Galima ir per ausį gauti už tokias priekabes, o kitas ar kita iš nuoskaudos gal apsiverks namo grįžęs (iš kur žinome, kad tai banalaus persivalgymo pasekmė, o ne rimta sveikatos problema?). Visi tą suprantam ir paprastai neerzinam bent jau tam žmogui girdint. Vieni žmonės labai apkūnūs, kiti šiaip apvaloki, treti – gysloti, ketvirti – liesesni, penkti – raumeningi...

Jei jūs ne jų dietologas ir jei jie savo gabaritais neužima pusės jūsų apmokėtos vietos viešajame transporte arba aštriomis alkūnėmis nebado jums šonų eilėje, tai koks jūsų reikalas tas sudėjimas, tiesa?

Pasirodo, ne. Pas mus negražu yra į akis pašiepti turinčius antsvorio, bet normalu yra traukti per dantį liesuosius. Eini valgyti arba net po pietų nešiesi sau kokią bandelę, - „tai kam tau valgyti, tu tik maistą gadini“ (???). Kaip ir su humoru, kaip ir nepiktai, bet argi malonu tai girdėti ir girdėti?

Valgai (o aš normaliai valgau, nepersiėdu, bet valgau po kelis kartus per dieną, ir po šešių, ir po aštuonių, ir po dešimtos, jei norisi), toks nustebimas: „O tu valgai? Ir mėsą? Gal ir lašinius? O ką dar?“ Ogi tai, kas man patinka! Ir blynus, ir bulves, ir šokoladą. Jei tik apetitas yra. Ir nesilaikau dietų. Ir nevemiu už kampo, kad riebaliukais neapaugčiau, tiesiog toks mano metabolizmas, kaip ir dar daugybės žmonių.

Tai kodėl moteriškės (ypač moteriškės) taip rūpinasi mano nedideliu svoriu? Juk nealpinėju iš bado nei koridoriuose, nei jų kabinetuose, ariu kaip ir kiti, ir darbo metu, jei reikia, ir po darbo. Tiesiog toks sudėjimas, ir ką tu padarysi – man ir toks gerai, ne idealu, bet gerai. Medicina nieko blogo nesako, net kraują iš manęs ima donorystei, na, ir šiaip nesu visai dvimatė. Todėl visi tie ar nuoširdūs, ar pusiau nuoširdūs padejavimai taip stebina, o dažnai piktina, nes nežinai, ką ir atsakyti. Tai gal toks „kanapinis“ galėtų veptelti į pastabą atgal: „O štai jums geriau šįkart nepietauti, anava, kiek lašinukų ant pilvo užsiauginote“? Kaip manot, pašnekovas įsižeistų?

O taip.

Dėl to taip ir nesakau. Tiesiog norėčiau, kad žmonės truputį daugiau mąstytų. Juk gali būti, kad jūsų pažįstamas liesas net ne dėl to, kad greit virškina, o iš tiesų turi sveikatos bėdų, iš tiesų ne viską gali valgyti ir kovoja su savo problemoms jau ilgai ir skausmingai. Tai ką daryti jam? Kiekvieną kartą atsiprašinėti – ak, jei ne mano skydliaukė/diabetas/hormonų pusiausvyra..?

Internetas pilnas straipsnelių apie stebuklingą lieknėjimą. Ateinant vasarai gerai pagalvokit, pagalvokit savo nuosava galva: jei sulieknėsite per daug, galit gauti net daugiau neprašytų pastabų negu anksčiau...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite patarti ar pasidalinti savo patirtimi, papasakoti apie tai, kaip yra nutikę jums? Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: