Bet mane domina kitas dalykas. Tai tas begalinis klykavimas, kad mūsų šalyje neįmanoma išgyventi. Neįmanoma kelnių per galvą apsimauti. O visa kita yra įmanoma. Tik reikia noro ir truputį pastangų – bent truputį pakelti užpakalius nuo sofų ir pasukti galveles. Sakysite, neįmanoma? Patikėkite, dar ir kaip įmanoma. Tik kartais reikia sudėlioti prioritetus. Ką aš turiu galvoje?

Imkime kaip pavyzdį kad ir standartinę šeimą. Pasitelksiu savo pavyzdį. Mes su drauge kartu sudėjus gauname 1100 eurų algą, žinoma, ji gali svyruoti į vieną ar kitą pusę. Transportas į darbą ir maitinimas jame kainuoja centus. Mes abu esame negeriantys ir nerūkantys, klubai mūsų nedomina.

Gyvename name, kuriame yra patogumai, išskyrus šildymą, – reikia pirkti malkas. Ir štai, jei mes paimsime mūsų gaunamą algą, tai už mano algą mes gyvename, o draugės alga skiriame taupymui. Bet jūs galite sakyti – „tu negyveni bute, neturi vaikų ir esi zanūda“.

Na, pagalvokime kad ir apie standartinį vieno kambario butą su visais komunaliniais mokesčiais. Aš tikrai tikiu, kad net ir šaltą žiemą jūs neišleidžiate daugiau kaip 500 eurų. Vaikams labai daug ką galima rasti dėvėtų rūbų parduotuvėse ar net internetiniuose forumuose. Dabar pasižiūrėkime į kainas. Na, jūs man nuoširdžiai pasakykite, ar daug žmonių perka tuos kalafiorus ar trešnes? Netikiu, kad labai daug.

Užėjęs į parduotuvę, aš tikrai nesižvalgau, kiek kainuoja prekės, kurių aš neperku. Juk jei tau vienas batonas per brangus, tai pirk tą, kurie yra pigesnis, kad ir pigiausio prekės ženklo. Perku ir tikrai nenusivyliau. Jei negali įpirkti alyvuogių aliejaus, tai pirk paprastą.

Aš jau 13 metų vaikštau po parduotuves pirkdamas sau maistą ir nė vieną kartą manęs niekas neišgąsdino. Išleidęs kad ir tuos pačius 15 eurų aš nusiperku nemažą vežimėlį produktų. Jei nori maitintis ekologiškai, tai būk mielas, dirbk.

Kitas dalykas – daugelis skundžiasi blogu gyvenimu, bet turi po du ar tris automobilius. Velniams tiek reikia? Turėk vieną paprastesnį ir bus rami galva. Neišgali išlaikyti dviejų trijų kambarių buto, kelkis į tokį, kokį sugebi išlaikyti. Aš su savo alga sugebu išlaikyti kambarį, aš taip ir gyvenu, o bėgant laikui kelsiuosi į normalų butą. Turint vaikų viskas yra truputį sudėtingiau, bet juk būna motinystės atostogos, o gautus pinigus reikia išleisti ne baliams, o vaiko ir savo sąlygų gerinimui.

Paskutinė dalis, dėl kurios skaudu, – laisvalaikis. Bet ir apie jį kalbant, aš turiu laiko nueiti ir į koncertą, ir į teatrą, ir nuvažiuoti pailsėti. Žinoma, visi nori važiuoti kaip direktoriai į Egiptą, bet juk galima per metus pataupyti ir nuvažiuoti į kažkokią artimesnę šalį. Taigi, norint galima išgyventi ir gyventi, reikia tik norėti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Prašome pasidalinti Jūsų patirtimi! Teigiama, kad vienas žmogus 2013 m. nurodė, kad jam vidutiniškai reikia 400 eurų – teiraujamės Jūsų, kokia suma per mėnesį reikalinga Jums? Kiek papildomai turėtumėte uždirbti, kad būtų patenkinti Jūsų poreikiai? Pasidalinkite savo mėnesio išlaidomis ir parodykite, koks turėtų būti oriai gyvenančio žmogaus atlygis.

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: