Jau 6 metai negyvenu Lietuvoje, tačiau didžiuojuosi būdama lietuvė. Niekada neturėjau minčių apie emigraciją, buvau puiki mokinė, baigiau gimnaziją vienais dešimtukas. Be proto myliu lietuvių literatūrą ir meną, tačiau teko emigruoti į Londoną ir ten studijuoti aktorinį, o vėliau – ir režisūrą. Kodėl? Nes mano didžiam nusivylimui mane dominančios menų studijos Lietuvoje siūlomos nebuvo. O gaila...

Gyvenimas susiklostė puikiai: baigtos net dvejos studijos, puikūs darbo pasiūlymai. Šiuo metu dirbu viename prabangiausių kruizinių laivų pasaulyje ir džiaugiuosi kelionėmis bei mylimu darbu. Didžiuojuosi, kad galiu reprezentuoti Lietuvą. mat visuose darbuose esu ir buvau vienintelė lietuvė. Daug pasakoju apie mūsų kultūrą, apie tai, kaip greitai keičiasi mūsų veidas. Visada pasvajodavau apie grįžimą į gimtinę, bet po šiandienos galiu pasakyti: gaila, bet sudie visam laikui!

Visai atsitiktinai emigrantų forumuose pamačiau komentarus apie besikaupiančią skolą valstybei. Pamaniau: na, jau aš tai tikrai nieko neskolinga, juk visada, kad ir kurioje pasaulio vietoje bebūčiau, jokiomis „Sodros“ paslaugomis nesinaudoju. Ir ką jūs manote? „Sodrai“ esu skolinga 600 eurų!

Nuėjus į „Sodrą“ man paaiškino, kad skola negali būti nubraukta, nes darbas ne ES šalyje, mano atveju – JAV, nesiskaito?! Paklausta, kodėl nebuvau informuota apie tokią tvarką ir man besikaupiančią mįslingą skolą, moterėlė tik numykė, kad laiškai siunčiami nėra, o jie neturi mano elektroninio pašto adreso! Buvau priblokšta. Už ką turiu mokėti „Sodrai“, jei už visas sveikatos paslaugas visada susimoku grynais ir nesinaudoju jokiomis jų teikiamomis nemokamomis paslaugomis?

Dabar sakysite: juk reikėjo seniai „išsideklaruoti“. Tačiau aš dažnai pagalvodavau apie grįžimą, net esu sulaukusi gerų darbo pasiūlymų. Taip pat dirbu su tarptautiniais projektais, tiek Lietuvoje, tiek Anglijoje, todėl nemačiau prasmės „išsideklaruoti“. Dabar jau matau. Valdininkų kvailumas mane labai supykdė ir nuliūdino. Visada gyvensiu ir kursiu ten, kur manęs laukia ir esu reikalinga. Kur manęs nespraus į siaurus rėmus ir galėsiu būti pasaulio piliečiu! Todėl sakau: paimkit iš manęs tą įsivaizduojamą skolą ir sudie (ne iki kito karto).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Gavus skaitytojos skundą, DELFI kreipėsi į „Sodra“.

Portalui buvo nurodyta, kad „Sodra“ pradėjo administruoti privalomojo sveikatos draudimo įmokų rinkimą nuo 2016 m. sausio 1 d.

„Per tą laiką iki šiol informacija apie prievolę mokėti PSD įmokas arba galimybę įmokas perskaičiuoti ir skolą panaikinti buvo platinama nuolat tiek nacionalinėje, regioninėje, tiek užsienio žiniasklaidoje. Informacija taip pat buvo perduota ir savivaldybėms bei seniūnijoms, užsienio lietuvių bendruomenėms, užsienio lietuvių naujienų portalams, taip pat visoms Lietuvos atstovybėms užsienyje. Problema pristatyta ir pagalbos viešinant šią informaciją prašyta ir Pasaulio lietuvių bendruomenės“, – nurodoma komentare.

