 3 kartus į metus).

Toliau viešbučiai – susiradau paprastą hostelį ir išsinuomavau kambarį už šiek tiek daugiau nei 1200 grivinų trims naktims (apie 12 eurų už naktį). Skridau iš viso šešioms dienoms, todėl likusias dvi naktis susiorganizavau vietoje.

Dabar keli žodžiai apie Lvovą. Vos atskridus supranti, kad Vilniaus oro uostas gali slėptis po lapais. Ką ten Vilniaus, dauguma Lenkijos miestų gali slėptis. Didelis, erdvus pastatas su naujomis švieslentėmis – kažkas tokio.

Važiuojant taksi paklausiau, kaip jie sugebėjo pasistatyti tokį oro uostą. Sako, et, jei ne Euro2012 (Europos futbolo čempionatas) – čia nieko nebūtų. Stadioną irgi, beje, naują pastatė. Dabar svarbus momentas, jei kada važiuosite taksi, žinokite, kad iš oro uosto į centrą nuvažiavimas kainuoja apie 120-150 grivinų (4-5 eurai). Nežinodamas sumokėjau 200 (apie 7 eurus). Nieko tokio.

Užsisakėme kambarį viešbutyje, pavalgėme ir ėjome miegoti.

Lvovas – gražus miestas, kuriame liko daug pastatų, primenančių Lenkijos valdymo epochą, bet apie tai vėliau.

Dabar trumpai apie maistą ir gėrimus. Jei esate Užkalnio tipo žmogus, ir jums geriau daug pavalgyti ir „prisilupti“, tai Lvove bus pats tas. Mėgstamiausia A. U. degtinė „Grey Goose“ čia kainuoja apie 18 eurų parduotuvėje ir apie 30 eurų bare. Lietuvoje – 42 eurai parduotuvėje. Nekalbant aišku apie „Nemiroff“ ar kitas ukrainietiškas horilkas, kurių pilnas, neskiestas ir skanus stikliukas kainuoja apie 1 eurą. Alus – dažniausiai šviesus lageris, kainuos 25-40 eurocentų bare.

Maistas labai pritaikytas lietuvio gomuriui. Kiekviename restorane galime rasti papjaustytų lašinių, daug įvairios mėsos. Pavyzdžiui, gerame restorane už 12 eurų suvalgiau puikų rib-eye kepsnį.

Ypatingai patiko restoranas „Kryivka“. Internete randame gerai paslėptą vietą, panašią į bunkerį, įeiti galima tik pasakius slaptažodį: „Slava Ukraine“ (Šlove Ukrainai). Viduje tikras partizanų (banderovcų) bunkeris, groja kapela su akordeonu, maistas toks kaimiškas, riebus, padavėjai specialiai šalti, gal net kiek grubūs. Kai pagalvoji, va čia tokį dalyką galėtų padaryti Lukiškių aikštėje. Bunkerio (kalvos) viduje – restoranas. Tautinis motyvas su pelno perspektyva. Šauniai sugalvojau, ar ne? Sumokėjome viduje apie 10 eurų (valgėme ir gėrėme trise).

Pasižiūrėjęs į šias kainas, supratau, kad galiu sau leisti daugiau nei galvojau, todėl gerumu pasidalinsiu su kitais. Pradėjau rašyti į įvairius pažinčių tinklapius merginoms, sakydamas tiesą ir tik tiesą. Tai yra – esu bankininkas iš Lietuvos, norėčiau tave pakviesti kartu pavakarieniauti. Kas svarbiausia – norinčių buvo daugiau negu laiko, todėl reikės grįžti dar kartą ir mėgautis gražių bei jaunų merginų draugija. Žinot, aš džiaugiuosi, kad dar esu tokio amžiaus kai 18-metė mergina, einanti su manimi už rankos, atrodo kaip mano mergina, o ne dukra. Kiek pavidOlių uždusinau dabar?

Dabar trumpai apie tai, ką galima pamatyti Lvove. Jame yra puiki opera, tik gaila, pačiam nueiti neišėjo. Bilieto kaina – 150 grivinų , t.y. apie 5 eurus. Važiuojant patikrinkite, ar tikrai tą savaitę vyks renginys, nes galite nuvažiuoti tuščiai. Toliau, vos už eurą galima nueiti į pakankamai erdvią paveikslų galeriją, kurioje daugiausia lenkų tapytojų paveikslai. Tų pačių autorių kūrinius Varšuvos nacionalinėje galerijoje pamatyti kainuoja 5 kartus brangiau.

Klubai – Jums pasakysiu – čia tai jo. Nesvarbu, ar mergina eina rytinių bandelių, ar į ištaigingą vakarienę, ukrainietės visada puošis taip lyg norėtų sutikti savo vyrą. Šį dalyką man patvirtino keli pažįstami ukrainiečiai, ir mačiau, kad jie nemelavo. Jeigu nemokate ukrainiečių kalbos – geriau bendraukite rusiškai, ukrainiečiai puikiai šią kalbą supranta, bet atsakys ukrainietiškai. Jeigu kalbos žinios šlubuoja, tada jau angliškai. Tarp jaunimo tikrai ne visi kalba angliškai, pasakysiu Jums tokį faktą, kad pagal anglų kalbos žinojimą lietuviai yra vieni geriausių iš tų šalių, kur anglų yra antra užsienio kalba.

Tiesa, kad ukrainietėms daug labiau patinka vaikinai iš užsienio – jei jūs ne paprastas studentas, o bent jau pradedantysis sėkmingas verslininkas – merginą nesunkiai sudominsite.

Dar dėl butų: kai norėsite ką nors išnuomoti, ieškokite OLX skelbimų platformos, tai populiariausias skelbimų tinklapis Ukrainoje. 1 kambario apartamentai Lvove kainuos apie 500-800 grivinų, tai yra apie 15-22 eurų, Jei Jums siūlo brangiau – derėkites, daug ukrainiečių bando kvailus turistus apgauti bent dvigubai.

Tai čia trumpai ką galima pamatyti Lvove, papildomai pridedu nuotraukas, jei kas nori – galite susisiekti privačiai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.