Jos akimirksniu atranda Jūsų ir kitų „netikšų“, tuo metu esančių paplūdimyje, širdis. Ir kaip kelionė, patiko? Ne visai taip, bet panašiai praėjusios savaitės pabaigoje įvyko Tunise.

Anksčiau, esu rašiusi apie situaciją turizmo rinkoje, kai kelionių pardavėjai kelia pavojų savo klientams skatindami vykti į padidintos rizikos regionus. Tuomet, kaip pavyzdį pateikiau Tailandą, kur po to, kai nukentėjo užsienio turistai, pasirodė pigesnių skrydžių bilietų, todėl ne viena lietuviška kompanija pradėjo siūlyti atostogas saulėtame Bankoke.

Kaip skelbiama žiniasklaidoje, lietuviams pavyko išvengti kulkų Tunise, nors jie buvo vos už poros dešimčių metrų nuo ten, kur ginkluoti užpuolikai ėmė šaudyti į turistus. Taigi, kitą kartą lošiantiems žmonių gyvybėmis Fortūna gali ir nebenusišypsoti.

Neišmanymas prieš užmerktas akis

Žinoma, susigaudyti sparčiai besikeičiančiame pasaulyje nėra paprasta net ir specialistams dienų dienas stebintiems įvykius. Visgi, kaip mėgsta cituoti Mokesčių inspekcija – „nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės“, ypač kai bendrovės nepasirūpina analitiniais sprendimais, galinčiais bent iš dalies apsaugoti klientus. Juk savaime aišku, žmonių yra įvairių. Ne visiems įdomi užsienio politika, naftos kainos, ar saugumo padėtis už septynių jūrų-marių esančiuose pasaulio kampeliuose.

Tad, kas gi kitas, jei ne paslaugos pardavėjas privalo suteikti gyvybiškai būtiną informaciją.

Kai kurių kolegų iš kitų turizmo įmonių taip ir kirba paklausti, apie tai, kodėl dažnai elgiamasi šitaip nebrandžiai. Kas yra, kad kol Užsienio reikalų ministerija neuždraudė, tai ir parduodamos kelionės į sparčiai kaistančius taškus? Ar tai neprimena situacijos vaikų darželyje, kai koks „narsuolis“ kažką daro negerai, puikiai suprasdamas, tai neleistina, bet nustoja tik po to, kai jį sudraudžia auklėtoja?

Tunisas prieš Paryžių

Žinoma, yra tokių kritikų, kurie be jokių skrupulų atkirs mano dėstomiems argumentams, jog nelaimių ir visokių psichopatų gali pasitaikyti visur, tad turistas nėra saugus niekur, juk va, ir keliautojų mylimoje Prancūzijoje teroristai žmogui nupjovė galvą.

Ar galima su tuo nesutikti? Taip, visiško saugumo negali užtikrinti niekas. Ypač toks kuklus dalykas, kaip analitikų prognozės. Visgi, jei pažvelgsime, statistiškai, kai kur ta tikimybė – didesnė nei kitur.

Pavyzdžiui, Tunise keliautojai taikiniais tampa jau nebe pirmą kartą. Pasak ekspertų, taip siekiama destabilizuoti šalies ekonomiką, mat turizmo dalis užima labai svarią vietą po „Arabų pavasario“ vis dar bandančioje atsigauti netvarioje šalies ekonomikoje. Štai Paryžiuje – problemos kito pobūdžio. Ten į atostogautojus specialiai taikosi tik prekeiviai, norintys įsiūlyti kuo daugiau savo gėrybių, bet ne galvažudžiai. Taip pat verta akcentuoti ir šalių tarnybų reakcijas į skaudžius įvykius. Juk biurokratinė Tuniso malda, visai nepanaši į prancūzų specialiųjų tarnybų darbą.

Solidarumas prieš saugumą

Vis dėlto turizmas šiuolaikiniam Tunisui yra gyvybiškai svarbus. Radikalizmas kelia pavojų visiems taikiems žmonėms, bet ar tikslingiausias būdas padėti yra aklai rizikuoti žmonėmis, kiekvienas tesprendžia pats.

Žvelgiant į esamą situaciją peršasi mintis, jog turbūt yra operatorių, kurie vežtų, kad ir į Krymą, jei tik galima būtų išvengti finansinių sankcijų. Belieka retoriškai gūžčioti pečiais, kodėl tiek atostogų prekiautojų rūpi savo paslaugas parduoti tik vieną kartą, nes antrojo, natūralu, gali ir nebebūti.

Pabaigai galite užsukti į komentarų skiltį ir parašyti, kaip galvojate, kiek kelionių agentūrų ir šiandien manydamos, kad jų klientams saugu, parduoda keliones į Tunisą. Jei tikitės, kad tokių nebėra, „Google“ padės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!