Jūsų manymu, išauginti dar vieną kartą Anglijos fabrikams yra tai, ko reikia Lietuvai? Jums neatrodo, kad buvimas būryje, kaip jūs sakote tarp bendraminčių, lavina tik viena dalyką – bandos instinktą, o bandoje puikiai išmokstama susitapatinti su banda, čia pradingsta individualybės, asmenybės, tuo pačiu ir kitokios mintys ir nuomonės. Bandoje taip pat išmokstama dar vieno labai svarbaus dalyko – turėti ir sekti paskui vadovą, juk kažkas turi visiems parodyti teisingą kelią, kažkas turi visus mokyti, kaip teisingai elgtis.

Ar jūs vis dar manote, kad suvaryti visus vaikus į bandą yra gera idėja?

Ar nemanote, kad vietoje mąstymo: mūsų daug, mes jėga, mes esame bendraminčiai iš vienos bandos, tai ką pasakė Zigmas ar Algis yra tai ką ir aš manau... Ar nemanote, kad vietoje viso šito vaikai turėtų būti mokomi nenutylėti klausimų, drąsiai reikšti savo nuomonę? Ar nesutiktumėte su manimi, kad būtų visai pravartu mokyklose kuriam laikui uždrausti žodį NE – ne neigiamą atsakymą, o žodį NE. Nemanote, kad kiekvieną kartą po žodžio NE turėtų sekti paaiškinimas, klausimas, kodėl taip pamanei ir galbūt net trumpa diskusija. Negalvojate, kad Lietuvai reikia stiprių individualybių, ne kolchozų ir kolchoznikų, kuriuos jau turėjome, kurie skatino bendrą mąstymą. Tikiuosi jie niekada nebegrįš ir galų gale išsitrins net ir iš atminties.

Nemanote, kad ir Lietuva gali turėti savo Mark Zuckerberg, savo Larry Page, Sergey Brin ar Steve Jobs, ar manote būrys vienodai mąstančių žmonių gali sukurt kažką naujo ir naudingo? Ar nemanote, kad būryje vidutinybių net ir Albertas Einšteinas būtų tapęs vidutinybe?

Nemanote, kad pirmiausia, ką reikėtų išmokyti šiandienos vaikus – tai klausinėti ir klausinėti daug ir apie viską, nebijant jokios bendros nuomonės, nebijant nuskambėti juokingai. Ar nereiktų įtikinti vaikus, kad nėra kvailų klausimų ir kantriai į visus juos atsakinėti? Ar nemanote, kad reiktų skatinti vaikų smalsumą, kaip tai padaryti? Per televiziją ne tik greitus kreditus reklamuoti, bet ir knygas, muziejus, parodas. Į mokyklas kviesti įdomius žmones, kviesti juos kalbėti, pasakoti, ne Minedus ar žiovauti verčiančius politikus, o įdomių specialybių atstovus.

Sunku smalsumo išmokyti būryje, kur viskas apibrėžta taisyklėmis ir išsamiais NE, NEGALIMA, GALIMA. Ar nebūtų šaunu, kad ir šiandienos trisdešimtmečiai, pamatę musę, pagalvotų ne kaip greičiau ja užmušti, bet ar musė galėtų skristi vakuume, ar nebūtų visiems nuo to geriau, jei visi būtų smalsūs lyg penkiamečiai?

Ar jums niekada neatėjo mintis, kodėl Lietuvos žmonės per kiekvienus Seimo rinkimus vis renka ne Seimą, o vieną žmogų, visiškai nesidomėdami ką gaus kartu su juo? Ar tik čia neveikia tas pats, puikiai išvystytas bandos instinktas, ar kiekvieni Seimo rinkimai jums neprimena scenos iš vieno labai gerai žinomo filmuko „mums reikia naujo vado“.

Sakote patogūs foteliai, planšetės yra blogai? Prisėskite ant minkšto fotelio ir glostydamas pamąstykit – nuo pat pirmo sukurto fotelio, kiek žmonių jį tobulino, patogino, gamino, pardavinėjo, kiek žmonių, dėl tokio paprasto išradimo galėjo išmaitinti savo šeimas? Ar nemanote, kad būtent tas patogumo ieškojimas, galbūt ir tinginystė ir varo pasaulį į priekį. Nemanote, kad jei ne tie tingūs ir patogumo ieškantys žmonės, jūs ne tik neturėtumėte TV kanalų perjungimo pultelio, net ir nevairuotumėte Žigulio, o šildytumėtės prie laužo ir dėl nuobodulio akmenimis paišytumėt ant uolų, džiaugdamiesi, kad niekas nedraudžia ir nereikės nuvalyti.

Planšetė, kurią vos įsijungus visas pasaulis ir visi atsakymai į absoliučiai visus rūpimus klausimus tiesiog gula tiesiai po pirštu, kuri netgi ir šiandien, man patogiai sėdint Anglijoje, leidžia veltis su jumis į diskusiją. Ar jūs tikrai manote, kad tai yra blogis? Ir tikrai nemanote, kad ta pati planšetė ir yra Lietuvos ir viso Pasaulio ateitis, nemanote, jog tereikia išmokyti vaikus teisingai jais naudotis. Tikrai nepagalvojote, kad smalsumo skatinimas, gali vaikus išmokyti sėdėti ne bereikšmiuose portaluose, o Vikipedijoje?

Sakote motoroleriai blogai? O automobilis, kurį ir pats vairuojate, yra gerai... Ar jūs mąstote taip, kaip daugelis tėvų: kai suaugsi ir tau viskas bus galima?

Prie visų profesionalų išsakytų buhalterinių idėjų Lietuvai pridėčiau:

Gerą užsienio kalbos mokėjimą, kuri padėtų žmonėms geriau suprasti pasaulį, perskaityti ne tik Kėdainių „Rinkos aikštę“ ar „Kauno dieną“, bet galbūt ir „Le Monde“ „Zeitung“ ar „BBC“.

Skatinčiau savanoriavimą. Savanoriavimą senelių, vaikų namuose, jei yra galimybė nelaimių nusiaubtose vietose, socialiniuose projektuose. Savanoriavimas ne tik duoda galimybę žmonėms ištrūkti iš jaukių namų ir patogios kasdieninės rutinos, bet ir leidžia į pasaulį pažiūrėti iš kito kampo, persijoti savo vertybes bei sutikti daugybę puikių ir įdomiai mąstančių žmonių.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kokia tavo idėja Lietuvai? Siūlyk idėjas el. p. pilieciai@delfi.lt arba www.idejalietuvai.lt.