Prieš porą savaičių turėjau progą pabūti itin didelio masto renginyje „Žalgirio“ arenoje ir nutikę įvykiai dėl kitų žmonių, vartojančių ten laisvai parduodamą alkoholį, elgesio sukėlė ne tik daug minčių, bet ir pasipiktinimą.

Iš tiesų sunku suvokti, kad nuolat dabar visur sklando tiek politikų, tiek eilinių žmonių šūksniai apie tai, kad reikia mažinti alkoholio vartojimą Lietuvoje, keliami klausimai, kaip su tuo kovoti ir kaip skatinti žmones mažiau jį vartoti, tačiau ar visa tai eina teisinga linkme? Kaip gali būti mažinamas alkoholio vartojimas, jei jis parduodamas (o tokiu būdu skatinamas jo vartojimas) net viešuosiuose, masiniuose renginiuose?

Kaip patį šviežiausią pavyzdį galiu pateikti neseniai įvykusį garsųjį „Leon Somov & Jazzu“ koncertą. Kaip bebūtų, tai kultūrinis renginys, visi koncertai, spektakliai ir pan. yra kultūriniai renginiai ir kyla klausimas: ar dera tarpusavyje kultūra su alkoholio vartojimu viešoje vietoje?

Turėjau progą itin aiškiai pastebėti nesaikingą jo vartojimą viso renginio metu ir pati nemaloniai jaučiausi, kai teko mėgautis ne pačiu koncertu, už kurį buvo sumokėti pinigai, o nuo nemenko kiekio alkoholio apsvaigusių žmonių riksmais, vis prieš akis iškylančiais savęs nekontroliuojančių žmonių „šokiais“ (turiu vaizdo įrašą, kaip rėkauja ir neleidžia net įsiklausyti į kerinčią gyvą muziką), stumdymaisis ir netyčiniais atsitrenkimais, nes einančiajam „kelias kažkaip nebuvo lygus“.

Viena brandžių, suaugusių vyrų kompanija visai netoli manęs ir mano palydovų (o apskritai tokių grupelių buvo daug) nuolat nešėsi ne tik alaus kupinas stiklines, bet ir kur kas stipresnius gėrimus, vis stumdėsi ir tikrai kas 15 minučių bėgiojo iš sektoriaus į koridorių ir atgal. Koncerto pabaigoje darėsi silpna dėl per mažo oro trūkumo (nes vietos buvo pačiose aukščiausiose eilėse), tad nuėjome atsistoti žemiau, kaip ir dauguma kitų žmonių, ten stovėjome tikrai toli gražu ne vieni.

Nors praėjimas buvo tikrai atviras ir labai platus, bet tiems išgėrusiems žmonėms atrodė lyg nepraeinamas, nes kaskart eidami jie vis atsitrenkdavo (man liko net mėlynė ant peties), tai susvirduliuodavo į mūsų pusę, nemandagiai elgdavosi, prikibdavo su replikomis ir pan. arba apdovanodavo tikrai ne pačiu maloniausiu kvapeliu.

Taip lauktas koncertas buvo palydėtas tomis mintimis – kas leidžia ir visų pirma kam reikia leisti vartoti alkoholį tokiose vietose? Į koncertą žmonės atėjo tikrai blaivūs (bent taip akivaizdžiai atrodė), o net nesulaukus koncerto vidurio situacija keitėsi, daug žmonių klausė, kur apsauga, kas iš viso leidžia pirkti tiek stipriųjų gėrimų ir pan. Tai sukėlė daugelio žmonių nepasitenkinimą ir, deja, vakaras buvo sugadintas.

Dar baisiau, kad tokie vėliau išeina į gatves – išėjus į lauką ta grupelė ramesnė tikrai nebuvo, jie atsipalaidavo tik dar labiau, kabinėjosi prie žmonių, pyko ant tų, kurie į juos nekreipdami dėmesio stengdavosi ramiai praeiti. Iš tiesų apie tai galėčiau rašyti labai daug, bet, manau, svarbiausia iškelti esminį dalyką, apie kurį kalbėjau. Aš, kaip ir dauguma, nesuvokiu, kam reikalingas alkoholio pardavinėjimas tokiuose masiniuose renginiuose, nes tai tik sukelia visapusiškas problemas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!