Gerieji žmonės turbūt nuolat tai pamiršta dirbdami neva savo mylimiausius darbus, bet savo svajonėse gyvenantys visai kažkur kitur ir kitokiuose namuose. Apsitvarkykite savo namus ir kiemus pagaliau. Manau, išdėstyti šias mintis mane privertė viešnagė Vilniuje ir keli čia parsigabenti svečiai. Jie sakė, kad baisesnio miesto nėra matę. Tuo metu kirtome Kęstučio gatvę. Ir patikėkit manimi – norėjau mirti iš gėdos. Net susimąsčiau. O gal iš tikrųjų baisiausias?

Vaiduokliai suvalgys šviesią ateitį

Trupantys balkonai, šliaužiantys šiferiai, atlipusios raidės, griuvėsiai, užkalti langai, išpieštos ir apšlapintos sienos ir visi tie purvini, sovietiniai, žiaurūs ir baisūs didžiulę krūvą minusų turintys Kauno miesto rajonai, mano akimis, yra pagrindinė Kauno vizitinė kortelė. Ir šis miestas dar turi šūkį „Kaunas dalinasi“. Na, žinoma, o kas belieka, juk būtų galima metų metus rinkti argumentus, kodėl čia taip blogai. Įdomu, kuriomis vietomis reiktų pravesti Kauno svečius?

Būtų juokinga paminėti Rotušės aikštę ar Laisvės alėją, iš esmės tikėtis, kad kada nors abi miesto aikštės atrodys padoriai, mano galva, beviltiška. Miesto svečius užrištomis akimis galima atvežti į Senamiestį, tačiau geriausia – vasarą. Vasarą juk gražu visur, tad ir Kaune vasarą būna gražu. Ypač – Kauno grūdų fabrikas. Miesto centre stovi net du nauji daugiaaukščiai „taromatai“ ir daugybė mažesnių aplink. Savanorių prospektas tiesiog kvieste kviečia savanoriauti, o ties aklųjų ir silpnaregių sankryža įsikūręs ir pats miesto dizaineris. Ir visa tai vyksta šiandien. Ne vakar, šiandien.

Kaunas – miestas, kurį reikėtų nugriauti

Kaune vyksta avarijos ir politika. O tiksliau – vienas ir tas pats. Nes politika ir avarijos Kaune lygu tam, kas vyksta Kaune. Tačiau Kaune yra net porą kavinių, kur renkasi išties puikūs žmonės. Ir dar yra pora kavinių, kur galima tikrai skaniai pavalgyti. Būtų nuostabu, jei šie du neatsiejami dalykai susijungtų. Bet žvelgiant iš drono, Kauno kavinių, restoranų padėtis labai panaši.

Kaune – viskas vienoda. Barai – tarsi Lietuvos spaudos kioskeliai, nes jų savininkai turi po tris, penkis ir t.t. Barai, muzika, koncertai, parodos, teatras – visose šiose srityse Kauną lenkia Vilnius. (išskyrus „Žalgirio“ areną). Ir diskutuoti, kad kažkuris iš šių miestų geresnis tik dėl to, irgi būtų beviltiška. Kalbu ne apie istoriją, išaugintus talentus ar pan. Kalbu apie tai, kas vyksta šiandien.

Amžina diskusija ir kova dėl geresnio vardo Kaunui ar Vilniui turi būti užmiršta. Jūs, esate kaimiečiai iš mūsų mylimos šalies Lietuvos. Viskas. O jei mūsų kaime sunku – yra Anglija. Džiugu, kad Kaune per mėnesį parodoma daugiau spektaklių nei yra kalendorinių dienų, ir dar sunkiai gausite bilietą.

Džiugu, kad galerijose per dieną apsilanko gal 7 žmonės, džiugu, kad kauniečiai turi savo braižą ir stilių. Tačiau, mieli kauniečiai, turite daug trūkumų kaip ir visi žemėje gyvenantys žmonės. Atiduodate Lietuvą bet kam. Nesuprantate politikų manipuliacijos. Ir Kaune niekas nevyksta. Ir Kaunas pilnas šlamšto. Kada viskas pasikeis?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Galbūt turite visai kitokią nuomonę? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: