Taigi, kaip ir prieš kiekvienus rinkimus, nesvarbu – savivaldybių, prezidento ar Seimo – populiariausias pareiškimas yra „nėra už ką balsuoti, visi vagys, nėra tinkamų kandidatų ir išvis „valdže – l0x“. Negaliu suprasti žmonių, kurie taip sako, žmonių, kurie yra abejingi ir negali skirti truputį savo nereikšmingai leidžiamo laiko vien tam, kad pasidomėtų būsimais kandidatais, paskaitinėtų tam tikrus leidinius tam, kad kitus ketverius metus neturėtume raudonuoti iš gėdos (jei iš tikro – net neturiu noro prisiminti ir priminti jums).

Pradėsiu nuo to, kad natūralu yra nepasitikėti visais esamais ar būsimais Seimo nariais ar kandidatais, tačiau visiškai nesuprantu žmonių nusistatymo ar pasakymų, kai sako, kad tarp visų tų šimtų kandidatų neatsiranda nei vieno žmogaus ar partijos (politinės jėgos, judėjimo), kurio jis nepalaikytų. Tai yra ne kas kita kaip žmonių abejingumo ir tingėjimo klausimas, bet apie tai – kitoje pastraipoje.

Yra tikrai ne kartą tekę išgirsti, kaip jaunas, atseit viską gyvenime suprantantis žmogus išdidžiai pasako „balsuoti neisiu, sugadinsiu lapelį, nėra tinkamų kandidatų“. Bet ar tai yra išeitis ir ar kas nors tokiu būdu pasiekiama? Jei jūs neinate balsuoti, atiduodate sprendimo teisę į kitų, netinginčių ir neabejingų rankas, kurie už jus vėliau nuspręs, iš ko ateinančius ketverius metus tyčiosis Europa ar Pasaulis. Jūs leidžiate kitiems spręsti už save. Ar leistumėte kitiems spręsti, ką valgysite šiandien vakarienei, ką veiksite rytoj, ką dirbsite, ką mokysitės? Manau, kad ne. Be to, kaip ten bebūtų, jei tas žmonių pasyvumas atneštų kažkokius pasikeitimus, turbūt jau seniausiai turėtume daug geresnę ir kokybiškesnę valdžią.

Kitas dalykas – Lietuvoje rinkėjų aktyvumas dažniausiai vos perkopia 50 procentų, o tai – graudūs skaičiai, lyginant su tuo, kiek gyventojų turime. Ypač liūdna, jei juos sutapatinsime su Vakarų Europa (pvz. Vokietijoje aktyvumas beveik visada didesnis) ir jei sakysit, kad nereikia lygiuotis į Europos gigantus, tai visada ir liksim ta šalimi, kuri už Atlanto ar likusiam pasauly vis dar įtraukiama į SSRS sudėtį.

„Tai kur man gauti tą tavo informaciją apie tuos seimūnus?“ – klausiate. Džiaugiuosi tokiais projektais kaip „Balsuok atsakingai“, debatais, kuriuos veda aukščiausio lygio žurnalistai, kuriuose net ir mažai domėdamiesi politika, pamatysite, kas yra kas. Sekite viešus asmenis, pasižiūrėkit, kas darosi socialiniuose tinkluose, aplankykit politinių „nesusipratimų“ feisbuko paskyras, žiūrėkit, kiek neveiksnių organizmų atkris per trumpą laiko tarpą, investavus tik dalelę savo laiko, kurį leidžiat skaitydami motyvacinius, „marozų“ sukurtus puslapius.

Nepasitikėkit vien lankstinukais ar elementariais „ant greičio“ susuktais populistiniais filmukais, pasikapstykite giliau. Teko savam kaime trumpam apsilankyti vienos partijos organizuojamam ture po Lietuvą (jei tai vyko kaime, bandykit atspėti kokia partija tai buvo, pirštais nerodysiu), ir tikrai savu kailiu supratau, kaip lengva manipuliuoti ir įskiepyt kažkokią klaidingą informaciją vyresniems ar politika nesidomintiems žmonėms vien neracionalių ir neadekvačių pažadų politika.

Manau ir labai labai nuoširdžiai tikiuosi, kad šie rinkimai – lūžio ir kartų kaitos taškas. Kaip viešųjų ryšių guru A. Katkevičius yra neseniai pasakęs, „žmonės pasiilgo efektyvumo, tvarkos, jiems pabodę marazmai, nuomonių keitimai, žengiamas vienas žingsnis į priekį ir du atgal. Didžiulė dalis, planavusių balsuoti už Liberalų sąjūdį, nebalsuos visai, dalis bandys ieškoti naujų lyderių. Iškelkit tai, kas jums patinka, jeigu jums nepatinka kokie nors diedukai kaip aš, iškelkit jaunus į viršų, bet darykit tai“( „tai“ reiškia balsuoti).

Aš kaip jaunas ir pilietiškas žmogus tiesiog negaliu pakęsti šio cirko, kurį būtent šiomis dienomis matau viešojoje erdvėje. Mane taip pat neramina naujausi reitingai ir apklausų rezultatai, todėl mano pareiga bent jau savą draugų ratą maksimaliai įtraukti į valstybės ateitį. Nepamirškite, kad ateinančiuose Seimo rinkimuose turite net DU(!) balsus, ir nepatariu jų skirti vienam žmogui, o vėliau – ir jo partijai, kur jis irgi yra aukštai pagal sąrašą. Svarbiausia – netingėkite. Parodykite, kad Lietuva jums rūpi, balsuokit nepriklausomai nuo savo pažiūrų, bet, svarbiausia, darykite tai, įsitraukite į valstybės valdymą ir geresnės ateities kūrimą ir niekada neleiskite kitiems spręsti už jus, nes visada yra ką pasirinkti. Tik reikia, kad tai darytumėte visi. Tikiu, kad visi, kas galite, spalio 9 nueisite ir padėsite nuspręsti savo valstybės ateitį.

Nesame paskutiniai Europoje, potencialo turime tikrai daug, tačiau abejingumo „dėka“ svertas bet kada gali pakrypti į visiškai priešingą pusę. Geros jums dienos ir gerų apmąstymų!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!