Štai vienas, mano manymu, NEC nekompetencijos pavyzdys iš istorijos egzamino.

8 klausimas. Klausiama, kas yra Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis. Tarp atsakymo variantų... Mano akimis – trys beveik teisingi. T.y., pagal NEC, manau, teisingas tik vienas – kad tai visuomeninis politinis judėjimas.

Tačiau žiūrėkime, ką turime. Kiti pateikti atsakymų variantai: „disidentų organizacija“ (skaitome, kas yra „disidentas“ – ogi disidentas (lot. dissidens, dissidentis) yra nesutinkantis, prieštaraujantis asmuo, aktyviai oponuojantis vyraujančiai nuomonei, politikai ar struktūrai, nepripažįstantis (nesilaikantis) vyraujančios ideologijos.

Disidentas paprastai griežtai laikosi valstybėje priimtų teisės normų, ypač Konstitucijos, nenaudoja smurto ir apsiriboja aktyvia žodine valdžios ar dominuojančios ideologijos kritika. Paprastai ši sąvoka apibūdina politinius disidentus, kovojančius prieš autoritarinį režimą ar nusistovėjusią konstitucinę tvarką.“ (čia iš „Vikipedijos“, bet patikrinta ir „Britanicoje“, iš „Vikipedijos“, kad būtų pažodžiui). Kas pasakys, kad tuometinio Sąjūdžio veikėjai neatitiko šio disidentų apibrėžimo? Ir kurie iš jų jo neatitiko? Jei jie neatitiko šito apibrėžimo, vadinasi, jie ėjo… Kartu su Maskva už SSSR.

Kitas atsakymo variantas – kad Sąjūdis – „nacionalistų partija“ irgi turi racijos, žinant Sąjūdžio veikėjų požiūrį į nacionalinę valstybę ir jos vertybes.

O tas „teisingasis“ atsakymo variantas faktiškai yra niekinis, nes nieko nepasakantis apie Sąjūdžio specifiką. Va taip ir laikome egzaminus, sudarytus a la ekspertų ir vertinamus a la specialistų-mokytojų… Gauname prastus pažymius, kad mąstome plačiau, o ne pagal instrukcijas… Apie lietuvių egzamino „Baltą drobulę“, kur reikėjo sugalvoti, kaip Garšva ilgisi tėvynės, jau anekdotai internete populiarėja… Gal galėtumėte pateikti bent tos egzamino temos autorių? Ar jis bent skaitė tą romaną?

Pabaigoje klausiu tiesiai šviesiai: kas atsakys už tokių neapibrėžtų klausimų pateikimą? Kodėl kasmet pasitaiko tokių ir panašių problemų, o NEC, atrodo, jaučiasi vienintelė nebaudžiama, teisi (nors faktai byloja ką kita), bet visus baudžianti institucija?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!