Publikuojame jo nuomonę šiuo metu pirkėjams aktualia tema. Norite pasidalyti savąja? Rašykite pilieciai@delfi.lt.

Žmonės, kas Jums? Vienas paskui kitą kelia, kaip neis į parduotuvę tris dienas, kaip kosmiškai dabar kainuoja trešnės, kokie brangūs kalafiorai, kokios nesveikos pomidorų kainos... Na, pamėginkite išsiauginti DABAR tas daržoves ir tas trešnes. Savikaina bus TOOOOKIA, kad prekybos centrų kainos atrodys juokingos. Nei viena vyšnia mūsų plote dar net nežydi, kalafioro pernai nesugebėjau išauginti, o pomidorai dar tik pradeda augti, iki vaisių net ankstyviesiems dar reiks pasistengti.

Kodėl nustojot kalbėti apie kosmines bulvių kainas? Senos, mažos bulvytės – 0,3 eurai/ kg. Arba litas, tiems, kas dar prie mažesnių skaičių ir kitokio ženklo neįprato per tiek laiko. Litas už kilogramą SENŲ bulvių – daug. Labai daug. Bet ar pamenat, kokia sausa buvo vasara? Koks puikus oras tiems, kurie laiką leido prie ežerų ar jūros, bet koks bjaurus oras tiems, kurie augina daržoves dėl komercinės paskirties. Savo reikmėms bulvės augo gana lengvai, dar priklauso ir nuo vietos, tačiau dideliems plotams buvo reikalingos papildomos priemonės, o tai – papildomos išlaidos, investicijos.

Šiandien jau galima tikėtis morkų, ridikėlių, bulvių, česnakų, svogūnų ir kai kurių kitų daržo gėrybių, dauguma jų – iš šiltnamio, bet dėl šių daržovių kainų jokia audra nekyla. Kodėl? Šiandien, kaip ir visą žiemą, ant savo palangės galima augint petražoles, krapus, salotą... Bet tą daro VIENETAI, nes nueiti ir nusipirkti – paprasčiau (na taip, petražoles kartą per kelias dienas palaistyt reikia...), bet kai nueina nusipirkti – stebisi kainom. Taip, man nepatiko salotos kaina prieš mėnesį (…) – 1,79 eurai (atrodo) už nedidelę „Iceberg“ salotą. Nepatinka – neperku, randu kitų išeičių. Neperka kitas, dar kitas... Ir, žiūrėk, kaina arba krenta, arba prekė nebesiūloma, jei neapsimoka jos parduoti pigiau.

Pažiūrėkit ir kaip atrodo kolektyviniai sodai: retas turi šiltnamį, retas ką nors augina. Daržą prižiūrėti tikrai nėra sunku ir neatima daug laiko. Persikėlęs iš miesto neturėjau jokių žinių, jokio suvokimo, pridariau aibę klaidų, tačiau savo derliumi galiu džiaugtis, o darbą darže sugebėjau praversti puikia pramoga, atsipūtimu nuo sėdimo darbo (visos daržo istorijos po truputį gula čia Rukis.lt)

O dabar žvilgsnis į priežastis. Kas antras rėkia – euras kaltas. Kodėl euras? Latvijoje kainos irgi kyla. Ten euras jau seniau nei pas mus. Estijoj kainos kyla. Euras ten dar seniau. Kalafioro kaina ir JAV didmenoje pakilo, bent taip sako ekonomistas Nerijus Mačiulis, o jis, manau, žino ką sako. Pakilo ir kitur, nes jų auga mažiau nei reikia.

Nesakau, kad niekas nebrangsta. Manau, kainos kyla, ypač paslaugų. Visada maniau, kad yra neadekvatu kirpėjai mokėti 15 litų už beveik valandos darbą, tačiau mano išlaidos kirpimui buvo būtent tie 15 litų. Įvedus eurą jos pakilo, bet buvo kartu keliama ir minimali mėnesio alga, dabar išlaidos būtų didesnės ir man (jei dabar kirpčiausi ne namie). Panašiai ir su kitomis paslaugomis, todėl elementaru, kad kyla ir mano, ir daugelio kitų žmonių įkainiai tiek paslaugoms, tiek ir prekėms, kurių dalį kainos sudaro perkamos iš šono paslaugos. Euras čia – mažai kuo dėtas, galbūt tai tik buvo paskata peržiūrėti kai kuriuos įkainius.

