Žodį „nugalėjo“ specialiai parašiau kabutėse, nes priklausomybė yra liga, kurią galima sustabdyti ir kontroliuoti, taip pat kaip diabetą. Žinau, nes pats sustabdžiau savo ligą prieš ketverius metus ir dabar gyvenu pilnavertį gyvenimą.

Kad priklausomybė yra liga, kurios neturime bijoti ar tuo labiau smerkti, dar prieš beveik dešimtmetį pripažino „American Society of Addiction Medicine“ (ASAM). Po ketverius metus vykdytų tyrimų, 80 ekspertų iš viso pasaulio pripažino, kad panašiai kaip širdies ir kraujagyslių ligos ar diabetas, priklausomybė įvardijama kaip lėtinė liga, taigi ją reikia gydyti, valdyti ir stebėti visą gyvenimą.

Anoniminių lošėjų draugija, kuri veikia visame pasaulyje ir padeda žmonėms, norintiems mesti lošti, teigia, kad norint gyventi su šia liga, reikia būti visiškai sąžiningu sau ir pasauliui. Todėl sveikstantis lošėjas gali būti 100 kartų sąžiningesnis ministro patarėjas už sveikuosius.

Kodėl apie tai rašau? Nepažįstu jau buvusio Aurelijaus Verygos patarėjo, bet galvoju, kad jo atsistatydinimas po išaiškėjusios ligos, siunčia labai blogą žinutę visuomenei, o ypač tiems, kas dar bijo pripažinti savo priklausomybes (alkoholizmą, narkotikus, lošimą).

Po šios žinutės tie, kas iki šiol slėpė savo priklausomybes, paslėps jas dar giliau. Jie bijos ieškoti pagalbos, nes tai gali jiems kainuoti karjerą ir reputaciją. Jie ir toliau paslapčia loš, gers ir vartos narkotikus, o nuo jų ligos kentės artimieji, draugai ir bendradarbiai. Priklausomybės gydymas prasideda nuo pripažinimo sau, kad sergi. Tada sergantis žmogus pradeda ieškoti pagalbos ir nuo čia prasideda jo sveikimas.

Dabar išėjo atvirkščiai. Sveikstantis žmogus turi atsakyti už savo ligą, kurią gydosi. Jis galėtų būti pavyzdys visiems kenčiantiems nuo lošimo priklausomybės, kaip Seimo narys Rokas Žilinskas, kuris pripažino savo ligą, neišsigando apie ją viešai kalbeti ir suteikė viltį kitiems. Juk, jei Pasaulinė Sveikatos Organizacija pripažįsta priklausomybes kaip ligą, tai reiškia, kad mes diskriminuojame žmogų dėl ligos. Juk nesiūlome pasitraukti iš Seimo ar vyriausybės patarėjų sergantiems diabetu, širdies kraujagyslių ligomis ar vėžiu.

Nelabai kokia šiame kontekste ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos reakcija į patarėjo atsistatydinimą. Kas jau kas, o sveikatos apsaugos ministras turėtų geriau už visus žinoti kaip padėti priklausomiems žmonėms ir kokia bus jų reakcija po šio atsistatydinimo. Visgi šį kartą politinė reputacija buvo svarbesnė už tautos sveikimą, kuris taip garsiai deklaruojamas naujosios Seimo daugumos ir vyriausybės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!