Pikta pirmiausia dėl to, kad informacijos apie tai praktiškai niekur nebuvo. Tai dar vienas iš slapta sugalvotų įstatymų, kuris labai nustebins daugelį emigrantų, grįžusių į Lietuvą aplankyti senstančių tėvų ir senelių. Vėl teks ne poilsiauti ir leisti laiką su vaikų pasiilgusiais tėvais, o varstant lietuviškų „kontorų“ duris, kaip tą darėme dar visai neseniai dėl stebuklingai atsiradusių PSD skolų.

Du straipsniai lietuviškuose internetiniuose portaluose ir tai viskas, ką pavyko rasti apie šį nutarimą. Įstatymą, kurio nevykdant galima netekti dalies sunkiai uždirbtų pinigų ar net laisvės. Net oficiali kariuomenės svetainė apie tai niekur neužsimena, o jei ir užsimena, tai labai slaptai, nes niekaip nepavyko rasti.

Labai įdomu, kiek emigrantų po dar vieno tokio siurprizo nuspręs daugiau nebeatostogauti Lietuvoje ar net pabandys atsisakyti našta tampančio lietuviško paso.

Svarbu ne tik, ką emigrantui ginti Lietuvoje, jei jo visa šeima taip pat emigravusi, bet ir požiūris į kariuomenę ir karą.

Visi mes žinome, kad lietuviai labai tolerantiška tauta, aišku, tik tiems, kas vairuoja „teisingą“ automobilį, rūko „teisingas“ cigaretes, dirba „teisingą“ darbą... ļdomu, kas nutiks tikram krikščioniui, kuris tiki ir gyvena pagal Dievo žodį, kuris atsisakys kariauti ar mokytis žudyti? Juk krikščionybė smerkia bet kokias priesaikas, o vienas iš pagrindinių jos įsakymų – nežudyk. Ką gero kare galėtų nuveikti kareivis, kuris dėl savo religinių įsitikinimų atsisakys žudyti? Kas bus su vegetarais, kurie metai iš metų nevalgo mėsos tam, kad išlaikytų harmoniją su gamta, kam vegetarui mokytis žudyti nekaltus žmones, jai per savo gyvenimą net vištos nesugebėtų nugalabyti. Ar teisinga būtų šiuos žmones paversti kulkų taikiniais? Kaip dėl pacifistų, transvestitų...

Graudu, kad valstybė prisidengdama pilietiškumu ir pareiga vis labiau, be jokių paaiškinimų, slapta, varžo savo piliečius ir vis labiau panašėja į draugą, kuris prieš 15 metų tau kažkuo pagelbėjo ir nuo to laiko iškilus kiekvienai bėdai vis primena, kad esi jam skolingas ir privalai padėti.

Ar pati valstybė ir vyriausybė neturėtų taip pat turėti įsipareigojimų savo piliečiams? Ar neturėtų už surinktus mokesčius užtikrinti jiems oraus gyvenimo?

Gyvenimas ties skurdo riba, pensininkai bijantys dar vienos pusbadžiu pragyventos žiemos, tėvai su šiurpu laukiantys rugsėjo 1-osios ar mokyklos išleistuvių dienos... Gaila, kad Lietuvoje dar ne visi žino ir supranta, kad baudžiava panaikinta. 300 eurų per mėnesį dviejų ar trijų vaikų tėvui – kitaip nei modernia baudžiava nedrįsčiau vadinti.

Kad ir kiek kaltintume žmones dirbančius už minimumą, kad ir kiek kartų juos pavadinsime kvailiais ir tinginiais, negalima ignoruoti fakto,kad tie patys žmonės, dirbdami tomis pačiomis atžagariomis rankomis, tomis pačiomis kvailomis smegenimis, sugeba išmokti svetimą kalbą, kurti verslus, kilti karjeros laiptais, ar tiesiog dirbti mylimą darbą ir susikurti sau padorų gyvenimą. Tik ne Lietuvoje, o svetur. Negalime ignoruoti ir fakto, kad tuos pačius „nevykėlius“ net ir ne visai gerai mokančius kalbą, sėkmingai įdarbina užsienio verslai ir sugeba iš to uždirbti, bei leidžia užsidirbti. Sveikai mąstantis žmogus turėtų prieiti prie išvados, kad problema slypi ne šiuose žmonėse, ne jų tingume ar smegenyse.

Niekada nebūna per vėlu, tad Lietuvai, Lietuvos vyriausybei jau būtų pats laikas mesti visas tas suvestines, skaičius ir už juos pačius protingesnes lenteles į šoną ir pradėti žiūrėti į žmones, savo piliečius, kad šeimos neemigruotų, kad vyrai turėtų ką Lietuvoje ginti. Leiskite žmonėms ginti savo šeimas, namus, kaimus ir miestelius ir jie gins be jokios prievartos ir baudų.

Šiandien turbūt būtų sunku surasti daug vyrų, kurie sutiktų kažkur palikti savo šeimas, namus ir rizikuodami savo gyvybėmis pasiryžtų ginti Lietuvos vyriausybę.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norėtum pasidalinti įdomia istorija ar pranešti naujieną? Rašyk pilieciai@delfi.lt.