Atlyginimai nekyla? Melas. Kyla, kyla ir vidutinė, bent tą sako statistika, ir minimali alga. Dėl pastarosios man labiausiai ir pikta, nes tas, kuris nepasivargino pajudinti savo smegenų, artėja prie to, kuris mokėsi, investavo savo laiką ir pinigus (mokslas ne toks jau ir pigus Lietuvoje). Ne kiekvienas darbdavys yra pajėgus pakelti atlyginimus visiems. Ypač smulkesni verslininkai.

Ir pabaigai, žvilgsnis į skelbimus ar turgų. Dar pernai stebėjausi, kad už krapus prašė turguje euro, vietoj įprastų 50 lietuviškų centų. Kodėl? Nes euras. Taip kilo ir visos kitos gėrybės iš žmonių, kurie patys garsiai rėkė, kad euras bus blogai, rankų. Patys ir sukėlė kainas. Galvoje įstrigęs vienas interviu turguje, kai prekeivio klausia, ar pakėlė kainas. Prisipažino, kad pakėlė. Žurnalistas: „O ar perka žmonės?“ Prekeivis: „Nelabai...“ Kodėl? „Viskas dėl to euro“...

Dirstelim į naudotų daiktų skelbimus. 2014, paskutiniais lito metais, pirkom vaikišką vežimėlį, tad žinom ir naujų, ir naudotų kainas. Dirstelim dabar – naujų kainos daugiau mažiau likusios tokios pat. Naudotų? Ėėė, o kur naudoti vežimėliai po 300-400 litų? Beveik nebėra, o būdavo daug. Jau ne vienoje vietoje pastebėjau, kad naujas daiktas gali būti pigesnis už naudotą. Ir kas kaltas? Prekybininkai? Ne, individualūs žmonės, kurie patys pučia tas kainas.

Jei aš dabar prekiaučiau vaikiškais vežimėliais, pamatęs naudotų kainas, drąsiai galėčiau didinti antkainį daug labiau nei prieš dvejus metus ir dėl to būčiau dėkingas tiems, kurie prekiauja naudotais asmeniniais vežimėliais... Taigi, kainas kelia patys žmonės. O rinka verslininkui leidžia žaisti antkainio dydžiu: jei konkurentai laiko „užkėlę“ kainas, jis irgi gali jas šiek tiek kilstelėti. Jei konkurentų kainos mažesnės, jas turės leisti ir jis.

Ar visi verslininkai sąžiningi? Ne. Vieni kainas iš tiesų pakėlė keičiantis valiutai ir taip didino savo pelną. Kiti, net ir galėdami, nesiūlo didesnių atlyginimų, naudodamiesi tuo, kad aplink nėra daug darbo galimybių (aktualu mažesniems miestams). Tačiau dėl daug ko kalti patys žmonės, kurie sugeba išsilieti tik DELFI komentaruose ar, geriausiu atveju, ant feisbuko sienos, bet nedaro nieko daugiau ir toliau aria 12-16 valandų per parą, negauna sutarto užmokesčio, bet net nebando keisti darbovietės, neskundžia nesąžiningų darbdavių ar priima uždarbį vokelyje.

Kadaise klausiau audio knygos apie pardavėjų mokytoją (kinų išmintis, atrodo), kurio vienas mokinys klausė apie per dideles kainas. Atsakymas buvo labai paprastas: „Jei pirkėjui tavo kaina yra priimtina, ji yra sąžininga“. Gaila, nepamenu citatos žodis į žodį ir nepavyksta jos rasti.

Pradėkime nuo savęs: jei norime didesnio atlyginimo, sutikime mokėti daugiau ir kitiems. O tiems, kurie sako, kad visi verslininkai vagys ir sukčiai, siūlau patiems įkurti verslą ir mokėti tas „sąžiningas“ algas darbuotojams.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kviečiame dalintis nuomone: ar jūs pastebėjote kainų pokytį per pastaruosius kelerius metus? Kaip pasikeitė Jūsų išlaidos, pajamos? Galbūt galite pasidalinti įžvalgomis, kaip planuojate savo mėnesio šeimos biudžetą? Tai galite daryti, spausdami čia arba el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Kalafioras“ .