Mano tėvelis Mykolas Ramanauskas, kilęs iš Lazdijų rajono, buvo suimtas 1945 09 13 ir kalintas 10 m. Sevdvinlage už „sovietų valdžios, Raudonosios armijos šmeižimą, kontrrevoliucinio turinio dienoraštį, partizanų („bielo banditov“) šlovinimą“ (Iš Archangelsko sr. Karo Tribunolo nuosprendžio).

Man paauglystėje (tėvelis mirė, kai buvau 15 m.) giliai atmintin įsirėžė jo atsiminimai – žodžiais nenusakomi suimtųjų ir įkalintųjų kankinimai. Pasak jo, tardytojų tikslas buvo ne iškvosti tiesą, bet priversti pripažinti jų pačių sugalvotus kaltinimus. Tardytojas reikalavo sutikti ir pasirašyti, kad tėvelis yra A. Ramanausko–Vanago giminaitis ir palaikė su juo ryšius, nors tai buvo melas.

Kankintojų priemonės buvo „išradingos“. Išsekusius nuo bado ir šalčio kalinius naktimis tąsė ir spardė geležimi kaustytais batais, nuo kėdės šokinėjo ant be sąmonės gulinčio tardomojo. Paskui iškankintuosius laikė vandeny grotuotame karceryje spiginant nepakeliamam žiemos šalčiui.

Kas belikdavo tokiems kankiniams? Sutikti su visais tardytojų teiginiais ir argumentais, kad tik greičiau baigtųsi egzekucija. Ir, beje, pasak tėvelio, „patys žiauriausi tardytojai buvo žydai. Gal tai buvo jų noras užsitarnauti „medalį“?“. O kur dar moralinis spaudimas – kad bus susidorota su šeima. (Tėviškėje liko jo mama, žmona ir 7 maži vaikai. Visi slapstėsi, jog nebūtų ištremti.) Taigi niekas iš mūsų šeimos netikėjo jokia sovietinės santvarkos ideologija ir propaganda.

Pagaliau su sovietinės santvarkos falšu teko ne kartą susidurti ir man pačiai. Todėl esu tikra, kad ir brutaliai kankinamo A. Ramanausko–Vanago prisipažinimai ir apgailestavimai turėjo būti tokie, kokių pageidavo Maskvos parankiniai. O koloborantų ir okupacijos mesijų – dušanskių ir markulių – prisiminimai tėra jų menkavertiškumo ir nužmogėjimo pateisinimai. Akivaizdu, kad nieko daugiau iš tokių žmonių ir neverta tikėtis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.