Pasak „Sodros“ atstovų, informacija apie bendrus planuojamus PSD įsiskolinimų valdymo veiksmus yra skelbiama viešai, apie susidariusį įsiskolinimą ir planuojamą jo nurašymą nuo sąskaitos kiekvieną mėnesį informuojami tie skolingi asmenys, kuriems tą mėnesį numatoma pateikti mokėjimo nurodymą per PLAIS sistemą. Tai daroma visais turimais kanalais: siunčiant pranešimus į asmeninę „Sodros“ paskyrą bei elektroniniu paštu:

„Deja, elektroninio pašto adresus nurodę yra tik kas trečias „Sodros“ klientas, todėl kitų klientų šiuo būdu pasiekti neturime galimybės. Kviečiame visus prisijungti prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros, per mūsų interneto svetainę www.sodra.lt ir pasitikrinti, ar esate pateikę savo kontaktus ir juos atnaujinę – taip svarbi informacija Jus pasieks greičiau ir patogiau. Primename, kad tai padaryti galima prisijungus prie savo asmeninės paskyros adresu https://gyventojai.sodra.lt/, punkto „Mano nustatymai“ skiltyje „Kontaktiniai duomenys“.

Kaip nurodoma „Sodros“ komentare, privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) yra draudžiami visi nuolatiniai Lietuvos gyventojai. Tai numato įstatymas, kurį įgyvendina ir patį PSD draudimą administruoja Valstybinė ligonių kasa (ne „Sodra“). Kadangi medicininės paslaugos turi būti prieinamos visiems, mokėti PSD įmokas taip pat privalo visi. Taip pat įmokas mokėti turi žmonės, kurie niekur oficialiai nedirba ir negauna pajamų, nuo kurių būtų mokamos PSD įmokos arba nėra šiuo draudimu draudžiami valstybės lėšomis.

„Pagal kitą įstatymą, vykdomą Registrų centro ir galiojantį jau seniai, visi iš Lietuvos ilgesniam nei 6 mėn. laikotarpiui išvykstantys žmonės privalo tai deklaruoti. Jei žmogus to nepadaro, iš lieka užfiksuotas registre kaip ir kiti nuolatiniai Lietuvos gyventojai, taigi jam lieka ir prievolė mokėti PSD įmokas, o jų nemokant kaupiasi įsiskolinimas, – rašoma komentare. – Panašios nuostatos galioja ir kitose šalyse, jos nėra nei naujos (gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas galioja nuo 2003 metų, sveikatos draudimo įstatymas – dar gerokai seniau), nei kuriuo nors būdu diskriminuojančios. Emigracija, išvykimas gyventi į kitą šalį – didelis ir svarbus gyvenimo sprendimas. Todėl pasirūpinus, kur ir kaip reikės gyventi, ką dirbti svečioje šalyje, būtina pasirūpinti ir prievolėmis, kurias privaloma atlikti išvykstant iš Lietuvos. Pagal teisės aktus, galiojančius visoje Europos Sąjungoje, taip pat Norvegijoje, Šveicarijoje, Islandijoje ir Lichtenšteine, žmogus socialinio draudimo įmokomis apmokestinamas dviejose valstybėse vienu metu negali būti. Šiais reglamentais privalo vadovautis ir „Sodra“, tačiau juose numatyta, kad išimtis galioja tik Europos Sąjungoje bei minėtose šalyse. Į kitas šalis išvykusiems žmonėms šio principo taikyti nėra teisinio pagrindo. Išvykusiems į vadinamąsias „trečiąsias šalis“ būtina kuo greičiau deklaruoti savo išvykimą Registrų centrui. Tada bus sustabdytas tolimesnis PSD įmokų skaičiavimas ir įsiskolinimas nebeaugs, tačiau deklaracija įsigalioja tik nuo faktinės jos pateikimo datos – už praeitį įsiskolinimas perskaičiuotas nebus.“

Nurodoma, kad jei žmogus yra išvykęs prieš kurį laiką, galima atgaline tvarka užpildyti ar patikslinti gyventojo pajamų deklaracijos (GPM308) duomenis Valstybinei mokesčių inspekcijai. Tai taptų pagrindu PSD įmokų perskaičiavimui ir įsiskolinimo panaikinimui.

„Kadangi „Sodra“ šias įmokas administruoja nuo 2016 metų, pakanka deklaracijoje nurodyti išvykimo datą tarp 2016.01.01 ir 2016.12.31 dienos. Po šios datos išvykusių žmonių PSD įmokos nebegali būti perskaičiuotos remiantis VMI duomenimis“, – teigia „Sodros“ atstovai.