Bet yra dar vienas papildomas faktorius, gerinantis poilsio kokybę Lietuvos pajūryje. Tai visokių verkšlentojų atsiliepimai, straipsniai, nuomonės ir komentarai, kad „anot verslininkų, tai pati blogiausia vasara per 1000 metų“, kad „Lietuvos pajūrį merkia liūtys“, kad „laukiau karbonado tris valandas kavinėje“, kad „užsikimšo Jakų žiedas išvažiuojant“, kad „prileidau į kelnes, nes pajūryje nėra WC kas 100 metrų“.

Tokie mūsų tautai būdingi pažliumbavimai, matyt, labiausiai ir prisidėjo prie to, kad šiais metais žmonių čia gal kiek ir mažiau. O to rezultatas – kavinėse mažiau grūsties, dviračių take nereikia saugotis, kad įkaušę minamų keturračių entuziastai nepervažiuotų, o saulei nušvitus ir nuėjus pasideginti nereikia per galvas sausakimšame pliaže straksėti. Gyvenk ir žvenk.

Tik kažkaip noriu tiems per ašarojimą kelio nematantiems užkalniams, pakalniams ir kitiems keletą pastebėjimų pateikti.

Anot meteorologų statistikos, saulė, pavyzdžiui, birželį (visų apverktą kaip katastrofišką mėnesį), daug kur švietė 255–310 val. Tai faktiškai atitinka standartinę klimato normą (toliau SKN). Vidutinis kritulių kiekis per birželį buvo tik pusė daugiamečio vidurkio. Temperatūra buvo maždaug puse laipsnio žemesnė nei SKN. Tai kur čia tos verksnių anomalijos, kad beveik balose galima paskęsti??? Gal susimaišėte, kad ne kur nors Afrikoj, o Lietuvoje gyvenate? Gal įsivaizduojate, kad saulė 24/7 turi šviesti? Arba kad temperatūra kaip Tenerifėje, kiaurus metus 26 laipsniai šilumos būtų?

Tiesiog gal jums pakaktų „Vikipedijoje“ perskaityti, kad „Lietuva yra vėsiojo vidutinio klimato zonoje su vidutinio šiltumo vasaromis bei vidutinio šaltumo žiemomis“, ir susivoktumėte, kur gyvenate ir kur atostogaujate? Ir nemokamas patarimas – jei turite tik savaitę atostogų, neliekite ašarų dėl blogo oro čia, nes tikrai galite karščių per tą savaitę ir nesulaukti. Tiesiog sėskite į lėktuvą ir paskriskite keturias ar penkias valandas. Nors nereikės jūsų verkšlenimų klausyti.

Ir dar. Vėl naujai prisiminta tema – tualetai Palangoje. Matai, Liepojoje tai kas kelis metrus po išvietę latviai susirentė. Tai šaunuoliai, tai švaruoliai braliukai, kaip mus aplenkė sanitarijos srityje... Liepoja – ne kurortas, o rojus, Palangai dar ojojoj iki jos. Tad keletas pastebėjimų ir šia super aktualia išviečių tematika.

Ir kaip jums, ponai, tie architektūros šedevrai latviškieji? Juk matėte DELFI foto? Manau, tikrai jau geriau per kopas perlipti ir į tualetą keletą žingsnių paėjėti, nei tokių kvailysčių prisistatyti. Kitas dalykas, kad Liepojoje ne jūra, o įlanka, jei ką. Ten vasarą man dumblas taip dvokia, kad nereikia net į jūrą sisioti. Juolab, kad tol, kol iki reikiamo gylio įbrisi, reikia 100-200 metrų paėjėti, nes ten labai seklu. Tai va, ir išsprendė latviai problemą, nes į jūra jiems labai nepatogu eiti kaip į tualetą. Juokauju, žinoma.

Jei rimtai, tai kur čia ta problema su Palangos tualetais? Ar nėra galimybės nueiti į jį kavinėse, kurių ir pačiam paplūdimyje pakanka? Ar nėra keleto viešų tualetų, iki kurių per kopas reikia pereiti? Negi tos lietuviškos šlapimo pūslės tokios silpnos, kad reikia vėl ir vėl tą klausimą kelti? Beje, o jei atostogaujate kitame užsienio kurorte? Ar ten teko matyti tualetus kas keletą metrų? Ar ten iškyla kažkam problemų iki kavinės ar viešbučio tualeto nueiti? Manau, ne. Na, o jei įsigeidę Palangoje tualetų ant kiek vieno kampo nenulaiko to organizmo skysčio, tai patariu naudotis civilizacijos pasiekimais ir užsidėti sauskelnes!

OK, dar viena verksnių tema – kavinės ir restoranai. Čia tai jau visi turi ką pasisakyti. „Karbonadas nedakeptas“, „aptarnavo nemandagus studentas“, „padavėja nereagavo į mano kvietimus“, „cepelinuose per mažai mėsos“, „laukiau dešimt valandų, kol atnešė koldūnus“ ir t.t. Ir ką? Vilniuose, kaunuose ir kituose „aptarnavimu žibančiuose“ miestuose nebūna, kad kavinėje prastai aptarnauja, ar maisto kokybė jūsų gurmaniškų lūkesčių neatitinka? Pajudinkite atmintį.

Visi, matyt, įsivaizduoja, kad jei jau sutaupė 10 eurų kepsniui, tai jau padavėjas turi jam atėjus į kavinę batus nulaižyti ir aptarnauti, kaip prezidentą? Nepagalvojate, kad pajūryje tokia restoranų specifika, kad žmonių srautas per vakarą, priklausomai nuo sezono, svyruoja nuo nulio iki minios lankytojų? Ar suprantate, kad tokiu atveju tikėtis, kad gausite prezidentinį aptarnavimą, yra mažiausiai naivu, nes ir tamsta, kuris tuo skundžiasi, ko gero, tą ilgąjį savaitgalį, kai visa Lietuva sugužėjo į Palangą, buvote nuviltas? Tad gal kai kitą kartą Palangoje ar kitoje vietoje nueisite į kavinę, pasakykite sau, kad nesate pasaulio bamba, kad poilsiautojų daug, kad teks palaukti, giliai įkvėpkite ir džiaukitės gyvenimu. Tiesa, jei ką, tai čia yra visa eilė šaunių, ištisus metus veikiančių, puikias virtuves turinčių restoranų. Tad gal spjaukite į „salūnus“, „karčiamas“, „bravorus“ ir jų paieškokite, a?

Taigi, einu ryte prie jūros, džiaugiuosi puikiu oru, nors ir lynoja, geru žodžiu miniu tuos verkšlentojus, kurie savo ašarom sumažina čia poilsiautojų skaičių, o tiems, kurie myli Palangą, skiriu Egidijaus Sipavičiaus dainą „ Nieko nėra geriau už darganotą orą“. Geros visiems vasaros.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo mintimis? Jūsų patirtis visai kitokia? Rašykite žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: