Liepos 15 d. Milane „EXPO 2015“ Valstybės dienos renginys sukvietė gausų būrį Italijoje gyvenančių lietuvių ir jų bičiulių. Pasibaigus iškilmingai ceremonijai, kurioje dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, šventės dalyviai patraukė aplankyti Lietuvos paviljono.

Nelabai mandagiai bendraujantys paviljono darbuotojai-gidai pareiškė, kad šiandien nei restoranas dirbs, nei lankytoja, susiruošęapžiūrėti, kaip pristatoma Lietuva „EXPO 2015“, bus įleidžiami. Sutrikusias dėl nemalonios staigmenos šeimas ir papiktintus oficialius svečius bandyta maloninti šakočiu ir ledais su itališkomis mėtomis bei belgiško šokolado gabaliukais. Tik po pietų prekyboje pasirodęs alus nežinia, ar ką sudomino.

12.30 val. organizatoriai pamiršo atidaryti duris karštį kenčiančioms šeimoms, besilaukiančioms mamoms, atvykusiems iš Genujos, Bolonijos, Romos, Komo, Milano apylinkių, ir „EXPO 2015“ proga susibičiuliavusių su Lietuvos delegacijos nariais.

Lietuvos paviljono komisaro Romo Jankausko interesas sukviesti į renginį kuo gausesnį lietuvių būrį ir šventės dieną uždaryti paviljone veikusį restoraną bei nepriimti lankytojų į paviljoną liko nesuprastas. Vadinasi, Valstybės dienos proga lietuviška virtuvė – tik išskirtiniams svečiams (...).

Tik kvietime nebuvo paminėta, kad tądien šventės proga dėl besilankančių oficialių asmenų teks praeiti pro Lietuvos paviljono šalį, neaplankius ir nepažinus ar neprisiminus tradicinių patiekalų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į Lietuvos ekspozicijos pasaulinėje parodoje EXPO 2015 generalinį komisarą Romą Jankauską, kuris paaiškino, kad restorane skundo autoriai apsilankyti negalėjo, nes teko ruoštis oficialiam priėmimui, tačiau ekspoziciją apžiūrėti buvo galima.

R. Jankausko teigimu, kadangi liepos 15 d. vyko nacionalinė Lietuvos diena parodoje, jie sukvietė Italijoje gyvenančius lietuvius dalyvauti joje nemokamai.

„Mes pakvietėme atvykti visus apylinkių lietuvius, jiems sudarėme galimybę nemokamai patekti į parodą, nes organizatoriai skiria tą dieną šaliai nemokamų bilietų, tai mes organizavome, kad visi atėję lietuviai galėtų nepirkti bilietų už 39 eurus, o gautų nemokamai visai diena. Jie galėjo ateiti į koncertą, ceremoniją, galėjo aplankyti visus paviljonus, galėjo dalyvauti vakariniam koncerte“, – teigė pašnekovas. Pasal R. Jankausko, „pats restoranas apačioje nedirbo, nebuvo galima ten įeiti, bet paviljoną buvo galima aplankyti visą dieną, per sales pereiti, žiūrėti eksponatus, ekspoziciją“.

Restoranas nedirbo, kadangi vakare pačiame paviljone nacionalinės dienos proga vyko oficialus priėmimas, reikėję pasiruošti renginiui.

Pasak R. Jankausko, restorano pasiruošimo metu negalėjo aplankyti ne tik lietuviai, bet ir visi parodos svečiai. Jis teigė, kad dėl to, kad restoranas neveikia, buvęs tik vienintelis skundas, kiti Italijos lietuviai džiaugėsi kvietimu apsilankyti parodoje, o oficialus priėmimas, kuriam ir buvo ruošiamasi, pavyko puikiai.