Nepaisant įvairių nesusipratimų, nesklandumų ar ilgų pokalbių su namo pastato administravimo vadybininke, prisideda dar ir „įdomūs“ atsitikimai, tarsi rykštė, apie kurią būtina kalbėti – nutylėti negalima.

Šių metų balandžio mėn. pradžioje, I-oje laiptinėje gyvenantys žmonės, iš karto įėjus į laiptinę, prie durų rado nemalonią staigmeną – žmogaus fekalijas. Kai kurie gyventojai iš karto suskubo skambinti „Vilkpėdės būstui“ su prašymu atsiųsti valytoją, kad išvalytų. Sureaguota greitai – atvažiavo, išvalė. Atėjo gegužės mėnuo ir atkeliavo sąskaitos už suteiktas paslaugas. Savaime suprantama, atsirado papildoma eilutė „fekalijų valymas I-oje laiptinėje“ ir sumos (nuo 2,29 euro ų + pvm iki 3,92 eurų + PVM vienam butui). Kodėl kainos tokios skirtingos? UAB „Vilkpėdės būstas“ vietą, ant kurios gulėjo fekalijos, veikiausiai ,,išmatavo“ ir bendrą sumą už valymo paslaugą padalino kiekvienam butui, atsižvelgiant į kiekvieno buto kvadratinius metrus (pridedu pavyzdį). Paprasčiau tariant, kuo daugiau kvadratinių metrų turi, tuo daugiau sumoki. Iš viso I-laiptinėje yra 15 butų.

Atliktų darbų kaina – 60,50 eurų. Galbūt dabar jau nekorektiška versti šią sumą į litus, tačiau dėl pavyzdžio, turėtume sumokėti „208,89 Lt“. Nuo kada fekalijų valymas yra taip gerai apmokamas? Auksinis uždarbis. Beje, dėl nežmoniškos kainos buvo susisiekta su namo pastato administravimo vadybininke, kuri teikėsi paaiškinti, kad valytoja šiam darbui panaudojo net 3 skudurus, iš kurių kiekvienas kainavo apie 10 eurų. Įdomu, kokie tie skudurai buvo, galbūt paauksuoti ar su „Swarovski“ kristalais? Be to, mažai tikėtina, kad dėl šio nemalonaus darbo, valytojos alga padidės. Abejoju. Čia vertėtų pažymėti, kad „Vilkpėdės būstas“ iki šiol nėra pakabinęs lapo su įvairių darbų įkainiais ant laiptinės skelbimo lentos, todėl namo gyventojai sužino apie atliktų darbų kainas tik gavę sąskaitas.

Skroblų g. 31 namo savininkai yra linkę mokėti už papildomus darbus, tačiau kainos privalo atitikti realybę ir adekvatų pinigų padalinimą. Ieškome teisybės. Deja, kol kas jos nesurandame.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į UAB „Vilkpėdės būsto“ direktorių Marių Matusevičių. Pateikiame jo komentarą apie situaciją:

„Skroblų g. 31 namo pirmos laiptinės valymo paslaugas gyventojams teikiame jų daugumos sutikimu pagal suderinta įkainį. Šia paslaugą teikia mūsų samdomas rangovas. Laiptinė valoma pagal nustatytą grafiką, kuris yra pakabintas laiptinės skelbimų lentoje. Gyventojai žino, kad kviečiant valytoją dėl kokio nors skubaus valymo (šiuo atveju – fekalijų), reikės mokėti papildomai.

Minėtų darbų kaina su PVM tikrai buvo 60,50 eurų. Suma butams buvo paskirstyta pagal buto plotą, todėl ir nebuvo visiems vienoda. Tai įprasta, Civiliniame kodekse numatyta tvarka, reglamentuojanti daugiabučių priežiūrą.

Pripažinkime, kad fekalijų valymas yra labai nemalonus darbas, todėl valytojai už kiekvieną tokį specifinį valymą yra mokamas priedas. Ar tai būtų žmogaus fekalijos, šuns ekskrementai ar per tris laiptinės aukštus nusitęsęs skrandžio turinys, valytojai visada mokama papildomai. Natūralu, kad dėl tokių darbų valymo įmonė žmogų į darbą iškviečia ne jo darbo metu, reikia specialių valymo priemonių. Fekalijoms valyti naudotas šluostes teko mesti lauk, laiptinę kvėpinti.

Į specialius valymo darbus reikia žiūrėti iš žmogiškosios pusės – kodėl valytoja turėtų veltui kuopti nevalyvų gyventojų „turtą“? Mūsų praktikoje tikrai pasitaiko, kad valytojos papildomai kviečiamos dėl analogiškų atvejų ar net dar nemalonesnių. Kai kuriuose namuose jie kartojasi, o gautos sąskaitos kartais veikia prevenciškai – „kakučių“ problemos baigiasi. Gyventojai visada gali nemaloniu turiniu priterštą laiptinę išsivalyti patys. Tačiau jeigu kreipiamasi į administratorių ir prašoma papildomai kviesti valytoją, vadinasi, patiems tai daryti yra labai nemalonu.

Specialių darbų kainas iš anksto įvertinti sudėtinga, nes niekada negali žinoti, kiek ir kokių priemonių reikės, kiek laiko valytoja užtruks.“