Marijonas Mikutavičius su Audriumi Bačiuliu priešaky (nieko asmeniško) irgi verkšlena su pilnu visuomenės palaikymu. Ką apkaltinus? Kopūstus? Prekybcentrius? Kapitalistus? Rockafelerį? Kubilių? Gyvenimas – per trumpas, pasaulis – neteisingas, karai – bereikšmiai, prekybcentriai – monopolis, kopūstas – per brangūs. Gal užteks? Važiuokit visi į Londoną daug uždirbti, į Lenkiją – pigiai apsipirkti, ir grįždami atostogauti parvežkit į Lietuvą kopūstų, čia parduosit prekybcentriui ar gatvei iš po striukės (nes oras blogas) ir tapsit milijonieriais (gaila, bet ne milijardieriais).

Vyksta sukilimas prieš prekybcentrius, eurą ir valstybę su žiediniu kopūstu priešaky (simbolį galėjote išsirinkti ir geresnį). Piliečiai sėdi kavinėje, į kurią atvažiavo savo „audinėm“ ir „volkswagenais“, belaukdami savo obuolių pyrago, pabarstyto cinamonu, cukraus pudra, spalvotais pabarstukais ir kavos su karamele, klevų sirupu, šešiais šaukšteliais cukraus ir romo aromatu pusryčiams. Skaitydami naujienų portalą, savo 2 mėnesių senumo 5 colių išmaniajame telefone su 4G internetu, susipranta, kad vis dėlto visi juos apgaudinėja, nori per prievartą įbrukti 3 eurais brangesnį kopūstą ir taip atimti paskutinius pinigus. Siaubas, ar ne?

Kokie blogi jie bebūtų, kaip nesuprantamai laisvos rinkos ekonomika beveiktų, ką be jų darytumėt? Patys augintumėte maistą? Važinėtumėt sena SSRS autostrada su žiguliukais? Geriau būtumėt Malavio piliečiai su 50 kartų mažesniu BVP? Apie tai niekas nepagalvoja.

Prie gero (pagal jus, blogo) labai greitai priprantama. Jei maistas būtų penkis kartus pigesnis ar išvis nemokamas, tada neįtiktų kuro kaina, jūros vandens skaidrumas, asfalto pilkumas ir medžių žalumas.

Kodėl visur ir visada vyrauja toks žmogaus nepasitenkinimas visais įmanomais aspektais? Vyksta evoliucija ar degradacija? Žmonės dėl sunkumų tobulėja ar dėl lengvumo degraduoja?

Mielas pilieti, permąstyk, ar tikrai viskas taip blogai, kad brangus kopūstas sugadins tau savaitę iki kito beprasmio skandalo. Ar vis dėlto geriau pro brangų kopūstą ramiai praeiti, nekeliant visuotinės problemos, o iš karto ją išspręsti neperkant kopūsto ir pažiūrėti į gyvenimą kitaip?

Su šypsena ir juoku iš nuolat besiskundžiančių žmonių, kuriems visada yra ir bus blogai. Būk tas, kuriam gera gyventi, kuris nesiskundžia kainomis ir atlyginimu, o stengiasi ir uždirba tiek, kad jei norės kopūsto, turės kopūstą ir už 3,49 eurus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo nuomone? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Kainos“!