Kad ko nors neužmirščiau, net įsijungiau Vilniaus (mat būtent šiojo miesto alma mater pasirinkau kaip savo žinių šaltinį) mikrorajonų sąrašą. Smagu matyti, jog dar liko neištirtų plotų, bet ištirtuosius skubu aprašyti, ir kadangi tai, kas neigiama, pirmiausia šauna į galvą, tai bus prasčiausių rajonų Vilniuje sąrašas studento akimis.

1. Senamiestis

Aha, nesitikėjote, manėte, kad pirmoj vietoj bus Naujininkai?! (beje, sąrašo tvarka atsitiktinė). Deja, Senamiestis ramiems ir stropiems studentams veikiausiai nepatiks, ko verta jau vien barų publika, susirenkanti kasnakt nuo pat pirmadienio iki sekmadienio, besišlapinanti ant nacionalinio paveldo kampų ir atvirai besikeičianti tabletytėmis siauresnėse gatvėse? O kur dar triukšmas, triukšmas, tiek dieną, tiek naktį! Nuolatinis šurmulys ir tik saugok piniginę. Be to, brangu. Jau verčiau kasnakt atvažiuoti į tą patį barą ir linksmintis iki ryto, išeis pigiau ir linksmiau (juk studentavimas, duuuh).

2. Šanxai banzai (Šnipiškės)

2010 (ne, čia ne klaida, tikrai 2010 m., ne 1910 m.) sukurtas trumpametražis filmas apie Šnipiškes kalba pats už save. Vietiniams rajonas – tarsi sava, saugi salelė pasikeitusiame, juos pralenkusiame pasaulyje. Žinodami, kad už rajono ribų niekada neišgyventų, iš paskutiniųjų laikosi „niekam nepriklausančių“ trobų ir realybę neigiančios pasaulėžiūros.

Oi, atsiprašau už lyrinius nukrypimus. Taigi, brangūs nevilniečiai, Šnipiškėse jūs rasite tai, ko į sostinę nevažiuojate: skurdą, lūšnas bei sulaukėjusį kaimą dangoraižių apsuptyje. Siurreali vieta, į kurią norisi žiūrėti per tvoras, grotas ar bent jau ekraną. Netgi ne lūšnose mėgsta įsikurti atitinkami žmonės, pavyzdžiui, bobutės-šiukšlių kaupikės.

3. Naujoji Vilnia

Jei lenktyniautų su Šnipiškėmis, Naujoji Vilnia pirmautų. Dauguma jaunų piktų vaikinų iš čia jau mirė, spėjo sėsti kalėjiman, emigruoti arba tapti gyvais lavonais (nepavojingais, visiškai nebesiorientuojančiais aplinkoje į žmones panašiais padarais), tad dieną į Vileiką galite užsukti (tik kažin, ką ten pametę, kad suktumėte?), tačiau nakties praleisti nepatarčiau. Tai liūdnas rajonas, viliojantis nebent pigumu ir gana geru susisiekimu. Vis dėlto, saugokit psichiką, jos prireiks moksluose. Verčiau rinkitės XXI amžiaus rajoną. Naujoji Vilnia toks nėra.

Naujoji Vilnia, Parko g.

4. Šeškinė

Jei Senamiestyje šlapinamasi lauke, tai Šeškinėje – viduje; nėra, atsiprašant, neapdergto lifto ar laiptinės. Nevalstybine kalba sakant, jei lifte smirda, tai kaip taisyklė, miesto svety, žinok, kad esi Šeškinėje. Galbūt paaiškinimo į šią anomaliją reikėtų ieškoti prie vienos netoliese esančios parduotuvės, mat ten fontaną aptūpę mėgstantys išgerti (...) Šiaip ar taip, iki „Akropolio“ geriau atvažiuoti, ne aukoti savo jaunystę sovietinio gėrimo mėgėjų apsuptyje (...)

