Pradžiai šiek tiek skaičių: Lietuvos BVP augimas per pirmuosius du šių metų ketvirčius sudare 4.1 procento. Tai atrodo visai neblogai lyginant su kitomis kitas Europos Sąjungos šalimis. Tuo tarpu infliacija jau perkopė 4.8 procentus ir nesustoja kilusi. Pradedant nuo 2016 metų sausio inflacijos rodiklis kiekviena mėnesį kyla bent jau kelios dešimtosiomis procento. Galime prieiti vienos išvados – faktinės žmonių pajamos bei perkamumo galia mažėja. Kada tai sustos?

Ekonominius ciklus gali padalinti į 4 skirtingus etapus: Lietuva pagal visas standartinės ekonomikos taisyklės dabar yra viršūnėje. Šiame taške bedarbystė praktiškai sumažėja iki minimumo (šiuo metu šis rodiklis siekia mažiau nei 7 procentus, kas yra absoliutus rekordas per paskutinius 10 metų). Standartiškai, šiuo laikotarpiu sustiprėja infliacija.

Kitas etapas – ekonominis nuosmukis: nors per paskutinius metus bedarbystė ir sumažėjo, tačiau dirbančių žmonių skaičius, kaip nebūtų keista, irgi sumažėjo, o tai reiškia gamybos mažinimą, ir dalinį įmonių užsidarymą. Šis procesas yra ilgalaikis – gyventojų skaičiaus mažėjimas yra tendencingas.

Tolimesnis ekonominis etapas yra krizė – standartiškai būtent šiuo momentu ir turėtų mažėti kainos, tačiau Lietuvos atvejis kiek kitoks. Iš vienos pusės gamintojai teigia kad jie negali prekių pardavinėti pigiau. Tačiau kitose rinkose (kaip pavyzdis Lenkijos 40 milijonų) konkuruojant su pigiais šalies gamintojais jų jogurto kainos yra pigesnės. Galbūt būtent krizė papurtys verslininkus?

Kaip pavyzdį pabaigai nurodysiu, kiek kainuoja keli mūsų pamėgti produktai Lietuvoje ir Lenkijoje.

Tos pačios lietuviškos įmonės jogurtas Lietuvoje 0.59 eurocentų, Lenkijoje – 0.53 eurocentų.

Tos pačios lietuviškos įmonės sūris Lietuvoje 2.59 eurocentų, Lenkijoje – 2.32 eurocentų.

Prašau atkreipti dėmesį, kad tai yra prekių standartinė kaina, Lenkijoje dauguma pirkėjų yra įprate pirkti savos gamybos produktus, todėl mažiau žinomoms prekės yra taikomos nuolaidos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalink naujiena, istorija ar nuomone rašydamas el. p. pilieciai@delfi.lt.