Taip, pirmame straipsnyje tikrai kai kur truputį persistengta. Tačiau pastebėsiu, kad gydytojas rezidentas yra gydytojas ir jam nereikia jau tapti gydytoju. Todėl vyresnis kolega yra neteisus, matyt, žinios pasenusios. O šiaip tai manau, kad tai tik parodo dabar egzistuojančią tvarką.

Kai reikia, gydytojas rezidentas yra studentas, o kai nereikia – tada jau gydytojas. Viskas priklauso nuo to, kaip toje situacijoje yra patogiau. Pavyzdys: viena regioninė ligoninė, kurioje dirba labai daug gydytojų rezidentų, šventė savo gimtadienį ir tiesiai šviesiai vadovai pasakė, kad rezidentams – ne vieta šventėje, nes jie studentai, o čia rengiama šventė darbuotojams.

Kitoje situacijoje rezidentai jau turi laikytis darbo kodekso, nes jie yra darbuotojai. Šiaip rezidentai yra darbuotojai, kuriems galioja darbo kodeksas ir rezidento normos, kurios yra patvirtintos rezidentūros bazės ir jis dirba pagal darbo sutartį. Bet pasidomėkit, kaip sudaromi grafikai rezidentus mokančioje ligoninėje – bet ne per administraciją (…).

Antras pastebėjimas dėl rezidentų klausimų (kad klausiama koks atlyginimas ir kiek reikės dirbti): na, nežinau, kokie žmonės ėjo įsidarbinti, tačiau tai visiška nesąmonė. Kaip, eidamas įsidarbinti, tu gali klausti, iki kurios valandos dirbsi? Juk tu dar net nesutarei, kaip dirbsi. O jei čia turima galvoje, kad klausia, koks bus darbo grafikas, tai visiškai nesuprantu, kodėl negali klausti, kokiu grafiku dirbs. Na, o kad klausiama kokia bus alga, tai manau visiškai normalus klausimas, nelabai suprantu, kodėl negalima klausti darbdavio apie atlyginimą.

Kalbant apie vaikų gimdymą... Na, jei šis medikas, kuris parašė atsaką, tikrai yra medikas, tai turėtų žinoti, kad moterims ir rekomenduojama vaikus gimdyti kaip tik tokiam amžiuje, o ne vėliau, kada didėja rizika. Tai rašo visi vadovėliai ir straipsniai. Todėl jo rekomendacijos yra nekokios. Iš kur kolega ištraukė, kad rezidentai nori mažai dirbti ir daug uždirbti? Na, dar nė viename straipsnyje to neperskaičiau. Kodėl negali svarbūs darbuotojai reikalauti didesnės algos, tokio įvertinimo, koks yra Vakarų valstybėse? Dar betrūko, kad pasakytų, kad Lietuvoje yra geriau nei kitose buvusiose sovietinėse valstybėse. Jei norim būt geriausi, lygiuotis turim į geriausius, o ne į prasčiausius, ir džiaugtis, kad pas mus geriau.

O šiaip dėl pirmo ir antro jo punkto (juos galite perskaityti čia) sutinku, nes kaip ir visur, jei nori kažką mokėt, išmokt, turi įdėti pastangų.

Kas lemia tokį medikų susiskaldymą, nebendradarbiavimą ir vienas kito šmeižimą? Manau, neoficiali alga vokeliuose. Kiekvienas nori uždirbti daugiau ir todėl šmeižia kolegą, stengiasi nuvilioti pacientą, tie, kas susiję su taisyklių kūrimu – profesoriai, docentai – yra tiesiog suinteresuoti tuo, nes taip ateis pinigai. Situacija pasikeis tik tada, kai bus nustatytos normalios algos, griežtai baudžiama už vokelius. Su mūsų politikais, manau, visa tai įvyks ne greičiau nei po 30 metų.

Štai vienas kolega šiemet pabaigė rezidentūros studijas ir jau tapo gydytoju su dviem licencijom. Jam regioninė ligoninė pasiūlė likti ir dirbti. Sąlygos paprastos: pilnas etatas, 6 paros budėjimai ir 600 eurų alga. Atsisakė jis tokio dosnaus pasiūlymo. Šiuo metu jau ruošia dokumentus darbui Švedijoje. Ir čia – tik vienas iš šimtų. Gaila, nes yra tikrai geras gydytojas.

Pats jau kelis metus esu gydytojas, bet man visada buvo aktualūs rezidentų klausimai, nes jei kas ir gali viską pakeisti, tai tik vis ateinantys nauji veidai. Todėl visada stengiuosi juos palaikyti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pareikšti savo nuomonę? Rašykite su prierašu „Medikas“pilieciai@delfi.lt