Akivaizdžiai aišku, kad būsimų pensininkų ir jų atseit mažų pensijų problema yra dirbtinai išpūsta. Galiu net lažintis, kad taip ir yra. Kam teko pamatyti gyvą vienaragį? Niekam? Štai ir ne. Faktiškai gyvo vienaragio pagavimui prilygstantis atvejis, bet Seimas šitą rebusą jau išsprendė! Nespėjom nei dorai susivokti, o problema tapo netikra.

Viena įdomiausių praeitos savaitės naujienų, kad gyvenimo trukmė Lietuvoje yra pati trumpiausia visoje Europos Sąjungoje. Ir dar pasirodo esame smarkiai ligoti, dėl ko neužsibūname šioje ašarų pakalnėje ir sparčiu žingsniu artėjame prie šv. Petro vartų. Bet jaučiu nuoširdų palengvėjimą, kad kai pasensiu, gerasis Seimas jau bus pasirūpinęs tuo, kad ilgai nesikankinčiau skurde, tuščiame ir šaltame bute, kad seniokišku balsu nepasakočiau apie savo ligas poliklinikų eilėse ir valstybei nereikėtų finansuoti man vaistų. Kokiu būdu? Nes taps vis sunkiau tą pensiją pasiekti, o jei vis tik pateksiu tarp pačių ištvermingiausių, pensininku pabūsiu neilgai...

Seimas nutarė, kad jau nuo kitų metų pradžios ima didėti būtinas stažas bazinei pensijai gauti. Net pusmečiu per vienerius metus. Štai ir atsakymas man – jei gyvensiu tiek, kiek statistinis lietuvis, pensijoje pabūsiu keletą metelių, o mano užtarnautu poilsiu taps grabo lenta. Nervingi, stresuojantys, rūkantys, alkoholiu piktnaudžiaujantys ir nesportuojantys piliečiai, netikite? Jūsų laukia toks pat trumpas kelias, nes greičiausiai irgi mirsit nuo širdies ligų ar patirsit infarktą.

Geras dar klausimas, kas mums pensiją mokės kad ir tuos apgailėtinus kelerius metus? Mūsų vaikai ir anūkai, kurie greičiausiai bus dar labiau užsistresavę, ligoti, neprisimušantys iki daktarų recepto? Jei jie nebus emigravę visam laikui, tai greičiausiai savo malonumui keliaus po Aziją ar vieną po kito kurs startuolius, kurie leistų nedirbti visą likusį gyvenimą ir gali pamiršti, kad reikia užsidirbti 35-erių metų darbo stažą. Ar ta likusi, prie prekybos centrų kasų nugaras lenkianti mažuma mokės?

Na, bet kadangi matome, susigaudymas situacijoje įvyko ir toliaregiškumas pademonstruotas, būtų visai nieko idėja Lietuvai apsidrausti nuo Y ar Z kartų nenuspėjamumo ir paskubėti užkalti visas duris, už kurių galima rasti bent eurą kitą santaupų. Tikrai, ar tokie ligoti ir mirti linkę piliečiai patemps kad ir greit mirsiančius pensininkus? Siūlau nedelsiant įsteigti Santaupų policiją ar Santaupų greitąją tarnybą, kuri turėtų teisę namuose tikrinti visas kojines, patikrinti stiklainių turinį ir dėl visa ko atlupti plintusus. Dar neprošal įsitikinti, ar nuosavybės teise priklausančioje žemėje neseniai nevyko kokie nors kasimo darbai, kurių metu sutaupyti pinigai galėjo būti pakasti po krūmu ar medžiu ir apdėti velėna.

Kur kas lengviau bus su indėliais santaupomis bankuose, kreditų unijose, kokiuose nors paprastiems piliečiams prieinamuose investicijų ar pensijų fonduose. Sutikrinai, suskaičiavai kiek pinigų čia padėta – imk ir neškis, pasidėk juodai valstybės dienai, kuri su tokiais sprendimais ir tokiu požiūriu į žmones tikrai ateis.

Smagu, kad tokie valstybės šviesuoliai kaip profesorius Raimondas Kuodis puikiai susivokia situacijoje ir nemano, kad 60-65 metų pensinis amžius yra aksioma. Pritariu, palaikau ir šventai tikiu, kad kasdien Lietuvos banko valdybos narys, o iš pašaukimo futurologas profesorius Kuodis tikrai žino, kad greitai žmonės gyvens po 100 metų, 70-mečiai slaugys 90-mečius, o žmonės ilgiau išliks sveiki, sveiko proto, gebantys atlikti ne fizinius darbus.

Kol astrologai ir ateities pranašautojai, prisiskaitę profesoriaus minčių tyliai verkia kamputyje, mes kuo ilgiau dirbkime ir viską atiduokime valdžiai, nes pensija mums vis tiek lieka tik miražu, kadangi ir taip mirštame anksčiausiai iš visų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.