5. Karoliniškės

Rajonas, kuriame, atrodo, niekada nekviečiama policija, tad siautėja... Iš tikrųjų nė nežinau kas, mat pasak vyresnių draugų, vos prieš penkerius – šešerius metus Karoliniškės buvo visai geras rajonas su geru susisiekimu ir puikiu išdėstymu, tačiau dabar kalbama, kad jis yra uzurpuotas įvairaus plauko triukšmadarių. Vienas bendrakursis, gyvenęs A. Kavoliuko gatvėje, net su visa šeima išsikraustė į Antakalnį, nes neištvėrė kiekvieną (!) vasaros dieną keliamų uliavonių po langais. Tą patį kalba ir kitose gatvėse apsistoję draugai: žiemą – viskas idealu, bet kaip vasara, taip neatidarysi lango, nes kas nors girtas bliauna Katiušą, o jaunimėlis, aidint visam kiemui, aiškinasi santykius. Gal kur nors netoli įrengti kokie socialiniai būstai? Neįsivaizduoju, bet rajone daug asocialių asmenų kaip ir Naujininkuose (nors, pripažinsiu, gyvenęs pastaruosiuose nesu, patikėjau legenda). Nenuostabu, kad buvo pašautas mažametis, girta nepilnametė sėdo prie vairo, dar kažkas nuo nežinia ko apsvaigęs daužė mašinas.

6. Viršuliškės

Pasak gandų, nukapojus kiemų suoliukus, suoliukinių mafija persikėlė į „Mados“ priemenes. Gaila matyti „jaunus, bet jau sugadintus“ veidus, ypač stotelėse, pavyzdžiui, „Viršuliškių“ – girtuokliai, šlitinėjantys apie kioską, ir jauni banditėliai, gliaudantys saulėgrąžas... Ima atrodyti, kad kartais žengiama atgal, o ne pirmyn. Kažkuriuo metu žibintai šviesdavo dieną, bet nešviesdavo naktį, tad ne vienam, tarp jų ir man pačiam, teko nukentėt nuo smulkių vagysčių, įvykusių po įsakmaus pareikalavimo „Daj pakūryt“ (rus. duok parūkyti). Sakyčiau, Viršulai yra vienas apleistesnių (visom prasmėm) miegamųjų rajonų, tad verčiau rinktis kokią Pilaitę, turinčią šiuolaikišką biblioteką bei tris ežerus pašonėje.

7. Fabijoniškės

„Ieškau buto nuomai. S. Nėries ir aplinkinėse gatvėse nesiūlyti“, – tokio turinio skelbimų yra tekę matyti prieš keletą metų, ir nieko nuostabaus: kalbama, kad rajonas pastatytas ant sąvartyno ir yra ne pačios geriausios estetinės ir ne tik būklės. Smulkūs nusikaltimai, kabinėjimaisi prie praeivių, girtųjų šėlionės – nelabai moksliška aplinka. Nebent patys kiekvieną naktį lekiate šėlti.

Toks tad sąrašas, o čia keli post scriptum:

Grigiškės, Paneriai, Vilkpėdė, Gariūnai

Aūūūūū, ar čia kas nors yra? Nope, nė gyvos dvasios. Nedaug teko sutikti net pačių vilniečių, įkėlusių koją į šiuos rajonus.

Naujininkai, Kirtimai, Stotis, Rasos

Teko girdėti istorijų, bet pats nebuvau, alaus midaus negėriau, burnoj neturėjau ir t.t., tad negaliu pareikšti atsakingos nuomonės. Iš patikimų šaltinių irgi nieko negirdėjau.

Na štai. Viliuosi, neprailgo skaityti. Beje, jei sutinkate/nesutinkate, parašykit komentaruose, man bus labai įdomu paskaityti jūsų istorijas. Gal apžvelgsit kokį rajoną, kuriame nesu gyvenęs. Arba pateiksit savo prasčiausiųjų sąrašą. Pasidalinkim patirtim, kad būsimiesiems nuomotojams būtų lengviau išsirinkti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Prašome Jūsų pasidalyti patirtimi – ar sutinkate su autoriaus nuomone? O gal gyvenate viename iš išvardytų rajonų ir manote apie jį visai kitaip? Kaip Jums sekėsi ieškoti buto nuomai, kokių pastebėjimų turite? Kviečiame mintimis pasidalinti gyvenančius ne tik Vilniuje! Rašykite pilieciai@delfi.lt su prierašu „Butas“ ir pasidalykite savo patirtimi, išreikškite nuomonę!